Taste me: Food Trends 2013

0
319
koparanis_2.jpg

Οι σημαντικότερες τάσεις στο φαγητό σε όλο τον κόσμο για τον χειμώνα μετά από ένα παράξενο καλοκαίρι.

Η επιστροφή της σοκολάτας/Τα chocolate bars
Η σοκολάτα είναι αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Από τις pop εκδοχές που πωλούνται στα ράφια των συνοικιακών καταστημάτων μέχρι τις δυσεύρετες εκδοχές των hyped δημιουργών, η σοκολάτα μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θαυμαστών. Φέτος, εκτός από τις all time αγαπημένες σοκολάτες, δοκιμάστε τις εμπνευσμένες σοκολάτες που θα βρείτε στο One Sweet Day στην Ολύμπου 57 και τα ροφήματα από ζεστή σοκολάτα που φτιάχνονται on the spot.

Τα δημητριακά είναι τα νέα όσπρια
Μία νέα γενιά super δημητριακών, πέρα από το σιτάρι και τη βρώμη εισβάλει στα καθημερινά τραπέζια. Έτσι εκτός από το πλιγούρι, που έθρεψε γενιές ελλήνων στις δεκαετίες του εξήντα και του εβδομήντα, ας βάλουμε στη διατροφή μας το κεχρί, το farro, την κινόα, την chia. Θα τα βρούμε στα ράφια των καταστημάτων υγιεινής διατροφής ενώ ο ευκολότερος και ο πιο νόστιμος τρόπος για να τα δοκιμάσουμε είναι η σαλάτα. 

Η paleo είναι η νέα hipster gastronomy
Ένα χρόνο πριν μιλούσαμε για τις διατροφικές συνήθειες των hipsters. Ο όρος περιγράφει τις διατροφικές συνήθειες των hipsters, ανθρώπων νέας ηλικίας και χαρακτηρίζεται από στοιχεία wold ωμοφαγίας με δόσεις από την παγκόσμια pop κουλτούρα. Ως εικόνα ας φανταστούμε έναν τύπο με μουστάκια, κοκάλινα γυαλιά και ακουστικά να τρώει σαλάτα οσπρίων με bacon με ένα πλαστικό πιρούνι μέσα από ένα βαζάκι. Η paleo είναι η διατροφή στα πρότυπα της διατροφής των ανθρώπων της παλαιολιθικής εποχής. Τα αρχαίας καταγωγής όσπρια, οι ωμοί ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα θαλασσινά, το κρέας άγριων ζώων και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τα βασικά της στοιχεία αυτού του τρόπου διατροφής.

Τα νέα φρούτα
Τον περασμένο χρόνο είχαμε τα εσπεριδοειδή. Για φέτος, τη θέση τους θα πάρουν ένα σωρό παράξενα φρούτα, κάποια από τα οποία μπορούμε να βρούμε με ευκολία και στην ελληνική εξοχή. Τα βύσσινα, τα πετροκέρασα, τα κράνα, τα μούσμουλα, τα κουμκουάτ, τα άγρια μήλα, ο καρπός του μπαομπάμπ από την Αφρική, τα αυστραλέζικα limes, τα άσπρα βατόμουρα και οι λευκές φράουλες. Τα δύο τελευταία προβλέπονται να κάνουν μεγάλο hit στα γλυκά των Χριστουγέννων.
Επίσης! Ο λωτός συνεχίζει σταθερά από την περασμένη χρονιά. Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές λεπτοκομμένες φετούλες στις σαλάτες του χειμώνα.

Τα doughnuts είναι τα νέα cupcakes


Αυτά μικρά cakes με τα διάφορα από πάνω, κατάφεραν το ακατόρθωτο. Να αντιστέκονται σθεναρά σε κάθε νέα τάση που προσπάθησε να τα εκτοπίσει. Τα doughnuts όμως έχουν όλα χρειάζεται για να τα καταφέρουν. Ταιριάζουν με τον καφέ, είναι τραγανά και ζουμερά ταυτόχρονα, μπορούν να ψηθούν και να μην τηγανιστούν, μπορούν να γεμίσουν με λιωμένη σοκολάτα και να σερβιριστούν με ένα σωρό toppings, βγαίνουν σε mini εκδοχή που τα τρως με μια χαψιά και φυσικά έχουν συμμετάσχει σε κινηματογραφικές ταινίες στο δεξί χέρι κάποιου δαιμόνιου αστυνομικού που παρακολουθεί κάποιον εν δυνάμει παραβάτη του νόμου.
Το καλύτερο! Δοκιμάστε τα σε κάποιο από τα νέα καταστήματα στο κέντρο της πόλης.

Η σπιτική λεμονάδα είναι το νέο αναψυκτικό
Γιατί να αγοράσεις ένα έτοιμο αναψυκτικό όταν μπορείς να φτιάξεις το δικό σου ανακατεύοντας ένα σιρόπι ή κάποιο χυμό φρούτου με μία δόση ανθρακούχο νερό; Ακολουθώντας τη homemade τάση σε όλα, ήρθε και η ώρα για τα σπιτικά αναψυκτικά. Βρείτε έτοιμη βάση για λεμονάδα, βυσσινάδα, ή σουμάδα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, χρησιμοποιήστε το σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού που περίσσεψε από το καλοκαίρι ή φτιάξτε ένα ελαφρύ σιρόπι με ίσα μέρη χυμό φρούτων και ζάχαρης. Γεμίστε το ποτήρι με παγωμένο ανθρακούχο νερό, ανακατέψτε και σερβίρεται. Ναι, είναι τόσο απλό.

Το Nordic είναι το νέο ethnic
Η κουζίνα της Σκανδιναβίας είναι η νέα αγαπημένη κουζίνα του κόσμου. Φυσικά και δεν αναφέρομαι στην avant garde  Noma εκδοχή αλλά στην καθημερινή, αστική κουζίνα των ανθρώπων από τις χώρες του πάγου. Η διατροφή τους χαρακτηρίζεται από άγρια λαχανικά, μικρά φρούτα που φυτρώνουν στους θάμνους, κυνήγια και πολλά ψάρια του γλυκού νερού και της ανοιχτής (παγωμένης) θάλασσας. Πέστροφες, σολομοί και άλλα ενδημικά είδη, ψητά ή καπνισμένα σε ξύλα κωνοφόρων, λεπτεπίλεπτα χόρτα και βολβοί, κυνήγια, πίτες πλούσιες σε γεύση και αυγά, είναι τα στοιχεία της καθημερινής διατροφής των λαών αυτών.
Και ακόμη: Οι σκανδιναβοί αγαπούν τα αβγά. Τηγανισμένα σε ζωικό λίπος.

Λαχανικά παντού
Τα λαχανικά είναι το νέο κρέας. Από τα ελληνικά μαγειρευτά στην κατσαρόλα, μέχρι τις ethnic συνταγές των λαών της ανατολικής Μεσογείου, είναι το βασικό συστατικό στα νέα μενού των εστιατορίων του κόσμου. Γλυκοπατάτες, ραπανάκια σε κάθε πιθανή ποικιλία και χρώμα, βιολογικά πολύχρωμα καρότα, παντζάρια και βολβοί, φασολάκια, κολοκύθες, γαλάζιες και μαύρες μικρές πατάτες είναι τα νέα αστέρια της κουζίνας.

Επίσης


Χυμοί από φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Προσωπική επιλογή μπανάνα, πορτοκάλι, σπανάκι.
Μπαχαρικά και σάλτσες: κουρκουμάς, σουμάκ, καπνιστή πάπρικα, παλαιωμένη σάλτσα καυτερής πιπεριάς, black bean sauce.
Gourmet Street Food: Φαγητό με την ένταση του γρήγορου φαγητού, από υψηλής ποιότητας υλικά.

 

Προηγούμενο άρθρο13 ταινίες για τις χειμωνιάτικες νύχτες
Επόμενο άρθροΘα κάνει πάταγο
Δημήτρης Κοπαράνης
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και ‘‘άγριες’’ γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW (www.glow.gr), Parallaxi (www.parallaximag.gr), διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη Μαρμίτα (www.marmita.gr) και συνεργάζομαι με τη Geographical και το Superdad.gr. Επικοινωνούμε στο thefoodieanarchist@gmail.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ