Taste me: Οι γαστρονομικές τάσεις τώρα

0
208
1.jpg

Η νέα αισθητική

Οι νέοι κανόνες αισθητικής στο food styling, δημιουργούν μία νέα ανενωμένη εμφάνιση. Έτσι οι γυαλιστερές στην όψη designer’s πορσελάνες και τα άψογα σερβίτσια δίνουν τη θέση τους σε χειροποίητα πήλινα πιάτα, τα εμαγιέ σκεύη σερβιρίσματος επιστρέφουν δυναμικά με νέες συλλογές, ενώ up cycled γυάλινα βάζα χρησιμοποιούνται ως ποτήρια για να σερβιριστούν ποτά. Φτιάξτο μόνος σου: Φτιάξτε ποτήρια νερού μεταποιώντας άδεια γυάλινα μπουκάλια.

No recipes

Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο. Την επόμενη φορά που θα μπείτε στην κουζίνα, μην ακολουθήσετε κάποια συνταγή, αλλά αφήστε τα υλικά σας να σας οδηγήσουν. Μαγειρέψτε τα απλά, προσπαθώντας να αναδείξετε τα φυσικά γευστικά χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης. Η τάση που ξεκίνησε μία δεκαετία πριν, τώρα και με τη συμπαράσταση μίας ολόκληρη στρατιάς νέας γενιάς media φαίνεται να είναι η πιο ελπιδοφόρα και ισχυρή τάση της εποχής. Ωμές, ελάχιστα επεξεργασμένες, ή απλά μαγειρεμένες πρώτες ύλες, συνθέτουν πιάτα που αν και φαίνονται απλοϊκά, είναι εθιστικά νόστιμα.

*Στο σπίτι: Προμηθευτείτε τα υλικά σας από κάποια αγορά βιολογικών προϊόντων ή καλλιεργήστε τα δικά σας στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης http://www.agroctima.auth.gr

Pickled

Τα φρέσκα τουρσιά, είναι ένας δημοφιλής τρόπος συντήρησης, ιδιαίτερα όταν υπάρχει πλεόνασμα φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Απλό στη διαδικασία του, το αποτέλεσμα είναι βαζάκια με νόστιμα και τραγανά λαχανικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές ή να καταναλωθούν ως έχουν. Επιλέον, τα τουρσιά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, νόστιμα ως snacks και εύκολα στη χρήση τους.

*Δοκιμάστε το: Ετοιμάστε ένα διάλυμα βράζοντας τρία φλυτζάνια νερό, δύο λευκό ξύδι και ένα ζάχαρη. Αφήστε το να κρυώσει. Γεμίστε μερικά βάζα με φρέσκους βολβούς και συμπληρώστε με νερό. Θα είναι έτοιμα για κατανάλωση την επόμενη μέρα.

Ειδικές διατροφές ως δίαιτα

Κανείς δεν αγαπά τις δίαιτες εξαιτίας των περιορισμών που θέτουν. Οι Gluten free, sugar free, salt free δίατες, vegan και raw διατροφές, είναι σίγουρα πιο συναρπαστικές, έχουν μία ολόκληρη διατροφική ηθική να τις στηρίζει, ενώ ουσιαστικά προτείνουν μία νεά, βασισμένη στην απλότητα διατροφική ρουτίνα.

*Εσείς: Αντικαταστήσετε ένα γεύμα της ημέρας με φρούτα και λαχανικά.

Το φαγητό ως κοινωνικό γεγονός

Η εποχή μας ζητάει κάτι περισσότερο από ένα γεύμα σε ένα ακόμη εστιατόριο. Το φαγητό στις μέρες μας είναι περισσότερο από ποτέ ένα κοινωνικό φαινόμενο. Οι άνθρωποι που μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι, η διαδικασία της προετοιμασίας του γεύματος και η απόλαυση είναι το ζητούμενο. Το φαγητό όπως και τα ταξίδια είναι πιο συναρπαστικά όταν το μοιράζεσαι με κάποιον άλλο.

Street food deluxe: hot dogs

Το καθημερινό, φθηνό φαγητό ξεφεύγει από τα πλαίσια του πρόχειρου, επλουτίζεται με νέα ‘‘πολυτελή’’ στοιχεία και σερβίρεται εκ νέου στα εστιατόρια. Αυτήν την περίοδο όλοι ασχολούνται με το λουκάνικο που σερβίρεται σε ένα μικρό ψωμάκι, το γνωστό hot dog. Ως σύνθεση παρουσιάζει ένα μεγάλο γαστρονομικό ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους, είναι οικείο σε όλους και αποτελεί ένα πιάτο νόστιμο, από αυτά που επιθυμείς να φας μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά. Οι παραλλαγές ξεκινούν από τα διάφορα συνοδευτικά, την ποικιλία στο ψωμάκια, ενώ οι επιλογές στο είδος του κρεατικού είναι ανεξάντλητες.

*Την επόμενη φορά: Προσθέστε καραμελωμένα κρεμμύδια, chips παντζαριού, onion rings ή ένα κίτρινο τυρί που λιώνει.

Η καραμέλα είναι η νέα σοκολάτα

Πλούσια σε γεύση, αρωματισμένη με φρέσκο full fat βούτυρο, απολαυστική στην υφή της, η καραμέλα επιστρέφει δυναμικά. Ιδανικά αρωματίστε την με βανίλια και συνδυάστε την με σοκολάτα, φρούτα ή θαλασσινό αλάτι. Για μία εύκολη οικιακή εκδοχή, αδειάστε μία κονσέρβα ζαχαρούχου γάλακτος και βράστε το μέχρι να έχει ένα σκούρο, καραμελένιο χρώμα. Στη συνέχεια, απλώστε το πάνω από ψημένα στο φούρνο μήλα.

Τραγάνες υφές

Έξι μήνες πριν μιλούσαμε για τη γεύση kokumi, η οποία δημιουργείται με το αργό μαγείρεμα των υλικών. Ο όρος περιγράφει τον πλούτο τον αρωμάτων, μία υπέρ-γεύση που δεν υπάρχει σε κανένα φυσικό προϊόν αλλά σχηματίζεται από ένα σύνολο γευστικών στοιχείων. Σήμερα, μερικά από τα πιο νέα πιάτα που δημιουργούνται έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τις τραγανές υφές. Φρέσκα, ωμά φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα στοιχεία, παναρισμένα τηγανητά με κρούστα, chips και pop corn, υγρά σε μορφή πάγου, τα πιάτα των σύγχρονων δημιουργών γεύσης είναι πιο τραγανά από ποτέ.

Το νου σου

Το pop corn εμφανίζεται ως γευστικό στοιχείο. Βράζοντάς το σε ζωμό λαχανικών και πολτοποιώντας το στη συνέχεια, παίρνουμε μία ‘‘κρέμα’‘ με πλούσια γεύση που μπορεί να σερβιριστεί ως σούπα ή να δώσει έναν πουρέ που θα συνοδεύσει πιάτα με λαχανικά ή λευκά κρέατα.

Το ρόδι είναι το νέο αγαπημένο συστατικό και χρησιμοποιείται σε πολλές εκδοχές: Φρέσκος χυμός σε συνδιασμό με αλκοόλ, σιρόπι ροδιού ως γλυκαντικό, ξύδι ροδιού. Η διαίτερη γεύση, η μέτρια οξύτητα και στιφάδα του το φέρνουν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Οι micro salads, οι σαλάτες δηλαδή με μικρά λαχανικά και φύτρες. Ένας δυναμίτης ενέργειας.

Το γιαούρτι με άρωμα καπνού από άχυρο. Εφικτό πλέον χάρη στη μέθοδο κρύου καπνού.

 

Shares
Προηγούμενο άρθροΠαρέα με τους Ρομά
Επόμενο άρθροΤο διοικητήριο ή μια λεηλατημένη χώρα
Δημήτρης Κοπαράνης
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και ‘‘άγριες’’ γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW (www.glow.gr), Parallaxi (www.parallaximag.gr), διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη Μαρμίτα (www.marmita.gr) και συνεργάζομαι με τη Geographical και το Superdad.gr. Επικοινωνούμε στο thefoodieanarchist@gmail.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ