Γευση

Θέλω τον καλύτερο μπακαλιάρο σκορδαλιά στην πόλη

Εκεί που θα ευχαριστηθείτε μπακαλιάρο στην Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
θέλω-τον-καλύτερο-μπακαλιάρο-σκορδαλ-183037
Parallaxi
bakalaos.jpg

Το αγαπάμε το ψάρι στην Θεσσαλονίκη σε όλες του τις εκδοχές. Εκτός από τον απόλυτο οδηγό στον οποίο θα βρείτε επτά σημεία που το ψάρι και τα θαλασσινά αποθεώνονται στην πόλη, σήμερα τρώμε μπακαλιάρο – σκορδαλιά. Γιατί; Αν δεν σας έχει ενημερώσει η μανούλα ή ακόμη καλύτερα η γιαγιά σας, να σας πούμε ότι είναι έθιμο που κρατάει από τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

Τον 15ο αιώνα αριβάρισε από τις βόρειες χώρες ο παστός μπακαλιάρος, ο αλμυρός βακαλάος, ο λεγόμενος και υγράλατος, ο στεγνωμένος με χοντρό αλάτι. Βλέπετε η εκκλησία εν μέσω νηστείας είπε να δείξει μια χαλαρότητα και να επιτρέψει κι ένα διάλειμμα στους πιστούς. Έτσι έδωσε άφεση στη διακοπή της νηστείας για δυο μέρες, αλλά προσοχή, μόνο με ψάρι.

Του Ευαγγελισμού και των Βαΐων, καθότι χαρμόσυνες οι μέρες μέσα στη νηστεία, ένα γιορτινό τραπέζι δεν βλάπτει.

Καλά όλα αυτά κύριε Πατριάρχα μου αλλά πού να βρούμε ψάρι οι βουνίσιοι; Νομίζετε όλη η Ελλάδα στα παράλια ζει και στα νησιά; Και άντε και κατηφορίσαμε μέχρι το ακρογιάλι, πώς να φτάσει φρέσκο το ψάρι μέχρι το χωριό με το κάρο;

Έτσι βολεύτηκαν όλοι με το ψάρι μακράς διαρκείας, το παστό βακαλάο, που μεταξύ μας, τη νοστιμιά του δεν την φτάνει ούτε ο φρέσκος. Από τότε, ένα 24ωρο πριν ξημερώσει του Ευαγγελισμού, οι νοικοκυρές ξεκινούν να ξαλμυρίζουν μπακαλιάρο και ανάμεσα στα νερά που αλλάζουν κάθε λίγες ώρες (έτσι κάνουν οι καλές νοικοκυρές, νομίζεις θα γλυτώσεις με μια αλλαγή;) στα χωριά ακόμα βγαίνουν στις αυλές για καφεδάκι με τις γειτόνισσες. Είναι που τότε αρχίζει να μαλακώνει κι ο καιρός και μοσχοβολάει η άνοιξη (μην κοιτάς τώρα που μας τα έκανε μαντάρα ο καιρός).

Καλύτερος λένε ότι είναι της Ισλανδίας αλλά εδώ συνήθως θα βρούμε τον κλασικό Νορβηγικό. Κι επειδή στην Ελλάδα τα έθιμα τα κρατάμε, μας έμαθαν οι Νορβηγοί τόσα χρόνια και δεν προλαβαίνουν να ψαρεύουν και να παστώνουν λίγο πριν την 25η Μαρτίου.

Μη νομίζετε όμως ότι μπορεί να αντικαταστήσει την φασολάδα ως εθνικό μας φαγητό γιατί μας έχουν προλάβει άλλοι. Οι Άγγλοι φυσικά. Γιατί το περιβόητο fish ‘n’ chips, το κλασικό street food του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μπακαλιάρος σε κουρκούτι (μπύρας φυσικά) με πατάτες τηγανιτές. Είναι το “βρώμικο” των Άγγλων και θα το βρεις και στις καντίνες του δρόμου. Και μια που το θυμήθηκα, δείτε οπωσδήποτε την “Καντίνα/Τhe van”, την απολαυστική κωμωδία του Στέφεν Φρίαρς (1996) για να καταλάβετε πώς το μαγειρεύουν εκεί το μπακαλιαράκι.

Η ιδέα αυτή της καντίνας με fish ‘n’ chips, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, στην Ελλάδα πάλι από δω απ΄την πόλη μας ξεκίνησε. Από τον πρώτο διδάξαντα. Τον Αρίστο στο λιμάνι.

Στα 1940 άνοιξε το μαγαζάκι στο Λιμάνι για να εξυπηρετεί με γρήγορο φαγητό τους εργάτες του Λιμανιού. Μαγαζί μια σταλιά, ίσα να χωράς να ψήνεις και απ΄έξω η ουρά να σερβίρεται στη λαδόκολλα. Και είναι ακόμη εκεί στο Λιμάνι. Μόνο που μεγάλωσε, πήγε απέναντι απ΄το παλιό και έγινε μίνι αλυσίδα. Στη Σαλονίκη, λοιπόν, μπορείς να φας μπακαλιάρο σκορδαλιά -εκτός από το σπίτι σου- σχεδόν παντού σε ουζερί και ψαροταβέρνες, αλλά μέρα που είναι είπα να κάνω τις δικές μου προτάσεις. Κι αν θέλετε μ΄ακολουθείτε.

Ο Χαμόδρακας, ο βασιλιάς του ψαριού 

Μια παράδοση αιώνα στο ψάρι δεν θα μπορούσε να μην έχει την τιμητική της αυτή την ημέρα. Εκτός από την εξαιρετική κάρτα θαλασσινών και ψαριών ο μπακαλιάρος έχει την τιμιτική του καθώς εδώ τον μαγειρεύουν με πέντε διαφορετικούς τρόπους.

Με υπέροχη κρούστα μυρωδικών, τον κλασικό με κουρκούτι, με φύλλο κρούστας, αλλά και με έναν μοναδικό τρόπο με λαχανικά και φυσικά φιλέτο. Εμείς λατρεύουμε τον φιλέτο από μπακαλιάρο τηγανιτός σε κρούστα μυρωδικών με Λαχανικά Julienned και Πουρέ Ρεβυθιού και το φιλέτο από φρέσκο μπακαλιάρο με διάφορα λαχανικά, celery, μπρόκολα, κουνουπίδι, φινόκιο, σε σάλτσα με άρωμα λεμονιού και δενδρολίβανο με λευκό κρασί.

Όπως και να διαλέξεις να τον δοκιμάσεις ο μπακαλιάρος εδώ είναι ποίηση.

Μανώλη Γαγύλη 13, Καλαμαριά, τηλ 231 044 7943

Στο Μαίάμι τρως ψάρι εκλεκτό

Αυτή την 25η Μαρτίου δοκίμασε μοναδικούς λουκουμάδες μπακαλιάρου με παραδοσιακή χειροποίητη σκορδαλιά με καρύδι . Μια πιο σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής συνταγής της οικογένειας , που κατέχει θέση στο μενού του εστιατορίου μας όλο τον χρόνο. Πλάι στη θάλασσα με μια μοναδική κάρτα με θαλασσινά και φρέσκα ψάρια. 

Θέτιδος 18, Καλαμαριά, τηλ 231 044 7996

Στο Thria για τραγανό μπακαλιάρο και πλήρες μενού 25ης Μαρτίου

Tην 25η Μαρτίου Ιδανική ευκαιρία για τραγανό μπακαλιάρο δίπλα στη θάλασσα με την υπογραφή του Thria.

Το μενού:

Μια γιορτινή μέρα που θα μπορούσε να μείνει αξέχαστη με αγαπημένες γεύσεις της θάλασσας και της γής, ένα ταιριαστό, καλό κρασί κι αγαπημένα πρόσωπα στο ίδιο τραπέζι!!! Ο Μπακαλιάρος σκορδαλιά σε μια εκτέλεση που θα σας μείνει αξέχαστη.

Το μενού που ετοιμάσαμε ειδικά γι αυτή τη μερα: -Φρέσκος Μπακαλιάρος φιλέτο, με αφράτη σκορδαλιά, τσιπς κουρκούτι και κρέμα από τα υγρά του και τρούφα -Σούπα: βελουτέ τσουκνίδας με λιαστή ντομάτα 9 Σαλάτα με αλμύρα, κρεμα από σαλσίφι, ταραμάς και βινεγκρέτ ντομάτας -Σαλάτα με κοκκινες φακές, χειροποίητο καπνιστό σκουπρί 13 – Σέσκουλα με ταραμά και baby σουπιές 9 -Πράσινη Σαλάτα με καπνιστό ξιφία Καλύμνου 13 -Γαρίδες καταιφι με κρέμα από γλυκό τσίλι 12 – Μύδια αχνιστά 9 -Χταπόδι με κρέμα “φασολάδας” και μαύρο ταραμά 13 -Φάβα με καραμελωμένα ντοματίνια, κάπαρη φρέσκο κρεμμύδι 7 – Ριζότο με μελάνι σουπιάς και χτένια 18 – Καλαμάρι με μαγιονέζα από μελάνι σουπιάς & κους κους μπρόκολο και τρούφα 22 -Σφυρίδα φιλέτο με χόρτα φρικάσέ 24 -Κριθαρότο με αστακό 35 -Λιγκουίνι με γαρίδες και σάλτσα καραβίδας 16

*Τhria, Mαρία Κάλλας 1, 231 082 1120, facebook

Ένα ειδικό μενού σε περιμένει στο ΑνφάνΓκατέ

Ἡ τοῦ/τῆς ΑνφανΓκατέ de Salonique εἰκὼν

Την 25η Μαρτίου στο μουσείο με τις πιο “must” επιλογές της ημέρας!

Σαλάτα

-Πλιγούρι/ Δυόσμος/ Λεμόνι

-Χόρτα/ ντοματίνι/ Βινεγκρέτ

-Παντζάρι/ μανταρίνι/ χαρούπι/ λευκό βάλσαμικο

Ορεκτικό

-Πατάτα/ ταραμάς

-Λαβράκι/ λεμόνι/ σχοινόπρασο

-Χταπόδι/ φάβα/ κοκκάρι

Κυρίως

-Ριζότο/ βανίλια/ αυγοτάραχο

-Μπακαλιάρος/ φασόλι/ λεμόνι

*ΑνφάνΓκατέ, Αγίου Δημητρίου 159Α, (Εντός Τελλογλείου Μουσείου), 2310 247 307

O Σπύρος έχει κέφια! 

O πιο διαφορετικός μπακαλιάρος με μια απίθανη σκορδαλιά με καρύδι σε μια συνταγή άπαιχτη στο στενό της Σκρα. Ο Σπύρος Απταλίδης του By the cook σε μια εντελώς μεθυστική εκδοχή του πιάτου της ημέρας.

Δευτέρα 25η Μαρτίου το μεσημέρι! Κάντε κράτηση!

Σκρά 3, τηλ 231 022 2392

Για το σπίτι! 

Το Patafritas τιμά του έθιμο….και έτσι οι λάτρεις του Street Food την 25η Μαρτίου μπορούν να φάνε νόστιμο τηγανητό μπακαλιάρο !!! Patafritas ….στη γνωστή γωνία Τσιμισκή με Αριστοτέλους ….και στο Mediterranean Cosmos …2 street food σημεία για να φας μπακαλιάρο στη Θεσσαλονίκη.

Άλας 

Παραδοσιακά την ημέρα της εθνικής μας εορτής λειτουργεί με μπακαλιάρο σκορδαλιά και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα το εστιατόριο Άλας. Το Άλας είναι το κρυφό συστατικό της γαστρονομίας στα ανατολικά. Κρυφό γιατί κρύβει μέσα στην μινιμαλιστική διάθεση του χώρου του όλες εκείνες τις γευστικές εκρήξεις που ψάχνουν όσοι αγαπούν αυτό που λέμε πολύ καλό φαγητό. Eδώ λοιπόν που αποθεώνονται οι πρώτες ύλες και η βαθιά πεποίθηση ότι μπορείς να απολαύσεις άκρως ποιοτικά πιάτα σε φυσιολογικές τιμές, ήρθε η ώρα να πρωταγωνιστήσει έστω και για μία ημέρα, ο μπακαλιάρος, στην καλύτερη εκδοχή του!

*Άλας Fine Dining, Λεωφ. Βας.Όλγας 214, Τηλ: 231 305 0300, Facebook 

Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου

Παρόλο που τον ξέρουν όλοι θα ήταν ιεροσυλία να τον αφήσω εκτός λίστας. Και μην σας τρομάξει η ουρά, η εξυπηρέτηση είναι ταχύτατη. Τα μπακαλιαράκια έχει λίγα χρόνια που μετακόμισαν σε μεγαλύτερο χώρο όπου μπορείς και να κάτσεις (γιατί παλιά τον έτρωγες και στα όρθια, όπως ακριβώς και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα). Ιστορικό μαγαζί, που το άνοιξε ο πατέρας του Αρίστου στα 1940, όπως είπαμε.

Έναν αιώνα μετά το περιοδικό National Geographic, στο αφιέρωμά του για τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό του 2013 (Best Trips 2013), τον προτείνει ως ένα από τα τρία μέρη στην πόλη για χαρακτηριστικές γευστικές εμπειρίες (τα άλλα δυο είναι μυδοπίλαφο στις 7 θάλασσες και σουτζουκάκια στη Νέα Διαγώνιο).

Ο κατά γενική ομολογία τέλειος μπακαλιάρος του Αρίστου σερβίρεται με σκορδαλιά, καυτερή πιπεριά (προαιρετική), τηγανιτές πατάτες κομμένες σε ροδέλες στο χέρι με αλάτι και ρίγανη και μισό καρβέλι ψωμί πάνω σε λαδόκολλα. Κυρίως κάθεσαι στο καλντερίμι (την Κατούνη καλέ) γιατί ο μέσα χώρος δεν φτάνει.

*Το νέο κατάστημα στο Λιμάνι, είναι ακριβώς απέναντι από το παλιό, που είχε το μέγεθος τρύπας και βρίσκεται Κατούνη 3 κ Φασιανού 2, Λαδάδικα, τηλ. 2310-548668. Το κατάστημα στον Εύοσμο είναι στην Καραολή Δημητρίου 221-223 και ένα ακόμη Φωκαίας 6, τηλ. 2310567111. Διαλέξτε ένα και καλή όρεξη.

Τα κουμπαράκια

Θα κολλήσει πάνω σου η τηγανίλα και η τσιγαρίλα (άντε να μάθεις τον παππού να μην καπνίζει μετά το φαγητό), αλλά δεν θα σε νοιάξει καθόλου. Για τον μπακαλιάρο θα πας. Οικογενειακή επιχείρηση κι αυτή, από το 1976 στο ίδιο σημείο. Οι μερίδες χορταστικές (όπως τις ξέρουν οι παλιοί) και ο κόσμος κάθε ηλικίας (από παππούδες μέχρι φοιτητές). Τα υπόλοιπα πιάτα είναι τα κλασικά με τις καθαρές γεύσεις της οικογενειακής ελληνικής ταβέρνας. Μην περιμένεις γκουρμεδιές. Το εστιατόριο εδώ και 4 χρόνια είναι άκαπνο.

*Εγνατίας 140, τηλ. 2310271905,2310268442 (για delivery). Δευτέρα κλειστά. Κυριακή ανοικτά μέχρι τις 18:00.

Το ουζερί στην Ανθέων

Είναι ωραίος δρόμος η Βαφοπούλου. Με δέντρα κι απ΄τις δυο μεριές του δρόμου. Ένας από τους πιο ήσυχους τόσο κοντά στην Όλγας. Το ουζερί λειτουργεί από το 1982 κι έχει όνομα στη γειτονιά. Δεν έχει καμιά ιδιαίτερη διακόσμηση, αν και βελτιώθηκε σαφώς μετά την ανακαίνισή του πριν λίγα χρόνια, αλλά με τον καλό καιρό όταν βγάζει τραπεζάκια έξω είναι πολύ όμορφα κάτω απ΄τα δέντρα. Έχει και κρεατικά αλλά εσύ σήμερα θα πας για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά που είναι και στις σπεσιαλιτέ του.

*Βαφοπούλου 7, τηλ. 2310429375. Δευτέρα κλειστά

Εις υγείαν του Απόλλωνα Καλαμαριάς

Το ταβερνάκι-κουτούκι στην Καλαμαριά το γνωρίζουν καλά οι “ντόπιοι”. Κι έχει ιστορία “βαριά” να στολίζει τους τοίχους του. Ο Σύλλογος Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Απόλλωνα Καλαμαριάς είναι βέβαια από μόνος του ιστορία. Ο σύλλογος λοιπόν έχει ένα στέκι, που τα τελευταία χρόνια έγινε και στέκι καλοφαγάδων ανθρώπων της πόλης, που το ανακάλυψαν και το τιμούν. Μια ταβέρνα-μουσείο αναμνήσεων δηλαδή, που απογειώνει τη φήμη της χάρη σε δυο ουσιαστικούς παράγοντες.

Ο πρώτος είναι το φαγητό και κυρίως τα ψάρια. Ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί στις ελληνικές θάλασσες του Βορρά και αλιεύεται βρίσκεται στα πιάτα του. Γαλέος τηγάνι με σκορδαλιά -τραγανό φιλετάκι θεϊκό. Και για να έχει και καλή παρέα προτείνουμε καλαμάρι τηγανητό “old time classic”, λακέρδα παλαμίδας και σκουμπρί καπνιστό. Παράγων δεύτερος οι τιμές! 3-5-7 ευρώ το πιάτο, άντε δέκα με τη βία οι γαρίδες.

*Σουρμένων με Τριπόλεως γωνία, Καλαμαριά, Ανοικτά: 09:00-16:00 & 19:00-23:00, Σάββατο 09:00-23:00, Κυριακή 09:00-19:00, Τηλέφωνο: 2310410621

Ουζερί Σταύρος

Επόμενος σταθμός η ταβέρνα που λειτουργούσε για σχεδόν 50 χρόνια στην Αργοναυτών και εδώ και λίγο καιρό άλλαξε τοποθεσία. Σπεσιαλιτέ της θεωρείται η ψαρόσουπα της ώρας που σερβίρεται με την κατσαρόλα στο τραπέζι. Αγνά υλικά, κλασικές γεύσεις, χορταστικές μερίδες. Ο ορισμός της οικογενειακής ταβέρνας που πας και ξαναπάς και την συστήνεις και στους φίλους σου. Φρέσκα ψάρια κάθε μέρα από λαυράκι μέχρι χελιδονόψαρο και σπέσιαλ φρέσκο καλαμάρι στα κάρβουνα, λευκός ταραμάς και διάφορα σαγανάκια specialite με ουρίτσες, γαύρος μαρινάτος, σπιτικά ντολμαδάκια και φυσικά ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Εκεί θέλαμε να καταλήξουμε. Έχει και delivery αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία.

*Βελουχιώτη Άρη 18, Καλαμαριά, Τηλ. 2310410844, Ανοιχτά: 11:00 – 01:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μία εξαιρετική συνταγή για μπακαλιάρο κουρκούτι αλλά και τα Καλύτερα σημεία για θαλασσινά στην πόλη.

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα