Μαγειρική

Taste me: Η γαστρονομία το 2012

Το φαγητό ως πολιτική πραξη: Η εναλλακτική αγροτική παραγωγή. Από τις μικρες γλάστρες με τα μυρωδικά στο παράθυρο της κουζίνας στις γλάστρες στο μπαλκόνι, το να καλλιεργεί κανείς τα δικά του φυτά είναι ένας τρόπος να ορίζει κανείς -σε μικρό η μεγαλύτερο ποσοστό- το περιεχόμενο, την ποιότητα και το κόστος του καθημερινού οικογενειακού φαγητού. Όλα […]

Δημήτρης Κοπαράνης
taste-me-η-γαστρονομία-το-2012-27884
Δημήτρης Κοπαράνης
1.jpg

Το φαγητό ως πολιτική πραξη: Η εναλλακτική αγροτική παραγωγή. Από τις μικρες γλάστρες με τα μυρωδικά στο παράθυρο της κουζίνας στις γλάστρες στο μπαλκόνι, το να καλλιεργεί κανείς τα δικά του φυτά είναι ένας τρόπος να ορίζει κανείς -σε μικρό η μεγαλύτερο ποσοστό- το περιεχόμενο, την ποιότητα και το κόστος του καθημερινού οικογενειακού φαγητού. Όλα τα μυρωδικά, πρασινάδες όπως η ρόκα, τα ραδίκια και τα σπανάκια, κρεμμυδάκια, φράουλες και μούρα που αναπτύσονται σε θάμνους, ντοματίνια και πιπεριές μεγαλώνουν μια χαρά σε αστικό περιβάλλον. Ο ήλιος θα τα δυναμώσει, θα τα θρέψει και θα τα νοστιμήσει μέχρι να είναι έτοιμα για να σερβιριστούν στο τραπέζι. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η Γεωπονική Σχολή, διαθέτουν στους πολίτες χώρους στο αγρόκτημα τους αλλά και την απαραίτητη υποστήριξη για την καλλίεργεια μονοετών φυτών. Η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι πρώτοι 200 καλλιεργητές θα απολαύσουν σύντομα τους καρπούς των κόπων τους. http://eco.auth.gr

Σύγχρονοι συλλέκτες τροφής. Urban Foraging. Ο όρος περιγράφει την πρακτική αναζήτης τροφής στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άγρια χόρτα και φρούτα για τους αρχάριους, μανιτάρια, σαλιγκάρια και όστρακα για τους πιο έμπειρους, ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος και φυσικά ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και την εποχή του χρόνου.

-Ξεκινήστε με έναν περίπατο σε κοντινή εξοχή. -Τα χόρτα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τις πρώτες φορές.Ένα σχετικό βιβλίο, μία υφασμάτινη τσάντα και ένα μαχαιράκι είναι απαραίτητα εφόδια.

-Φροντίστε να μην ξεριζώνετε ή να ταλαιπωρείτε τα φυτά. Υπάρχει τρόπος.

-Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ραδίκια, τη γλυστρίδα και την αγριοαγγινάρα (το γαϊδουράγκαθο). Ο βλαστός της είναι μία δυσεύρευτη νοστιμιά.

-Το ξέρατε ό,τι τα βελανίδια τρώγονται; Στη Τζια αναπτύσεται μία μονάδα επεξεργασίας τους, τραβώντας την παγκόσμια προσοχή.

Τα γλυφιτζούρια. Πρόκειται για τη σημαντικότερη pop γαστρονομική τάση στον κόσμο. Για κάποιον λόγο οι μάγειρες αγαπούν να σερβίρουν το φαγητό τους ‘‘καρφωμένο’’ σε ένα ξυλάκι ενώ οι πρατάσεις είναι αναξάντλητες. Καραμελωμένα φρούτα, cake pops με βάση ζύμη από κέικ, μίκρες πίτες, η τάση αυτή έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σερβίρονται τα ορεκτικά και τα επιδόρπια στα εστιατόρια.

Ρετρό. Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρηματίες της εστίασης κινήθηκαν σε νέους, μικρούς χώρους, με γεύσεις προσιτές και οικίες. Ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, tapas bars, gastropubs ή καντίνες σε κάθε σημείο του κόσμου, έχουν έναν κοινό στοιχείο. Σερβίρουν φαγητό νόστιμο, οικείο και προσιτό οικονομικά και γευστικά δημιουργώντας έναν εθιστικό συνδυασμό, ικάνο να κάνει τον καταναλωτή να το επιθυμεί. Στους καταλόγους πια, βρίσκει κανείς γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσε και μπορεί να αντιληφθεί με άνεση, αφήνοντας για πάντα στο παρελθόν τους αλλόκοτους συνδιασμούς γεύσεων από τους chefs που αναζητούσαν προσοχή.

Νερό βρύσης. Αποτελεσματικά, εύχρηστα, οικονομικά στη χρήση τα νέα φίλτρα νερού, είναι η απάντηση στα πλαστικά μπουκαλάκια νερού που στηβάζονται στα σκουπίδια καθημερινά. Η χρήση τους στο σπίτι ή στα εστιατόρια έχει δημιουργήσει μία παγκόσμια τάση και πολλούς ικανοποιήμένους καταναλωτές. Την επόμενη φορά, προτιμήστε το.

Aeroshots. Τα πρώτο εισπνεόμενα τρόφιμα βρίσκονται ήδη στην αγορά. Πρόκειται για μία κάψουλα με ένα μείγμα βιταμινών και άλλων συστατικών που υπόσχεται άμεση ικανοποιήση και φυσικά μηδέν θερμίδες. Ένα τονωτικό μείγμα καφεϊνης και βιταμινών, πράσινο τσάι και σοκολάτα είναι οι πρώτες γεύσεις που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Η ίδια εταιρία έχει αναπτύξει βρώσιμες συσκευασίες τροφίμων. www.labstoreparis.com

The media. Κάποτε λέγαμε πως τα νέα βιβλία μαγειρικής είναι τα περιοδικά. Σήμερα, πολλές εκδόσεις μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εμπορικά κατευθυνόμενα η ύλη καλύπτεται από τοποθετήσεις προϊόντων, χαϊδεμένους chefs και υποψήφιους αγοραστές διαφημιστικού χώρου. Αντίθετα οι νέες εκδόσεις είναι ένα παράθυρο στον μαγικό κόσμο της κουζίνας. Κλασικές εκδόσεις, εξωτικές συνταγές, βιβλία αφιερωμένα σε νεωτεριστικά εστιατόρια, προσωπικές συλλογές συνταγών, μονοθεματικά λευκώματα ή βιβλία τσέπης , οι επιλογές είναι ανεξάντλητες. Το ‘‘Family Meal’’, το βιβλίο οικιακής μαγειρικής του Φεραν Αντριά, το ‘‘Η νέα ελληνική κουζίνα σε 88 συνταγές’’ του Βασίλη Καλλίδη, το ‘‘Στον πλανήτη των cupcakes’’ της foodblogger Sugarbuzz, είναι κάποια απο τα αγαπημένα μου.

Menus Ξεκινώντας δειλά πριν λίγα χρόνια, τα προκαθορισμένα μενού εστιατορίων σε συγκεκριμένη τιμή είναι πλέον ο κανόνας. Βολικά για τον πελάτη (γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο θα κοστίσει το γεύμα του) και τον επιχειρηματία (μπορεί να υπολογίσει με μεγαλύτερη ασφάλεια το κέρδος του) κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να αποδειχθεί και μία πολύ δημιουργική ‘‘σύμβαση’’ για τον chef.

Τα Supper Clubs Πρόκειται για γεύματα που οργανώνονται από ερασιτέχνες, για λίγα άτομα στις τραπεζαρίες τους. Το φαγητό σερβίρεται σε οικιακά σερβίτσια, ενώ το μενού περολαμβάνει αγαπημένες οικογενειακές συνταγές. Αναζητήστε την επόμενη συνάντηση των Athens Amateur Gourmet Society στη σελίδα τους στο facebook.

Ωμοφαγία Μία διατροφή με τροφές ωμές ή με ελάχιστη θερμική επεξεργασία μπορεί να λειτουργήσει ανανεωτικά ή θεραπευτικά στον οργανισμό. Μπορούμε να ξεκινήσουμε προσθέτοντας ωμά φρούτα και λαχανικά στο ήδη μαγειρεμένο μας φαγητό, όπως μία χούφτα σπανάκι σε ένα σπανακόρυζο, μερικά ψιλοκομένα ντοματίνια σε ένα κοκινιστό, μερικούς ξηρούς καρπούς στα πρωϊνά δημητριακά.

Σε δύο λέξεις Οι λουκουμάδες είναι τα νέα cupcakes. Η μπίρα είναι το νέο κρασί. Οι ταβέρνες/pubs είναι τα νέα εστιατόρια. Οι καντίνες είναι τα νέα snackbars. Το Instagram είναι τα νέα blogs. To λεμόνι είναι το νέο αλάτι. Η σοκολάτα είναι κλασική δεν την πειράζουμε.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα