Δύο φίλοι και μία «Myxa» σπάνε το κλισέ του «Greek Berliner»

1
4281

Oι νέοι Έλληνες ψάχνουν -και- για «μονόκερους» στην γερμανική πρωτεύουσα μακριά από το κλισέ του «Greek Berliner» και η ιστορία τoυ Μyxa και των πλασμάτων της που ακολουθεί, θα επιβεβαιώσει και τους πιο δύσπιστους για το γεγονός. Ναι! Αυτοί οι Έλληνες δημιουργούν επιχειρηματικούς και όχι μόνο «μονόκερους» στην εναλλακτική καρδιά του Βερολίνου. Και η εκδοχή που δίνουν στην σύγχρονη μεταναστευτική πραγματικότητα μεταξύ των δύο χωρών μας αρέσει πολύ.

_DSF0989
Μιχάλης Καβαδίας και Αναστάσης Γιανουσσάκης / εικόνα: Γιώργος Δογάνης

Γνωρίζατε ότι υπάρχει και μία άλλη οπτική των νέων Ελλήνων μεταναστών πέραν της λούμπεν «επιχειρηματικής μετάφρασης» του Ζορμπά ή απλά του εργατικού δυναμικού που ψάχνει τρόπο επιβίωσης στην Γερμανία; Αν όχι, τότε έχει σίγουρο ενδιαφέρον να γνωρίσετε την ιστορία του θρυλικού πλέον café «Myxa», των δημιουργών του Αναστάση και Μιχάλη, αλλά και της διαφορετικής παρέας Ελλήνων και μη, που έστησαν τα τελευταία έξι χρόνια στο Neukölln.

Έφυγαν από την Ελλάδα γιατί ήθελαν να ζήσουν στο Βερολίνο. Δεν κρύβεται κάποια δακρύβρεχτη ιστορία από πίσω και κανένα κλισέ που να αφορά στην «Ελλάδα της οικονομικής κρίσης». Δύο φίλοι έστησαν μία ζωή σε αυτή την μητρόπολη που μοιάζει με εξελισσόμενο πρότζεκτ. Δεν είναι δύο Έλληνες μετανάστες με την αυστηρότητα του όρου. Είναι δύο Έλληνες οι οποίοι βλέπουν τον εαυτό τους ως πολίτες του κόσμου και συμβουλεύουν – χωρίς συμβουλές, να κάνουν όσοι περισσότεροι μπορούν το ίδιο.

Ο Αναστάσης Γιαννουσάκης και ο Μιχάλης Καββαδίας, έφυγαν από την Ελλάδα το 2010, περίπου στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο η απόφασή τους δεν σχετίζεται με το γεγονός αυτό. Η ιδέα του Βερολίνου ως μόνιμης βάσης για αυτούς γεννήθηκε αβίαστα μετά από τα roadtrip που έκαναν συχνά από την Ελλάδα με προορισμό την γερμανική πρωτεύουσα.

Τυπικά την αρχή την έκανε ο Μιχάλης, ο οποίος έχοντας σπουδάσει γραφιστική και δουλεύοντας ήδη ως free lancer γραφίστας αποφασίζει να μείνει και να κάνει έδρα του το Βερολίνο. Από την άλλη ο Αναστάσης, έχοντας ήδη σχέσεις με την Γερμανία από τα παιδικά του χρόνια μέσω Γερμανών φίλων και έχοντας σπουδάσει Χημικός Μηχανικός στην Ελλάδα, γνώρισε ακόμα καλύτερα την πόλη όταν βρέθηκε αρκετές φορές σε αυτήν μέσω πρακτικής άσκησης σε διάφορα γερμανικά ινστιτούτα. Όταν βρήκε δουλειά στην επιστήμη του εδώ έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη το βήμα της μετακόμισης ακλουθώντας τον Μιχάλη αν και όπως παραδέχεται θα ερχόταν στο Βερολίνο ακόμα και αν δεν έβρισκε δουλειά γιατί του αρέσει πολύ.

Το πρώτο διάστημά τους ως Έλληνες στο Βερολίνο δεν ήταν δύσκολο. Δεν κρύβει από πίσω τους κάποιο δράμα ή κάποιο δακρύβρεχτο περιστατικό. Η προσαρμογή τους στην πόλη ήταν εξαιρετική και πιστεύουν πως σε αυτό συνέβαλλε το γεγονός τόσο ότι πρόκειται συγκεκριμένα για το Βερολίνο –το οποίο έχει αρκετά διαφορετική ιδιοσυγκρασία από την Βαυαρία για παράδειγμα- αλλά και όσο στο ότι η περιοχή που επέλεξαν να μείνουν οι δύο φίλοι είναι το Νeukolln, ένα ανοιχτό και πολυπολιτισμικής φιλοσοφίας μέρος.

«Μας καλοδέχθηκαν και μας υποστήριξαν πάρα πολύ στο Neukolln. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα.»

Το 2011 τους γεννιέται η ιδέα να δημιουργήσουν ένα μπαρ, βλέποντας πως η νομοθεσία στο Βερολίνο ευνοεί αρκετά την επιχειρηματικότητα. Όπως και τελικά έκαναν. Το μπαρ τους δημιουργήθηκε ακριβώς στον χώρο στον οποίο έμεναν και οι ίδιοι τους στην πόλη. Μετέτρεψαν ουσιαστικά το διαμέρισμά τους σε ένα καφέ-μπαρ στο «οποίο θα ήθελαν και οι ίδιοι να πηγαίνουν» όπως χαρακτηριστικά μας είπαν.

Δεν πίστευαν ότι το μπαρ τους θα τα καταφέρει και το ξεκίνησαν για πλάκα. Για αυτό και αποφάσισαν να του δώσουν από την αρχή το χειρότερο όνομα που θα μπορούσαν να φανταστούν. Και το έκαναν.

Πέντε λεπτά αρκούσαν για να αποφασιστεί το όνομα:
-Φαντάζεσαι να το βγάζαμε μύξα; Πόσο εξωφρενικό θα ήταν;
-ΟΚ. Θα το πούμε «Myxa».

481816_555654987784684_312595781_n

H ονομασία του bar παρά το γεγονός πως φαντάζει εξωτική σε όποιον δεν γνωρίζει ελληνικά, σημαίνει κυριολεκτικά «μύξα». Η «Myxa» λοιπόν όχι μόνο άντεξε, αλλά διέψευσε και τους ίδιους τους συντελεστές της καταφέρνοντας να γίνει talk of the town, να μεταδίδεται από στόμα σε στόμα των ντόπιων, να κερδίζει θέση σε τουριστικούς οδηγούς και «to do in Berlin» λίστες και να καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης στην καρδιά του Neukolln κλείνοντας αισίως τα 5 χρόνια ζωής.

Αυτά τα 5 χρόνια η «Myxa» διοργάνωσε και φιλοξένησε μερικά από τα πιο σύγχρονα δρώμενα τέχνης, όπως εκθέσεις -σχεδόν κάθε τρεις μήνες φιλοξενούσε μία νέα έκθεση- συναυλίες τόσο underground ονομάτων από την μουσική σκηνή του Βερολίνου όσο και διεθνώς αναγνωρίσιμων. Αυτό που την έκανε ιδιαίτερα γνωστή ευρέως ήταν η διοργάνωση μία φορά τον μήνα «stand up comedy». Μία μάλιστα ιδέα που έφερε και την συνεργασία με τηλεοπτικό κανάλι της Γερμανίας προβάλλοντας τα επεισόδια από τις παραστάσεις του cafe. Από την επιτυχία των stand up comedy παραστάσεων στο «Myxa» ξεκίνησε ένα ολόκληρο κίνημα στην περιοχή όπου πλέον θα βρεις πολλούς επιχειρηματίες να ακολουθούν το παράδειγμά της. Πολλά μάλιστα ταλέντα που έκαναν δειλά βήματα στην σκηνή του «Myxa» πλέον είναι μεγάλα ονόματα του stand up comedy στην πόλη.

IMG_0187
Myxa / εικόνα: Ιωάννα Κάρλου

Η «Μyxa» λειτουργεί ως καφέ-εστιατόριο-μπαρ, έχοντας την δική της παρείστικη ρετρό αισθητική με μουσικές που μπλέκουν την Βίκυ Λέανδρος με την τζαζ την ροκ και την vocal folk δημιουργώντας την απόλυτη ατμόσφαιρα ενός εναλλακτικού χώρου που είναι «όσα θέλουν οι άνθρωποί του να είναι».

Δεν είναι ένα ελληνικό καφέ. Είναι ένα café με αρκετή προσωπικότητα νέων δημιουργικών και ελεύθερου πνεύματος ανθρώπων μακριά από «εθνικές ταυτότητες». Οι γεύσεις της κουζίνας της είναι σπιτικές καθώς όλα τα πιάτα μαγειρεύονται από τους ίδιους, μεσογειακές, αποκλειστικά χορτοφαγικές με πολλές vegan προτάσεις και όσο μπορούν βιολογικές.

breakfast

Στην “Myxa” οι χορταστικές σπανακόπιτες και οι διάσημες γαλλικές τάρτες συναντούν τον χορτοφαγικό μουσακά και τα σπιτικά γεμιστά, το μπριάμ και τις φακές όχι με ένα γκουρμέ ή παραδοσιακό τρόπο αλλά με έναν…κανονικό!

Antipasti

942627_10100783608389368_413114231_n

Πριν από τρία χρόνια το ίδιο δίδυμο των Μιχάλη και Αναστάση, αποφάσισε να κάνει άλλο ένα επιχειρηματικό βήμα, δημιουργώντας ένα δεύτερο χώρο λίγο διαφορετικό από την «Myxa» ο οποίος όμως ακολουθεί τα βήματα της επιτυχίας του πρώτου εγχειρήματός τους.

Πρόκειται για το «Du Beast» ένα bar –το οποίο ανοίγει και ως café από νωρίς το πρωί- και τοποθετείτε στην ίδια περιοχή. Η μουσική του δυνατή σχεδόν ψυχεδελική ροκ και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει από αυτό. Στο Du Beast θα πιεις μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ στην πόλη σε έναν αρκετά ατμοσφαιρικό χώρο ενώ θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις εξίσου ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας και περφόρμανς καθώς πολλά από τα καινοτόμα event του «Myxa» έχουν πλέον μεταφερθεί εκεί. Το πιο πρόσφατο, πολλά υποσχόμενο και το σημαντικότερο της περιοχής όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι είναι το «spoken word». Το event στο οποίο πρωταγωνιστής της σκηνής είναι το ίδιο το κοινό. Ο κόσμος ανεβαίνει στην σκηνή, ανταλλάσει απόψεις συμμετέχοντας σε μεγάλες διαδραστικές συζητήσεις στον χώρο του bar.

219464_4195386216496_1067964933_o

Τόσο η Myxa όσο και το Du Beast αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γειτονιάς τους και λειτουργούν και ως πυρήνας αλληλοϋποστήριξης νέων ανθρώπων στην περιοχή. Μπλέκονται, συμμετέχουν σε συνέργειες μεταξύ των καταστημάτων, λειτουργώντας ως σημεία αναφοράς στο Neukolln. Αυτό δείχνει και η επερχόμενη συνεργασία του Myxa με τα παιδιά του τοπικού «spoken word» τα οποία θα εκδώσουν σε μορφή εφημερίδας τις σκέψεις τα έργα και τα ποιήματά τους.

Το μέλλον τόσο για την «Myxa» όσο και για τον Μιχάλη και τον Αναστάση δείχνει αφημένο αποκλειστικά πάνω στις διαθέσεις του Βερολίνου.

«…ανάλογα πως θα μας φερθεί και η πόλη»

To gentrification όπως μας είπαν τα παιδιά “έφτασε και στο Neukölln” με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να ανέβουν θεαματικά το τελευταίο διάστημα. Αυτό σε συνάρτηση με το ελεύθερο πνεύμα των δημιουργών της «Myxa», με το γεγονός πως η ζωή τους στήθηκε γύρω από το συγκεκριμένο σημείο και ιδανικά δεν θα ήθελαν να την “μεταφέρουν” αλλού μέσα στην πόλη αλλά και εξαιτίας της επιμέρους επιστήμης τους δεν αφήνουν περιθώρια βέβαιου σχεδιασμού για το μέλλον.

Σήμερα η ζωή τους στο Βερολίνο τους βρίσκει κάπου ανάμεσα σε γραφιστικά σχήματα καθώς ο Μιχάλης εξακολουθεί και διατηρεί το προσωπικό του γραφιστικό γραφείο (LayerLove), ινστιτούτα καθώς και ο Αναστάσης εξακολουθεί και εργάζεται στο Potsdam Institute for Climate Impact Research αλλά και μπαρ, συναυλίες και πολλούς φίλους.

Η παρέα των Mιχάλη και Αναστάση, περίπου 13 άτομα χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι προσθαφαιρέσεις νέων φίλων, γνωστών και πελατών που ολοκληρώνουν την εικόνα, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν γύρω από την Myxa και το Du Beast ένα άτυπο «σημείο συνάντησης και αλληλεγγύης» νέων Ελλήνων μεταναστών που επιλέγουν να έρθουν Βερολίνο, μοιράζοντας εμπειρίες, πληροφορίες και καθοδήγηση. Αυτός είναι και ο λόγος που η «Myxa» ή το «Du Beast» δεν είναι δύο ακόμη μπαρ στην πόλη των αμέτρητων μπαρ. Είναι δύο «ζωντανοί οργανισμοί» της περιοχής τους. Σαν ένα «εξελισσόμενο πρότζεκτ» δύο φίλων που απλά έφυγαν από την Ελλάδα από επιλογή και δημιούργησαν την ζωή ακριβώς όπως την φαντάζονταν στην καρδιά αυτής της μητρόπολης. Βρήκαν τον μονόκερό τους στο Βερολίνο και δημιουργούν μάλιστα και καινούριους από την αρχή για τους άλλους.

Άλλωστε όπως λέει και ο Μιχάλης : «Να μην τον σκέφτεσαι πάνω από 5 λεπτά. Πάρε ένα αεροπλάνο και απλά φύγε για δυο μήνες. Δοκίμασε, ρίσκαρε και αν δεν σου βγει γύρνα πίσω. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Και αυτό δεν θα έπρεπε καν να είναι συμβουλή.»

*Ιnfo: Μyxa Café, Lenau Str. 22, 030 68324447 | Du Beast Bar, Innstr. 4, 030 12026789
Social media: Facebook | Instagram 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν έχεις φράγκα για το ξεκίνημα και ξέρεις και την γλώσσα Μιχάλη ναι μην το σκέφτεσαι αλλά αλλιώς…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ