Taste me: Ο νέος χάρτης της πόλης

0
580
taste_me_1.jpg

του Δημήτρη Κοπαράνη

Εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης, δύο παρά κάτι Master Chef, μερικά αστέρια Michelin και άλλους τόσους Χρυσούς Σκούφους μετά, η ζωή συνεχίζεται. Οι διαδρομές των ανθρώπων στην πόλη δημιουργούν τα νέα σημεία συνάντησης ενώ οι συνήθειες διαμορφώνουν το χάρτη με τα καινούρια στέκια της πόλης. Η νέα χρονιά έχει να παρουσιάσει μερικές νέες τάσεις, πράγματα που εξελίσσονται και μερικές δυναμικές επιστροφές. Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά.

Τα wine bars
Τα bar κρασιού φαίνεται να είναι η πιο ισχυρή γαστρονομική τάση. Μετά τα bakeries και τα yogurt bars οι χώροι που φιλοδοξούν να συνδυάσουν το κρασί με το φαγητό ή κάπως έτσι είναι η νέα αγαπημένη επιχειρηματική επένδυση. Οι χώροι αυτοί υπόσχονται μία μεγάλη επιλογή ετικετών και έναν κατάλογο μαγειρεμένο με τρόπο που να συνοδεύει και να μην πνίγει τις ‘‘όποιες’’ αρετές του κρασιού. Αν ο μάγειρας ξεπεράσει τη ματαιοδοξία του και καταφέρει να υπηρετήσει αυτό το σκοπό, ο sommelier (όταν υπάρχει) καταφέρει να επιβάλει έναν κατάλογο με ενδιαφέρουσες προτάσεις μπορούμε να μιλάμε για μία ωραία πρόταση.  
Δοκιμάστε: Η Αλέα είναι το πιο κλασσικό wine bar της πόλης. Εκτός από μία ασυναγώνιστη ποικιλία κρασιών μπορεί κανείς να δοκιμάσει και πιάτα τα οποία ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή ανάλογα με το κρασί που σερβίρεται. Όταν ο καιρός ζεσταίνει τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο γίνονται ανάρπαστα ενώ καθώς φεύγετε μην ξεχάσετε να πάρετε και μία μικρή σοκολάτα υγείας για το δρόμο. Λίγα βήματα πιο πέρα, στην Π.Π. Γερμανού το Cityzen έχει να επιδείξει μία επιλογή εκατό σχεδόν  κρασιών που σερβίρονται και σε ποτήρι ενώ τα συνοδευτικά πιάτα έχουν στηθεί σε πρότυπα εστιατορίου αξιώσεων. Ένα πιάτο με όστρακα και ένα κρύο ποτήρι λευκό κρασί είναι ό,τι καλύτερο για τις πρώτε μέρες της άνοιξης. 

Τα μεζεδοπωλεία
Τα μικρά αυτά λαϊκά εστιατόρια φαίνεται να εξαπλώνονται επιδημικά. Σε σημεία κεντρικά ή περιφερειακά στις συνοικίες τα οι χώροι αυτοί επιδιώκουν να σερβίρουν καθημερινό φαγητό με έντονα στοιχεία από την κουζίνα της υπαίθρου όπως αυτή αναπτύχθηκε τα περασμένα χρόνια. Απλουστευμένη ή απλοϊκή αστική μαγειρική, τοπική ή νέα ελληνική κουζίνα, στους χώρους αυτούς μπορεί να βρεθεί κανείς μπροστά σε πιάτα εξαιρετικής γεύσης αλλά και ακατανόητης σύλληψης. Το τύπου μπακάλικου από διακοσμητή εσωτερικό, το μικρό μέγεθος στις μερίδες, το τηγάνισμα ως κυρίαρχη τεχνική, οι μεγάλη επιλογή από ούζα και αποστάγματα το χύμα κρασί και τα κερασμένα γλυκά είναι τα κοινά τους χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μία εναλλακτική πρόταση στην απόλαυση του φαγητού, είναι ιδανικό για μεγάλες παρέες και για όσους αγαπούν το τσιμπολόγημα.

Τα νέα ζαχαροπλαστεία
Τα ζαχαροπλαστεία προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους. Με στήσιμο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών μητροπόλεων και με αναφορές στα παραδοσιακά καφε-ζαχαροπλαστεία των περασμένων δεκαετιών, οι νέοι χώροι προσπαθούν να επανασυστήσουν τις ίδιες γεύσεις σε νέο περιτύλιγμα-το λες και rebranding. Αγαπημένες παραδοσιακές γεύσεις που άντεξαν στο χρόνο και ανακηρύχθηκαν σε γαστρονομικά σύμβολα της πόλης, συνυπάρχουν με τις προσπάθειες των νέων δημιουργών γεύσης. Το αποτέλεσμα είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον γευστικός χάρτης.
Δοκιμάστε τα παραδοσιακά τσουρέκια, το παγωμένο αρμενοβίλ, τη σοκολατένια μαρκησία, τα μικρά cake στη Sugarela με την γκρίζα (!) κρέμα και τα τόσο λιμπιστερά διπλά σοκολατένια sponge cakes στην Pasta Diva στην Αγ. Θεοδώρας, αλλά και τα φρέσκα κέικ και τα πλούσια βουτυράτα μπισκότα στο Sugar Angel, στον όμορφο πεζόδρομο της Λασάνη. Μην ξεχνάτε πως τα παγωτά της Ωραίας, βρίσκονται ακόμη στο μικρό υπόγειο μπακάλικο στη Μητροπόλεως με Λασάνη. 

Τα φοιτητικά μας στέκια
Τα χρόνια μπορεί να περνάνε αλλά κάποια πράγματα καταφέρνουν να μένουν τουλάχιστον αγαπημένα και στην καλύτερη περίπτωση να γίνονται κλασσικά. Τα μέρη που αγαπήσαμε είκοσι χρόνια πριν, τότε που οι νύχτες ξεκινούσαν νωρίς και η περιπέτεια τελείωνε με το πρώτο φως της μέρας, κατάφεραν να αγαπηθούν από τους σημερινούς εικοσάχρονους. Με ελάχιστες αλλαγές και με εντυπωσιακή δυναμική καταφέρνουν να επιβιώνουν στο πέρασμα των χρόνων με τρόπο εντυπωσιακό. Το Berlin στη Χρ. Σμύρνης είναι ακόμη ένα από τα αγαπημένα bar στο κέντρο, το indie διάθεσης Residents ανανεώνεται με νέο αίμα, το Cafe Balkan συνεχίζει με ανανεωμένο μενού στα πρότυπα ενός μεσογειακού bistrot, το Clochard προσφέρει μία εντυπωσιακά νόστιμη αστική κουζίνα  που δεν απογοητεύει ποτέ, το Μικράκι και τα Ολύμπια είναι η ιδανική λύση για όσους θέλουν να γευτούν απλό, καθημερινό φαγητό μαγειρεμένο με οικιακά standards. Οι παρέες συνεχίζουν να μαζεύονται στο Defacto στην Παύλου Μελά και το Stretto στην Καρόλου Ντηλ για ένα ποτό μετά τον κινηματογράφο ή για έναν καφέ νωρίς το πρωί ενώ εστιατόρια όπως ο Ζύθος και το Κουρδιστό Γουρούνι και η Διαγώνιος είναι σίγουρες επιλογές για το καλό γεύμα της εβδομάδας. 

Επίλογος: Οι νέες γειτονιές
Μετά την έντονη ανάπτυξη της περιοχής της Βαλαωρίτου, ο κόσμος έδειξε μία προτίμηση στις στοές και τις ταράτσες για να επιστρέψει στον πεζόδρομο της Ζεύξιδος αλλά και να ανέβει στην περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους. Επισκεφθείτε το νέας γενιάς καφενείο ‘‘Λουξ’’ στη Φιλίππου πάνω από τη Ρωμαϊκή Αγορά, αλλά και τα μικρά cafe στη Ζεύξιδος, την πιο μετά-hipster περιοχή της πόλης.

Προηγούμενο άρθροΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Το Κουίζ (1)
Επόμενο άρθροH Ρώμη σε πτώση
Δημήτρης Κοπαράνης
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και ‘‘άγριες’’ γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW (www.glow.gr), Parallaxi (www.parallaximag.gr), διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη Μαρμίτα (www.marmita.gr) και συνεργάζομαι με τη Geographical και το Superdad.gr. Επικοινωνούμε στο thefoodieanarchist@gmail.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ