Taste me: Το θαύμα των Χριστουγέννων

0
365
1.jpg

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που συµβαίνουν ένα σωρό θαυµάσια πράγµατα, όπως και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αλλά µόνο τα Χριστούγεννα υπάρχει ένα δέντρο που αναβοσβήνει στο φόντο. Αυτά τα Χριστούγεννα µπορούν να συµβούν τα πάντα…

_Η χορωδία θα τραγουδήσει τα κάλαντα. Η δασκάλα έχει ένα σκυλάκι µε κασκόλ ενώ το κορίτσι µε την καλύτερη φωνή έχει σγουρά µαλλιά και τον επόµενο χρόνο θα ζει στο εξωτερικό.

_Ένας τάρανδος θα έχει την πιο κόκκινη µύτη από όλους τους άλλους. Οι άλλοι θα τον πειράζουν. Μερικές µέρες µετά κάποιος γράφει ένα τραγούδι για αυτόν. Θα γίνει παγκόσµια επιτυχία λίγο αργότερα. Χρόνια πολλά αργότερα ένα κορίτσι γεννιέται και είναι το πρώτο τραγούδι που θα ακούσει στη ζωή του.

_Ένα γυάλινο στολίδι θα προσγειωθεί στο πάτωµα. Θα σπάσει σε χιλιάδες κοµµατάκια.

_Την παραµονή θα περπατάς στο δρόµο γυρίζοντας από τη δουλειά. Θα είναι απόγευµα όταν θα συναντήσεις έναν φίλο από τα παλιά. Τη φορά αυτή θα βρείτε χρόνο για να µιλήσετε.

_Ένα ψεύτικο δεντράκι θα βρεθεί σε ένα σπίτι. Μια µητέρα θα το στολίσει µε λαµπάκια. Όταν τα φώτα σβήνουν αυτό θα λάµπει ακόµη πιο πολύ.

_Θα πάρεις ένα µάτσο κορδέλες και χαρτιά για να φτιάξεις χριστουγεννιάτικα στολίδια.

_Λίγο πριν το εορταστικό δείπνο θα κατέβεις στο πάρκο κάτω από το διαµέρισµα σου. Θα έχεις µία τσάντα µε φαγητό τυλιγµένο σε δέµατα. Θα αφήσεις ένα σε κάθε παγκάκι.

_Κάποιος θα δεχθεί µία πρόταση για φαγητό από κάποιους µακρινούς συγγενείς.

_Το ξηµέρωµα της µεγάλης γιορτής µία τουλάχιστον ευχή θα πραγµατοποιηθεί. Από καθαρή τύχη εσύ θα είσαι εκεί για να το διαπιστώσεις.

_Μία οικογένεια θα ξυπνήσει νωρίς. Θα κάνει κρύο και όταν ανοίξουν την πόρτα θα δουν το χιόνι ψηλό µέχρι το γόνατο.

_Ένας φοιτητής θα είναι µακριά από την οικογένεια του. Θα φάει κάτι πρόχειρο για µεσηµεριανό. Θα ήθελε να ήταν µαζί τους.

_Ο πατέρας θα επιστρέψει σπίτι. Ανοίγοντας την πόρτα θα τους βρει να τον περιµένουν για φαγητό.

_Κάποιος θα ακούει το χιόνι να πέφτει.

_Ένα κορίτσι θα µπει στην κουζίνα. Θα ψήσει cakeκαι κουλουράκια. Θα τα βάλει σε ένα κουτί µε κορδέλα που θα στο χαρίσει. Θα τα φας όλα εκτός από ένα που θα κρατήσεις για να τη θυµάσαι.

_Κάποιος θα σε σκέφτεται. Εσύ δεν θα είσαι κοντά του.

_Μία µητέρα θα είναι λυπηµένη που τα παιδιά της είναι µακριά.

_Θα χτυπήσει το τηλέφωνο. Όταν το κλείσεις θα έχεις ένα µεγάλο χαµόγελο.

_Ένα παιδί θα παίζει τα κάλαντα µέσα στο µυαλό του περπατώντας στο πεζοδρόµιο. Θα προσέχει µήπως πατήσει λάθος νότα.

_Κάποιος θα πετάξει µερικά πακέτα από την καµινάδα.

_Μία γάτα θα κοιµηθεί σε ένα κιβώτιο.

_∆ύο άγνωστοι θα συναντηθούν σε ένα φιλικό σπίτι. Τα επόµενα Χριστούγεννα θα τα περάσουν µαζί.

_Μία ζακέτα θα τυλίξει κάποιον που κρυώνει.

_Ένα αγοράκι θα ντυθεί µολυβένιος στρατιώτης για τη γιορτή του σχολείου του.

_Κάποιος θα ξυπνήσει πρωί για να πάει στη δουλειά του.

_Ένας απρόσεκτος οδηγός θα σωθεί από θαύµα.

_Θα επιστρέψεις στην πόλη που µεγάλωσες.

_Μία σχολική γιορτή θα έχει µεγάλη επιτυχία.

_Θα ξεκινήσεις για να βρεις ένα αγαπηµένο πρόσωπο. Θα κάνει κρύο µέχρι να βρεθείς στο ζεστό του σπίτι.

_Ένα παιδί θα ξυπνήσει από έναν παράξενο θόρυβο µέσα στη νύχτα. ∆ε θα µπορέσει να κοιµηθεί ξανά. Το πρωί θα το βρει τυλιγµένο σε µία κουβέρτα στο παράθυρο.

_Θα µπορείς να ορκιστείς πως ένιωσες µία νιφάδα στη µύτη σου.

_Ένα ταψί θα µπει στο φούρνο νωρίς το πρωί, οι κουζίνες θα µοσχοµυρίζουν κανέλα και γαρύφαλλο, όλα τα φαγητά θα είναι πεντανόστιµα και δεν θα υπάρχει κατσαρόλα µε καµένο πάτο ούτε για δείγµα. Στο τραπέζι θα καθήσουν όλοι µαζί, όπως τότε. Τη φορά αυτή δεν θα λείψει κανείς. Ο πιο µικρός θα πει την προσευχή, ο µεγαλύτερος θα κόψει το ψωµί, ο πατέρας θα σερβίρει το ψητό και η µαµά θα γεµίζει τα πιάτα µε τη γέµιση. Μπόλικη να ξεχειλίζει. Το γεύµα θα κλείσει µε καφέ στο καλό σαλόνι και τη γιαγιά να διηγείται ιστορίες. Τα άπλυτα θα έχουν ήδη τακτοποιηθεί µε τρόπο µαγικό.

 

Προηγούμενο άρθροH Ελλάδα με τα μάτια ενός Σουηδού συγγραφέα
Επόμενο άρθροArtικόλεξο: Διάλεξε άσπρο – μαύρο ή χρώμα;
Δημήτρης Κοπαράνης
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και ‘‘άγριες’’ γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW (www.glow.gr), Parallaxi (www.parallaximag.gr), διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη Μαρμίτα (www.marmita.gr) και συνεργάζομαι με τη Geographical και το Superdad.gr. Επικοινωνούμε στο thefoodieanarchist@gmail.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ