Εκεί που έμαθε η πόλη να παίζει!

0
5444

Ακριβώς πριν από 16 χρόνια υπήρξε μία παρέα στην πόλη η οποία ένα κρύο βράδυ Δεκεμβρίου καθισμένη στα γόνατα γύρω από ένα «αγελαδοπάζαρο» αποφάσισε το θεϊκό: «θα κάνουμε την Ελλάδα να παίζει». Και το κατάφερε. Γεννήθηκε η ιδέα του Playhouse, εξελίχθηκε σε αγαπημένη συνήθεια για εκατοντάδες παρέες και σήμερα έρχεται ανανεωμένη σε νέο χώρο. Το ολοκαίνουριο αυθεντικό Playhouse στην πόλη είναι γεγονός προ(σ)καλώντας να ξαναρχίσει το παιχνίδι. Θεσσαλονίκη ήρθε η σειρά σου, μοίρασε, παίζεις!

_DSC8351-as-Smart-Object-1

Τον Δεκέμβριο του 2000 δύο φίλες μεταφέρουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού τους και τα επιτραπέζια τους και ξεκινούν το πρώτο Playhouse στον κόσμο. Έντονα χρώματα, μαξιλάρες στο πάτωμα, μουσικές από τον ιστορικό 88.5, καυτές σοκολάτες και εκατοντάδες κουτιά από επιτραπέζια παιχνίδια συνθέτουν το σκηνικό για το 1o cafe παιχνιδάδικο παγκοσμίως στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Από την δεύτερη κιόλας μέρα μετά τα εγκαίνια του, γεμίζει ασφυκτικά και όλη η πόλη μπαίνει στην διαδικασία του παιχνιδιού. Αυτή η ιδέα βρήκε έδαφος ακόμα και στο πιο δύσκολο –ίσως και ντροπαλό- κοινό της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τους φοιτητες και το νεαρόκοσμο στα ξύλινα τραπέζια του θα βρεις ανάμεικτες παρέες 35άρηδων και μεγαλύτερων σε ηλικία να παίζουν, να φωνάζουν, να διασκεδάζουν και το κυριότερο να επικοινωνούν μεταξύ τους. Να ξανανοιώθουν παιδιά.

_DSC8456-as-Smart-Object-1

Play House

Το πάθος για τα επιτραπέζια θα οδηγήσει τους ιδρυτές του στις μεγαλύτερες εκθέσεις ανά τον κόσμο να επικοινωνούν την ιδέα τους και να μαθαίνουν όσα περισσότερα μπορούν για τον κόσμο των παιχνιδιών. Το πάθος τους για όλα όσα πρεσβεύει το παιχνίδι, θα φτάσει το δημιούργημά τους στην κορυφή.

Τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη το είδε να επεκτείνεται και σε άλλα σημεία με Θεσσαλονικείς έτοιμους να ζήσουν έντονα όσα μπορούν να συμβούν γύρω από ένα επιτραπέζιο. Την ίδια πορεία ακολουθεί η ιδέα και ανά την Ελλάδα. Σε ολοένα περισσότερες πόλεις της χώρας ξεφυτρώνουν Playhouse με το franchise να διαχέει την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού σε όλη την επικράτεια.

_DSC8431-as-Smart-Object-1

_DSC8363-as-Smart-Object-1 (1)

Το Playhouse αντιγράφηκε ως ιδέα όσο λίγα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Ωστόσο παρά τις αντιγραφές κανένα άλλο παιχνιδάδικο café δεν κατάφερε να γίνει σαν το πραγματικό. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι οι άνθρωποί του. Οι οποίοι αγαπώντας βαθιά αυτό που κάνουν, εισβάλλουν στην βιομηχανία των παιχνιδιών, χτυπούν πόρτες, μαθαίνουν πράγματα και καταφέρνουν να χτίσουν βήμα βήμα την παρουσία τους στον χώρο. Εισάγουν επιτραπέζια που γίνονται υγιής εθισμός, βρίσκουν παιχνίδια που πλέον είναι συλλεκτικά και στήνουν στους χώρους του την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία παιχνιδιού για ενήλικες.

Ένα από τα μεγάλα του σουξέ υπήρξε φυσικά η στιγμή που το Τίτσου έγινε το νέο τάβλι

Δεν γνωρίζω τι κάνατε τι στιγμή που σας ρώτησε εκστασιασμένος κάποιος φίλος αν θέλετε να παίξετε τίτσου, αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα για τους ανθρώπους που κατάφεραν να κάνουν μια χώρα να γυρνάει με την συγκεκριμένη τράπουλα στις τσέπες της. Το δίδυμο του Playhouse εισάγει παιχνίδια με γνώμονα και εύστοχο κριτήριο ακριβώς γιατί λατρεύει και η ίδια της τα επιτραπέζια. Παιχνίδια μάλιστα που μπορείς να προμηθευτείς αφού τα δοκιμάσεις και τα αγαπήσεις από το κατάστημα. Να τα δωρίσεις ή να τα βάλεις στην συλλογή σου. Το τίτσου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του γκελ που έχει στο κοινό τελικά, η αγάπη αυτών των ανθρώπων για αυτό που επέλεξαν να κάνουν.

_DSC8502-as-Smart-Object-1

Η κρίση και η τεχνολογία χτύπησε και την παιδικότητα των ενηλίκων και ήρθε η ώρα   να επαναπροσδιοριστεί. Και το έκανε κρατώντας  την ουσία και την βάση του. Με βασική αρχή το:

«…ξαναπαίζοντας καταλαβαίνεις πως κακώς σταμάτησες να παίζεις εξαρχής»

Βασιζόμενοι σε αυτό, το δίδυμο πλέον πίσω από την ιδέα, ανοίγει ξανά το σπίτι με τις παιχνιδιάρικες εμπειρίες. Στήνει την φρέσκια κουζίνα του, συντονίζεται ξανά σε ωραίες μουσικές και ετοιμάζει τις ζεστές του σοκολάτες. Ανακοινώνει στις παρέες πως είναι πάλι εδώ έτοιμο να προσφέρει όλες εκείνες τις συγκινήσεις που μόνο γύρω από τα εκατοντάδες παιχνίδια του μπορούν να συνθέσουν τις πιο δυνατές παρεΐστικες στιγμές σε αυτή την πόλη.

_DSC8411-as-Smart-Object-1

_DSC8526-as-Smart-Object-1

_DSC8464-as-Smart-Object-1

 

_DSC8377-as-Smart-Object-1

Ο νέος χώρος είναι εντυπωσιακά απλός και φιλικός.  Είναι ένα ηλιόλουστο ανώγειο στην παραλία, στην απόληξη της Αγίας Σοφίας δίπλα στη Μητρόπολη. Τα χρώματα και η αίσθηση του ολοζώντανη όπως και στα πρώτα του εγκαίνια 16 χρόνια πριν. Θα συναντήσεις κόσμο από το πρωί που θα περάσει για να διαβάσει τα κόμικ και τα επιλεγμένα περιοδικά του café να πιει μία ζεστή σοκολάτα ή να γευτεί ένα από τα ονειρικά πρωινά που επιλέγει και ετοιμάζει στον φούρνο της κουζίνας. Όταν λέμε φούρνο εννοούμε κανονικό οικιακό όπως είναι άλλωστε και αυτός ο χώρος: σπίτι! Ένα γλυκό για απόγευμα με φρέσκο παγωτό από gelateria της πόλης μαγεύει… Και όταν βραδιάσει, τα φώτα χαμηλώνουν και τα κοκτέιλ είναι σαν από τα χέρια έμπειρου bartender

_DSC8458-as-Smart-Object-1

_DSC8518-as-Smart-Object-1

Αργότερα θα δεις παρέες να μαζεύονται σιγά σιγά και να ξεκινάει η όλο ζωή επικοινωνία. Ένας ολοζώντανος οργανισμός είναι το Playhouse ο οποίος προσκαλεί και προκαλεί την πόλη να ξαναβρεί την ένταση τα γέλια και την διάθεση για παιχνίδι.

_DSC8391-as-Smart-Object-1

«…πες μου το παιχνίδι σου να σου πω ποιος είσαι»

Μαζί με τον ολοκαίνουριο χώρο στην Αγίας Σοφίας επιστρέφουν και οι αγαπημένοι μας παιχνιδογνώστες. Οι «άνθρωποί μας» καθώς ο ρόλος τους είναι κομβικός όπως μας εξηγεί και η Ευδοκία. Εκεί υπάρχει ένα παιχνίδι για όλους ανάμεσα σε εκατοντάδες τίτλους και στυλ παιχνιδιών. Από επιτραπέζια ταχύτητας και στρατηγικής μέχρι παιχνίδια ισορροπίας, εκπαιδευτικά ή απλά διασκεδαστικά.

Ο παιχνιδογνώστης είναι εκείνος που θα σας ψυχολογήσει, θα σας ακούσει και θα σας προτείνει το ιδανικότερο για εσάς παιχνίδι. Όταν όλα στηθούν θα σας εξηγήσει τους κανόνες και θα σας δώσει όλα τα εφόδια που χρειάζεστε για να μην χάνετε χρόνο με τις οδηγίες. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είναι ο άνθρωπος που θα φωνάξετε με το μικρό του όνομα για να σας δώσει τα φώτα του, να σας προτείνει κάτι διαφορετικό ή απλά να γελάσει μαζί σας.

_DSC8493-as-Smart-Object-1

_DSC8420-as-Smart-Object-1

 

Μπροστά από τα γεμάτα με παιχνίδια ράφια, ανάμεσα στα έντονα χρώματα, πάνω στους ξύλινους φιλικούς του πάγκους και μπροστά στην θέα μιας cool κουζίνας που μοιάζει με αυτή του καλύτερού σου φίλου. Αυτές οι φωνές και οι όλο ενέργεια τσακωμοί μεταξύ γέλιων με παρέες που επικοινωνούν ουσιαστικά παίζοντας, θα ξεκινήσουν και πάλι να μεταδίδονται από στόμα σε στόμα σε όλη την πόλη. Μια συνήθεια που έγινε λατρεία μα πολύ περισσότερο η πιο ατόφια απάντηση των μεγάλων παιδιών αυτής της πόλης στην ζόρικη καθημερινότητα της σύγχρονης αστικής ζωής. Α ναι, σε χώρους σαν το playhouse πια στην Ευρώπη πηγαίνουν τους υπαλλήλους τους μαζικά εταιρίες για μια συλλογική χαλάρωση…

*Playhouse, Αγίας Σοφίας 2, 2310-277220, ακολουθήστε την ιδέα του Play House στο facebook και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καταστήματα αλλά και τα παιχνίδια του στον επίσημο ιστότοπό του 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ