Summer in the city: Οι γεύσεις της πόλης

0
1193
sempriko.jpg

του Δημήτρη Κοπαράνη

Summer Guide: Καλοκαίρι στην πόλη σημαίνει φαγητό και μεγάλες παρέες. Από το γρήγορο φαγητό που τρώγεται εύκολα στο χέρι στη δημιουργική ελληνική κουζίνα και από τους μεζέδες στο ethnic φαγητό, η πόλη έχει κάτι για όλους. Αυτά είναι τα αγαπημένα μας πιάτα για φέτος.

Το Οψοποιείον Η ωραία Ελλάς στην Κ. Παλαιολόγου είναι από εκείνα τα μέρη που έχουν μεγαλώσει γενιές. Ο ιδιοκτήτης είναι από την Κύπρο και ειδικεύεται στην κουζίνα του τόπου του. Οι σεφταλιές, οι σαλάτες με τα άγρια χόρτα και οι τηγανητές του πατάτες είναι οι λόγοι που τον αγαπάμε..

Δοκιμάστε εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊοντα στο Mia Feta (Π. Μελά 14), ένα νέας κοπής γαλακτοπωλείο. Αξίζει να κάνετε μία στάση στο μεγάλο τραπέζι και να δοκιμάσετε κάτι από τον κατάλογο ο οποίος διαμορφώνεται καθημερινά ανάλογα με τα διαθέσημα στην αγορά προϊοντα.  Αγαπημένο μας πιάτο τα νιόκι φέτας με κεφαλοτύρι, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη βραβευμένη φέτα με μανιτάρι τρούφα. Θα τη βρείτε στο μεγάλο ψυγείο στα αριστερά.

Η Νικολέτα στο π22 στην Π.Π Γερμανού, μαγειρεύει με μητρική φροντίδα συνταγές αγαπημένες οικογενειακές συνταγές. Εδώ όλα έχουν επιλεγεί προσεκτικά και το κάθε πιάτο έχει τη δική του μικρή ιστορία. Το αγαπημένο μας πιάτο είναι το χταποδάκι με τις μελιτζάνες και τα μυρωδικά. Αξεπέραστο!

Απολαύστε τα πιο φημισμένα κεφτεδάκια της πόλης, ούζο και τσίπουρο στα εξωτερικά τραπεζάκια στο Αψέντι (Π.Π Γερμανού 19). Να είστε προνοητικοί γιατί γεμίζει από νωρίς. Εδώ θα φας σπιτικό φαγητό σε μερίδες που σε προκαλούν λόγω τιμής και γεύσης να επαναλαμβάνεις διαρκώς.

Στο Γιάννη, στον Πεζοδρόμο στη Χριστοπούλου, θα δοκιμάσετε μία απόλυτα προσωπική κουζίνα, ανάλογα με τα διαθέσιμα στην αγορά προϊόντα. Το σερβίρισμα ξεκινάει νωρίς το απόγευμα μέχρι το βράδι και οι μερίδες εδώ είναι συγκεκριμένες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του ζητήσετε να ετοιμάσει τα αγαπημένα του πιάτα. Μη χάσετε τη ντοματοσαλάτα και τις χυλοπίτες με τα καραβιδάκια.

Για ωραία κρεατικά, άψογα ψημένα και ζουμερά δοκιμάστε το Σέμπρικο στην αρχή της Φράγκων. Ο χώρος είναι φτιαγμένος στα πρότυπα ενός παραδοσιακού παντοπωλείου, τα πάντα ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας και οι πρώτες βραδινές ώρες είναι υπέροχες στα τραπεζάκια έξω. Το αγαπημένο πιάτο εδώ είναι η σπαλομπριζόλα και η κρέμα τριανταφυλλο στο τέλος.

Σπουδαίο φαγητό για μία ακόμη χρονιά στο Alfredo’s Garden, στο Regency Casino. Η κουζίνα για φέτος είναι ελληνική δημιουργική στην ουσία της. Ξεκινήστε με τα κεφτεδάκια θαλασσινών με μοσχολέμονο, μαύρο σκόρδο και αφρό από τζατζίκι και κλείστε το δείπνο σας με κρέμα φέτας και γλυκό σορμπέ καρπούζι.

Ξεκίνησε τη δεκαετία του 60 με το όνομα “Κουτούκι η Φωλιά”. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η τζαμαρία καφενείου, το παλιό μωσαϊκό στο πάτωμα, οι χειρόγραφοι κατάλογοι και ένας ξυλοπίνακας στον τοίχο που μας πληροφορεί για τα πιάτα της ημέρας που αλλάζουν συχνά. Μη φύγετε από τη Νέα Φωλιά χωρίς να δοκιμάσετε το βουβαλίσιο μπιφτέκι, τους ρεβυθοκεφτέδες και το απάκι. Ειστρέφει δριμύτερη τέλος Αυγούστου.

Θέλετε ένα burger πραγματικά χορταστικό; Θα το βρείτε στο be*, στο ξενοδοχείο Excelsior στη Μητροπόλεως, μόνο που δεν αναγράφεται στον κατάλογο. Ζητήστε το Αnimal Βurger, ένα ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι σε αφράτο ψωμάκι με ντομάτα, μαρούλι, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και onion rings. Είναι μεγάλο, σας το είπαμε αυτό;

Γνωρίζετε τα φαλάφελ; Αν όχι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να τα δοκιμάσετε. Οι κεφτέδες αυτοί από ρεβίθια και μυρωδικά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανατολίτικα πιάτα και σερβίρονται σε μία λεπτή τραγανή πίτα, με γιαούρτι και λαχανικά. Στο Falafel House στη Σβώλου, φτιάξτε το δικό σας wrap με σάλτσα από ταχίνι και μία φρεσκοκομμένη σαλάτα.

Η ιταλική πίτσα είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Ποιος μπορεί άλλωστε να αντισταθεί στην τραγανή ζύμη, τη φρέσκια ντομάτα και το λυωμένο τυρί; Στο Last Slice στην αρχή της Πρ. Κορομηλά δοκιμάστε την pancetta με καπνιστό χοιρινό, μανιτάρια και πιπεριά, στην Poselli, στη Βηλαρά η πίτσα με τη ρόκα και την τρούφα ψήνεται στον ξυλόφουρνο ενώ για την απόλυτη κλασική αφράτη ζύμη και το μπόλικο τυρί να λυώνει θα πάτε μέχρι την Golden Pizza,  στη Β. Χατζηανδρέου, στο κέντρο της πόλης, κοντά στα Πανεπιστήμια.

Το Nargis, στην Καπετάν Πατρίκη -ένα μικρό στενό στη Σβώλου- δεν είναι ένα ακόμη ινδικό εστιατόριο. Με τα έντονα χρώματα της σάλας και τα δυνατά αρώματα από την κουζίνα νιώθεις να βρίσκεσαι σε ενα τοπικό γλέντι. Δοκιμάστε το αρωματικό ρύζι και ένα κοτόπουλο massala.

Το καυτερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να δροσιστείς λένε στο Μεξικό. Δοκιμάστε αγαπημένα mexican πιάτα και cocktails στο πολύχρωμο El Burrito. Βολευτείτε τα τραπεζάκαι με θέα το Θερμαϊκό και θα δείτε πως το chili con carne και μία sangria especial είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να δροσιστείτε. Για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση ζητήστε επιπλέον spicy sauce στο πλάι.

Αγαπάμε τα φτιαγμένα στο χέρι σοκολάτακια από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες στη Sugarela της Χριστίνας Κάκκου. Εδώ βρίσκετε και εξαιρετικό παγωτό.

Στο Sugar Angel στον πεζόδρομο της Λασάνη η Αγγελική στο εργαστήριο της φτιάχνει τις πιο bigger than life τούρτες. Κάντε μία στάση στη σκιά και δοκιμάστε την τούρτα με κρέμα τριαντάφυλλο ή τη νεα αγαπημένη τούρτα λεμόνι.

Το #bougatsan είναι ένα αφράτο κρουασάν με κρέμα μπουγάτσας και σερβίρετε στο Estrella στην Παύλου Μελά 48. Για το καλοκαίρι δοκιμάστε την εκδοχή με το παγωτό και τη λυωμένη σοκολάτα.

Στην Κασάνδρου, η Δορκάδα, στο ίδιο σημείο εδώ και πολλά χρόνια, ένα γαλακτοπωλείο περνάει στην επόμενη γενιά, διατηρώντας την ίδια ποιότητα και γεύση. Πραγματικό γιαούρτι, ημέρας, κρέμες και παγωτό φτιαγμένο στο μικρό εργαστήριο όλα εδώ είναι φτιαγμένα με αγάπη και γνώση.

Αναζητάτε το παραδοσιακό αγαπημένο παρφέ με τα ζαχαρωμένα φρούτα; Το βρήκαμε στο ζαχαροπλαστείο Κωνσταντινίδη (Π. Μελά & Μητροπόλεως).

 

Shares
Προηγούμενο άρθροΕικόνες μιας Όμορφης Πόλης: Η κυρία του Λευκού Πύργου
Επόμενο άρθροΕικόνες μιας Όμορφης Πόλης: Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου
Δημήτρης Κοπαράνης
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και ‘‘άγριες’’ γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW (www.glow.gr), Parallaxi (www.parallaximag.gr), διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη Μαρμίτα (www.marmita.gr) και συνεργάζομαι με τη Geographical και το Superdad.gr. Επικοινωνούμε στο thefoodieanarchist@gmail.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ