Γευση

Τα καλύτερα εστιατόρια της Βόρειας Ελλάδας όπως βραβεύτηκαν χθες

Ένας νέος γαστρονομικός θεσμός έκανε απόψε την αρχή του στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας και βραβεύοντας τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας.

Parallaxi
τα-καλύτερα-εστιατόρια-της-βόρειας-ελ-302989
Parallaxi

Ένας νέος γαστρονομικός θεσμός έκανε χθες την αρχή του στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας και βραβεύοντας τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας. Κι αυτό καθώς σήμερα το βράδυ, 20 Μαρτίου 2018, σε μια αυτόνομη λαμπρή τελετή, πραγματοποιήθηκαν στο Hyatt Regency Thessaloniki τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.

Από το 2018, για πρώτη φορά, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανεξαρτητοποιούνται πλήρως από το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, αποκτώντας τη δική τους υπόσταση, με έδρα βράβευσης πλέον κάθε χρόνο τη Θεσσαλονίκη, τιμώντας μια πόλη στης οποίας τη γαστρονομία πολλοί πολιτισμοί άφησαν το αποτύπωμά τους. Η αρχή έγινε απόψε σε μια μοναδική τελετή που τίμησε τα καλύτερα εστιατόρια που δημιουργούν μια κουζίνα, είτε σύγχρονη είτε παραδοσιακή, με ταυτότητα ξεκάθαρα ελληνική. Μια πρωτοβουλία του Αθηνοράματος που αναμένεται να γίνει θεσμός. 

Το επίτιμο δείπνο της βραδιάς δημιούργησαν μάλιστα έξι βραβευμένοι σεφ, εκπροσωπώντας τις περιοχές και τις γεύσεις τους μέσα από τη νέα ελληνική κουζίνα. Ο Γιάννης Παρίκος από το «Varoulko Seaside» την Αθήνα, ο Έκτορας Μποτρίνι από το «Etrusco» τη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα, ο Γιάννης Μπαξεβάνης από το «Ferryman» την Κρήτη, ο Αθηναγόρας Κωστάκος, που καταξιώθηκε στη Μύκονο και τώρα είναι ο σεφ του «Meraki» στο Λονδίνο, τις Κυκλάδες, και οι Απόστολος Αλτάνης από τo «Hyatt Regency Thessaloniki» και Σωτήρης Ευαγγέλου από το «Salonica» του Makedonia Palace, τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Χθες το βράδυ λοιπόν βραβεύτηκαν συνολικά 17 εξαιρετικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής αλλά και της Μακεδονίας. Εστιατόρια που έγραψαν τα τελευταία χρόνια τη δική τους ιστορία στην γαστρονομία. Οι νικητές είναι:

-Salonica Restaurant& Bar. Στο Makedonia Palace. Ο αγαπημένος μας κορυφαίος σεφ Σωτήρης ­Ευαγγέλου.

-Alfredo’s Garden. Δια χειρός του εξαιρετικού Απόστολου Αλτάνη η μεγάλη αξία της Θεσσαλονίκης.

-Γλυκάνισος. Ο Σταύρος και Χρήστος Σωτηρούδης σε σπουδαίες στιγμές έμπνευσης.

-Μανιτάρι. Με την υπογραφή του σπουδαίου Δημήτρη Παμπόρη στην κουζίνα.

-Μαύρη Θάλασσα. Η παλιά ταβέρνα της Τούμπας που έγινε τοπ προορισμός για ψάρι στη χώρα.

-Μούργα. Η έκπληξη του κέντρου.

-Τάσος. Αιώνια ψαροταβέρνα της Κρήνης.

Τα top της Χαλκιδικής

-Ντομάτα στο Sani με Χρύσανθο Καραμολέγκο από την αρχή στο τιμόνι.

-Μαρίνα στην Ποτίδαια. Υπογραφή σπουδαία από τον Θόδωρο Γκαβέζο.

-Bubo Fine Dining Restaurant στη Βουρβουρού. Η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου άφησε την απόλυτη ελευθερία στον Δημήτρη Παμπόρη.

-Μπουκαδούρα. Η μαγική γωνιά στο βράχο της Ελιάς από την Γιώτα Κουφαδάκη.

-Καλαματιανός. Στο Σταυρό ο Χρήστος Γκρέμος δημιουργεί.

Στην υπόλοιπη Μακεδονία

Πιερία

-Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω. Η σπουδαία δουλειά του Ανδρέα Γάβρη.

Φλώρινα

-Θωμάς. Οικογένειας Πασπάλη στο Σκλήθρο.

-Κοντοσώρος. Ο Νίκος Κοντοσώρος στο Ξινό Νερό.

-Ναουμίδης. Ο Άγγελος Ναουμίδης στον Άγιο Παντελεήμονα.

Ημαθία

-Χάραμα. Στο Αρκοχώρι, ο Στέφανος Λαφάρας.

Θεσσαλονίκη

Salonica Restaurant & Bar - Βραβείο Ελληνικής ΚουζίναςSalonica Restaurant & Bar

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα

Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Φάληρο

14,5/20

Alfredo's Garden - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Alfredo’s Garden

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα

Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Αεροδρόμιο

14/20

Γλυκάνισος - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Γλυκάνισος

Κλασική ελληνική κουζίνα

Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Πυλαία

14/20

Το Μανιτάρι - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Το Μανιτάρι

Κλασική ελληνική κουζίνα

Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά – Νέα Κρήνη – Αρετσού

14/20

Μαύρη Θάλασσα - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Μαύρη Θάλασσα

Εστιατόριο για ψάρι

Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά – Νέα Κρήνη – Αρετσού

14/20

Μούργα - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Μούργα

Κλασική ελληνική κουζίνα

Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Αγία Σοφία

14/20

Τάσος - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Τάσος

Εστιατόριο για ψάρι

Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά – Νέα Κρήνη – Αρετσού

14/20

Χαλκιδική

Ντομάτα - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Ντομάτα

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα

Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη

15/20

Bubo Fine Dining Restaurant - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Bubo Fine Dining Restaurant

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα

Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού

14,5/20

Μαρίνα - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Μαρίνα

Εστιατόριο για ψάρι

Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Ποτίδαια

14,5/20

Καλαματιανός - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Καλαματιανός

Εστιατόριο για ψάρι

Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Σταυρός

14/20

Μπουκαδούρα - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Μπουκαδούρα

Κλασική ελληνική κουζίνα

Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη

Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω

Κλασική ελληνική κουζίνα

Μακεδονία – Ν. Πιερίας – Λιτόχωρο

14/20

Θωμάς - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Θωμάς

Κλασική ελληνική κουζίνα

Μακεδονία – Ν. Φλώρινας – Σκλήθρο

14/20

Κοντοσώρος - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Κοντοσώρος

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα

Μακεδονία – Ν. Φλώρινας – Ξινό Νερό

14/20

Ναουμίδης - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Ναουμίδης

Κλασική ελληνική κουζίνα

Μακεδονία – Ν. Φλώρινας – Άγιος Παντελεήμονας

14/20

Χάραμα - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Χάραμα

Κλασική ελληνική κουζίνα

Μακεδονία – Ν. Ημαθίας – Αρκοχώρι

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα