Taste me:Η επιστροφή στην απλότητα

0
252
1.jpg

Οι διατροφικές δυσανεξίες και αλεργίες, διάθεση για τροφές που δρουν ευεργετικά ή θεραπευτικά για το σώμα και σαφή στροφή σε απλές και οικίες γεύσεις είναι τα στοιχεία που ορίζουν τις φετεινές τάσεις στο φαγητό. Και όπως θα διαπιστώσετε και εσείς χρειάζοναι ελάχιστο μαγείρεμα.

Γλουτένη; Δεν θα πάρω

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των ανθρώπων που λόγω κάποιου προβλήματος επιλέγουν να αποκλείσουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Η γλουτένη είναι μία πρωτεϊνη που υπάρχει σε ορισμένα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη και η σίκαλη και μπορεί να προκάλεσει απλές ή πιο σύνθετες διαταραχές. Το γεγονός πως πρωτοπόρα εστιατορία όπως το French Laundry εντάσουν φυσικές gluten free επιλογές στο μενού τους δείχνει τη δύναμη της νέας αυτής τάσης, την ίδια ώρα που ένα μείγμα από καλαμποκάλευρο και ριζάλευρο, αντικαθιστά το συνηθισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Pop corn

Το ψητό καλαμπόκι, ανήκει σε εκείνη στην κατηγορία των προϊόντων που απολαμβάνουμε για μικρό χρονικό διάστημα το καλοκαίρι. Όταν ψήνεται η μυρωδιά του θυμίζει καραμέλα, συνοδεύει ιδανικά τα κρεατικά που ψήνονται στα κάρβουνα, ενώ είναι ευπρόσδεκτο από μικρούς και μεγάλους. Για μία γρήγορη οικιακή εκδοχή, ψήστε το στο καμινέτο του ελληνικού καφέ.

Γάλα από ξηρούς καρπούς

Το γάλα αλλά και τα γαλακτοκομικά από ξηρούς καρπούς είναι μία από τις σημαντικότερες τάσεις στη διατροφή σήμερα. Παρασκευάζονται από την επεξεργασία διαφόρων ειδών ξηρών καρπών, ενώ μπορούν να καταναλωθούν είτε απλά σαν ρόφημα, να αντικαταστήσουν το γάλα σε συνταγές αλλά και να δώσουν γαλακτοκομικά όπώς ‘‘γιαούρτι’’ ή ‘‘τυρί’’ χωρίς λακτόζη. Για ένα δυναμωτικό ρόφημα δοκιμάστε να πολτοποιήσετε ωμά, αποφλοιωμένα αμύγδαλα, προσθέτοντας λίγο νερό. Στη συνέχεια προσθέστε τα αγαπημένα σας φρούτα για ένα δυναμωτικό κρεμώδες ρόφημα. Φτιάξτο μόνος σου: Άφησε 100 γρ ωμά αμύγδαλα να μουλιάσουν σε κρύο νερό για οκτώ ώρες. Αφαίρεσε τη φλούδα τους, και άλεσε τα με λίγο νερό μέχρι να έχεις μία λευκή κρέμα. Είναι απολαυστικό με φρούτα και πάγο.

Τα όσπρια

Τα όσπρια είναι τα νέα ζυμαρικά. Θρεπτικά και ιδιαίτερα νόστιμα, αν μαγειρευτούν με τον σωστό τρόπο, ταιριάζουν τέλεια στα καλοκαιρινά γεύματα, αφού αν καταναλωθούν κρύα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Δοκιμάστε τα μαγειρεμένα στο φούρνο με λεμόνι και φρέσκα έντονα μυρωδικά όπως το δεντρολίβανο και ο φρέσκος κόλλιανδρος ή φτιάξτε μία κρέμα σερβιριμένη με φρέσκα λαχανικά εποχής, όπως το μεσογειακής προέλευσης χούμους από ρεβίθια ή η ελληνική φάβα.

Τα φρούτα ως κύριο γέυμα

Αρωματικά και με μεγάλη περιέκτικότητα σε νερό, είναι ιδανικά για να μας δροσίσουν τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού, ενώ μεταφέρονται εύκολα και καταναλώνονται άμεσα. Για ένα πιο ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα μπορείτε να τα αρωματίσετε με μυρωδικά όπως η μέντα και ο βασιλικός ή να τα συνοδέυσετε με φρέσκα ή ελαφρώς παλαιωμένα τυριά. Φτιάξτε μία σαλάτα από καρπούζι, τραγανό αγγουράκι και τριμμένη φέτα.

Ο πάγος

Ο πάγος είναι το νέο αγαπημένο στοιχείο των καλοκαιρινών πιάτων. Θρυμματισμένος και αρωματισμένος με φρέσκα φρούτα και εκχυλίσματα βοτάνων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Για την οικιακή εκδοχή του δοκιμάστε να αναμείξετε θρυματισμένο πάγο με πράσινο τσάι ή φλαμούρι, εσπεριδοειδή αλλά μικρά κόκκινα φρούτα όπως τα μούρα και τα βατόμουρα.

Γιαούρτι

Αποφύγετε τα πλούσια σε ζάχαρη και βελτιωτκά παγωτά αντικαθιστώντας τα με αληθινό γιαούρτι. Πλούσιο σε πρωτεϊνη και ασβέστιο, λίγες θερμίδες και δροσερό, απλά κρύο ή παγωμένο το φυσικό γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό καλοκαιρινό επιδόρπιο. Με φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς ή ρευστή σοκολάτα, οι συνδιασμοί είναι ατελείωτοι. Το ελληνικό γιαούρτι είναι το νέο αγαπημένο προϊόν στην αμερικάνικη αγορά.

Μπαχαρικά και καυτερές πιπεριές

Τα μπαχαρικά και οι καυτερές πιπεριές, γνωρίζουν μεγάλες δόξες το φετινό καλοκαίρι. Έντονα αρωματικά, είναι ικανά να ανανεώσουν το καθημερινό τραπέζι, προσιτά οικονομικά και θρεπτικά, είναι αγαπημένα στοιχεία σε μία οικιακή ή επαγγελματική κουζίνα. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και πειραματισείτε μέχρι να βρείτε τις ιδανικές αναλογίες. Προσθέστε φρέσκο κόλλιανδρο και μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές στο κοτόπουλο, μία χούφτα δυόσμο στα δημητριακά του πρωϊνού, κανέλα και μπαχάρι στη σάλτσα ντομάτας. Η λεβάντα ταιριάζει ιδιαίτερα με τις ψητές μελιτζάνες.

Ceviche

Ο όρος περιγράφει ένα πιάτο με θαλασινά που συνηθίζεται στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Θαλασσινά, κομμένα σε λεπτές φέτες ή κύβους, μαρινάρονται σε ένα μείγμα από χυμό εσπεριδοειδών, καυτερής πιπεριάς και βοτάνων. Ζάχαρη, μέλι, σιρόπι φρούτων, κρεμμυδάκι ή κόλλιανδρος, μπορεί να προστεθούν ανάλογα με τη συνταγή ή τη διαθεσιμότητα. Το μαρινάρισμα διαρκεί δύο με τρεις ώρες, ενώ πατάτες, σαλάτα, όσπρια ή ρύζι μπορεί να το συνοδεύσουν.

Και ακόμη:

Τι είναι το churos; Πώς σταθεροποιείται η σοκολάτα; Ποιος μαγειρεύει στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου; Το πρώτο τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων με θέμα το φαγητό είναι συναρπαστικό και προβάλεται από το BBC και λέγεται «A question of taste». Παρακολουθήστε το on line στο www.bbc.co.uk

 

Shares
Προηγούμενο άρθροΑρμενίζοντας
Επόμενο άρθροVelvet Underground & Nico
Δημήτρης Κοπαράνης
Το φαγητό είναι η μεγάλη μου αγάπη και η βασική μου απασχόληση. Food blogger, food editor, μάγειρας, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από ένα γεμάτο πιάτο ή μία κατσαρόλα. Η γευστική μου ταυτότητα διαμορφώθηκε μέσα από έρευνα και συνεχείς δοκιμές, πειραματισμούς, διάβασμα και γευστικές δοκιμές. Αγαπώ τις απλές, καθαρές και ‘‘άγριες’’ γεύσεις, τα υλικά στην απλούστερη μορφή τους, τα πιάτα που έχουν να διηγηθούν μία ιστορία. Τα αγαπημένα υλικά είναι τα όσπρια, τα λαχανικά από τον κήπο, τα άγρια χόρτα, τα ελαιόλαδα και το χιούμορ. Μαγειρεύω για το Estrella: Tapas & Tapes στη Θεσσαλονίκη. Κείμενα μου φιλοξενούνται στα περιοδικά GLOW (www.glow.gr), Parallaxi (www.parallaximag.gr), διδάσκω μαγειρική σε ενήλικες και παιδιά στη Μαρμίτα (www.marmita.gr) και συνεργάζομαι με τη Geographical και το Superdad.gr. Επικοινωνούμε στο thefoodieanarchist@gmail.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ