To εστιατόριο που θα συζητά η πόλη τους επόμενους μήνες

0
37766

10337731_793696860762174_8249705939033898461_n

Περάσαμε το κατώφλι του Τετάρτη βράδυ. Έπαιζε υπέροχη τζαζ και ο φωτισμός του πρόδιδε μια ατμόσφαιρα που σου φέρνει στο νου νέα Υόρκη ή ακόμα και Τόκιο. Όμως είσαι στη Θεσσαλονίκη και αυτό το αντιλαμβάνεσαι βλέποντας από τα μεγάλα του παράθυρα τη θάλασσα και τα υπέροχα φωτισμένα δέντρα της νέας παραλίας. Μπροστά στα μάτια σου.

Πλάι στην εξώπορτα καθώς εισέρχεσαι δεσπόζει η open kitchen. Πίσω από το τζάμι της απερίσπαστη μια ολόκληρη ομάδα μαγείρων μοιάζει με ορχήστρα που υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Τασιούλα, απερίσπαστη από τα περίεργα και εξεταστικά βλέμματα των θαμώνων δημιουργεί. Και εδώ το δημιουργεί ταιριάζει πολύ περισσότερο από το μαγειρεύει.

_E7A4057

Ο χώρος δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα εστιατόρια του Μανχάταν ή του Λονδίνου. Υπεύθυνοι για αυτό οι Malvi. Ένα από τα πιο ταλαντούχα αρχιτεκτονικά και όχι μόνο γραφεία της πόλης. Με άξονες την αρχιτεκτονική, το interior design, την οπτική επικοινωνία και το βιομηχανικό σχεδιασμό δημιουργούν και η φήμη τους έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της Ελλάδας. Στο Thria καταφέρνουν να δημιουργήσουν σε μίνιμαλ γραμμές το πιο φρέσκο και ζεστό εστιατόριο της πόλης!

_E7A4053

Στην ολοκλήρωση της εικόνας του συνέβαλε καθοριστικά ένας από τους κορυφαίους graphic designer της πόλης, ο Δημήτρης Παπάζογλου, (των πρώην Designers United) του οποίου το λογότυπο, οι εφαρμογές και ολόκληρη οπτική ταυτότητα δημιουργούν μια πραγματικά φρέσκια εικόνα εστιατορίου που δεν μοιάζει με κανενός άλλου.

Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός είναι αποτέλεσμα των ειδικών φωτιστικών, που κρέμονται πάνω από κάθε τραπέζι, και είναι χειροποίητα, από πηλό και ξύλο, και σχεδιάστηκαν και παράχθηκαν ειδικά για αυτό το πρότζεκτ, από τους 157-173 designers, εξαιρετικά ταλαντούχους σχεδιαστές της Θεσσαλονίκης.

_E7A4034

_E7A4024

Ένα εστιατόριο όμως δεν είναι μόνο ο χώρος του. Είναι κατά βάση η κουζίνα του. Και εδώ ξεκινούν οι μεγαλύτερες και λιγότερο οφθαλμοφανείς εκπλήξεις. Το concept της κουζίνας του προήλθε μετά από ατέλειωτες συζητήσεις και τριβή μιας παρέας ανθρώπων που είναι πολλά χρόνια φίλοι, συγγενείς και συνοδοιπόροι στην αναζήτηση της νέας ελληνικής γαστριμαργικής ταυτότητας. Η αγάπη τους για τη μαγειρική, τα σεμινάρια που παρακολούθησαν, τα ταξίδια και οι εμπειρίες τους από άλλες κουζίνες, η ενασχόληση τους για χρόνια με την κουζίνα του Σέμπρικο, ήταν οι αφορμές.

_E7A3998

Το τελικό αποτέλεσμα βρέθηκε μετά από βδομάδες δοκιμών και με πίστη σε μια βασική αρχή: Χρήση εξαιρετικών πρώτων υλών από τη λεκάνη της Μεσογείου, λοξές ματιές σε στοιχεία εθνικών κουζινών που αγαπούν και νέες μέθοδοι παρασκευής. Κενό αέρος, μπάνιο λαδιού ή νερού, σουρίτ, αντιστάσεις. Με άκρες σε οικοτεχνίες, μικρούς παραγωγούς, συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα, έστησαν έναν κατάλογο που πετυχαίνει να σου ξυπνήσει μνήμες παιδικής ηλικίας και κουζίνας σπιτικής χωρίς όμως να έχει ακολουθήσει στην προετοιμασία του καμία από τις κλασικές μεθόδους μαγειρέματος εκείνων των εποχών. Μια ολοκαίνουργια εκδοχή αστικής κουζίνας γεννήθηκε!

_E7A3981

Ένα εντυπωσιακό παιχνίδι με υλικά, προϊόντα και επεξεργασίες που καταλήγουν σε ένα εντυπωσιακό στήσιμο πιάτων και σε μια ακόμα πιο εντυπωσιακή γαστριμαργική εμπειρία. Γιατί μιλάμε για εμπειρία.

Στα πρώτα ένα θεϊκό χέλι με παντζάρι, ντολμαδάκια πολίτικα με σταφίδα, κουκουνάρι και κρέμα από βουβαλίσιο αριάνι, καρπάτσιο λαβράκι με εσπεριδοειδή και σιναπόχορτο, γαρίδες τυλιχτές με κανταΐφι αγιολί και ένας καβουρμάς με χόρτα και παναρισμένο αυγό ποσέ. Σαλάτες ουράνιες. Με λατρεμένη την Βαλεριάνα εξαιρεικά δροσιστική με το ρόδι και τα τσιπς παρμεζάνας.

Τα κυρίως είναι η αποθέωση της νέας κουζίνας. Λιγκουίνι με φρούτα της θάλασσας, σάλτσα καρύδας και ξύσμα λάιμ ή ένας Σολωμός με κρούστα βοτάνων και μαύρη κινόα με μελάνη σουπιάς στα θαλασσινά.

Ριζότο ποίημα με μανιτάρια και κρέμα κάστανο. Ένα κότσι λουκούμι, μπρεζέ, με γλυκοπατάτα και δαμάσκηνα. Τα μοσχαρίσια τα μάγουλα με τις παπαρδέλες θα σας θυμίσουν τη μαμά σας, ενώ η εντυπωσιακή σπαλομπριζόλα με το λάδι της τρούφας, ιδανικό για φαγητό σχάρας και ο μαύρος χοίρος με πουρέ μήλου και μους μαύρης τρούφας θυμίζει συνταγή μακεδονίτικη εξελιγμένη πλην όμως.

_E7A3974

Σε μια εποχή που νόμιζες ότι έχεις δοκιμάσει τα πάντα και πως οι εκπλήξεις των εστιατορίων της πόλης μας τέλειωσαν έρχεται αυτή η εντυπωσιακή άφιξη στο Ποσειδώνιο και παίρνει το παιχνίδι στο φινάλε της χρονιάς.

Χίλια μπράβο. Για το concept, την εκτέλεση, την οπτική επαφή με την ωραιότερη κουζίνα-σκηνή που είδαμε τα τελευταία χρόνια. Και κυρίως για την εμπειρία της απόλαυσης.

Thria, Μαρίας Κάλλας 1, Ποσειδώνιο, 231 082 1120  fb:www.facebook.com/THRIA

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ