Γευση

H Σαρακοστή θέλει ούζο και θαλασσινά

H Σαρακοστή και η Άνοιξη στην πόλη. Από τις ακτές του Θερμαϊκού μέχρι το Δέλτα του Αξιού. Από την Άνω Πόλη μέχρι την Αρετσού.

Parallaxi
h-σαρακοστή-θέλει-ούζο-και-θαλασσινά-301484
Parallaxi

Είναι ιδανική εποχή αυτή που η άνοιξη φουντώνει στην πόλη και η μέρα μεγαλώνει για τσάρκες και απολαύσεις που η νηστεία μας επιτρέπει να χαρούμε. Το ούζο είναι συνδεδεμένο με τη Σαρακοστή. Γιατί η Σαρακοστή μας μαθαίνει τη λιτότητα στις γεύσεις. Την χαρά της δοκιμής των λίγων και εκλεκτών μεζέδων, όπου ο μεζές είναι για να ερεθίσει τη γεύση, όχι να μας χορτάσει. Εκεί λοιπόν στο πλάι του πιάτου, η καθαρότητα ενός διάφανου, λιτού και απέριττου ποτού, συνδεδεμένου με την ιεροτελεστία της υποδοχής του ελληνικού καλοκαιριού που έρχεται. Διάφανου σαν το ελληνικό φως.  

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει σημεία μαγικά για να απολαύσεις το ανοιξιάτικο τοπίο. Mέρη ιδανικά για περπάτημα, βόλτα, ανακαλύψεις σημείων κρυφών, αναγνώριση ιστοριών που άκουσες κατά καιρούς στα μέρη που διαδραματίστηκαν, σημεία που τραγουδήθηκαν ή γράφτηκαν για αυτά βιβλία, αλλά και κατάλληλα σημεία για μοναδικές ουζοποσίες μαζί με αγαπημένα πρόσωπα.

Από ψηλά στα Κάστρα και τα μοναδικά σοκάκια της Άνω Πόλης μέχρι τις ομορφιές της Αρετσούς, της Κρήνης μέχρι την Μίκρα και από την άλλη μεριά στο Καλοχώρι με τις καλύβες και πιο κει το Δέλτα του Αξιού.

Bird watching, βαρκάδα, περπάτημα σε μοναδικά μονοπάτια. Ομορφιά ανείπωτη και μετά ξεκούραση για ουζάκι και χαμόγελα με την παρέα. Σε στέκια με υπέροχη ατμόσφαιρα ή ακόμα και σε σπίτια,  τα πρώτα τραπέζια σε βεράντες που ανοίγουν στην λιακάδα και υποδέχονται το καλοκαίρι.

Ξεκίνα την ανοιξιάτικη τσάρκα από ψηλά, από τα σοκάκια της Άνω Πόλης. Στάση στα ιστορικά ουζερί της πόλης. Με απίστευτη ποικιλία μεζέδων και την απόλυτη παρέα του πιο αγαπημένου μας ούζου. Με ένα ποτήρι Ούζο Πλωμάριου Ισιδώρου Αρβανίτου  και σκηνικό ονείρου τριγύρω, η ζωή είναι όμορφη εκεί ψηλά ακόμα και την περίοδο της Σαρακοστής! 

Αν αποφασίσεις να ψωνίσεις από την πηγή η ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας για τα σαρακοστιανά, η μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της Βόρειας Ελλάδας σε περιμένει από τα χαράματα για να σου προσφέρει τις λιχουδιές της ολόφρεσκες και να τις μαγειρέψεις στο σπίτι σου παρέα με την σαγήνη του Ούζου Πλωμάριου. Λαχταριστά θαλασσινά που βγήκαν από τη θάλασσα πριν από λίγο σε τιμές που θα σε γοητεύσουν.

Στο γυρισμό μια στάση για ένα ουζάκι στους Νέους Επιβάτες. Κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα. Ιδανικό σημείο για μεσημεριανή σιέστα στον ήλιο με κουζίνα εκλεκτή και μεζέδες με Ούζο Πλωμαρίου.

Αν τέλος περπατήσεις στο κέντρο της πόλης, μια πρωϊνή επίσκεψη στην ψαραγορά του Καπάνι θα σε αποζημιώσει. Εκεί η μυρωδιά της θάλασσας σε αρπάζει από τα μούτρα. Τα πιο φρέσκα θαλασσινά της πόλης για να εμπλουτίσουν το σαρακοστιανό τραπέζι σου στους πάγκους της πιο παλιάς αγοράς της πόλης.

Αυτή την Σαρακοστή η Θεσσαλονίκη στρώνει τραπέζι παρέα με λαχταριστά θαλασσινά και Ούζο Πλωμαρίου , που συνοδεύει από το 1894 που ξεκίνησε η δημιουργία του, το τραπέζι μας με ένα ποτό καθαρό σαν το κύμα του Αιγαίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα