Life

Ανοίγει και η ασιατική αγορά για το ελληνικό ακτινίδιο

Ένα πολλά υποσχόμενο εξαγώγιμο προϊόν, με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, αποτελεί το ελληνικό ακτινίδιο που γίνεται ανάρπαστο στις μεγάλες αγορές Ευρώπης και Αμερικής, ενώ «ανοίγει» τις πόρτες των απαιτητικών ασιατικών αγορών.

Parallaxi
ανοίγει-και-η-ασιατική-αγορά-για-το-ελλ-196991
Parallaxi

Ένα πολλά υποσχόμενο εξαγώγιμο προϊόν, με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, αποτελεί το ελληνικό ακτινίδιο που γίνεται ανάρπαστο στις μεγάλες αγορές Ευρώπης και Αμερικής, ενώ «ανοίγει» τις πόρτες των απαιτητικών ασιατικών αγορών.

ακτινιδιο_πιερια

Κλείνει ένας χρόνος που έχει επιλυθεί το πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις εξαγωγές των ακτινιδίων από τη χώρα μας προς την Κίνα. Το πρόβλημα είχε ανακύψει όταν η Ν. Ζηλανδία εξήγαγε ακτινίδια σε τσαμπιά (Actinidia arguta) χωρίς όμως να υπάρχει σχετική πρόβλεψη από το μεταξύ τους πρωτόκολλο. Στη συνέχεια η Κίνα εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες στα τελωνεία οι οποίες απαιτούσαν την πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων σε ισχύ με Τρίτες χώρες. Θορυβημένοι οι εξαγωγείς που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο εξαγωγέων νωπών καρπών ακτινιδίων ενημέρωσαν την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το «Πρωτόκολλο φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελληνική Δημοκρατία στην Κίνα μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» το οποίο και ίσχυε από τις 24/11/2008 ο νωπός καρπός ακτινιδίων που επιτρεπόταν να εισαχθεί από την χώρα μας στην Κίνα ήταν εκείνος με την επιστημονική ονομασίαActinidia chinensis. Η πλειοψηφία όμως των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Κίνα όσον αφορά το ακτινίδιο αφορούσαν κατά κύριο λόγο στην ποικιλία Actinidia deliciosa και σε μικρότερη ποσότητα στην Actinidiachinensis.

Καθώς λοιπόν αυτό ίσχυε από το 2008 και δεν επρόκειτο για εισαγωγή κάποιου νέου είδους ώστε να χρειάζεται έναρξη διαπραγματεύσεων απλώς χρειάζονταν μία επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από το ΥΠΑΑΤ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία εξηγούσε το πρόβλημα που είχε ανακύψει καθώς και τους κινδύνους που ενείχε για την οικονομική πορεία των Ελλήνων εξαγωγέων όσον αφορά το νωπό ακτινίδιο.

Στη συνέχεια η υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεργαζόμενη με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο πραγματοποίησε συνάντηση με τους υπάλληλους της κινεζικής αρμόδιας αρχής στην 11η σύνοδο για τα φυτοϋγειονομικά μέτρα (CPM11) καταλήγοντας σε επιτυχή διευθέτηση του θέματος διατυπώνοντας παράλληλα άποψη για τροποποίηση της τεχνικής προδιαγραφής του πρωτοκόλλου προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι δύο ποικιλίες.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες ήταν εκείνες που τελικά οδήγησαν στην επιθυμητή επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για το ακτινίδιο και την εισαγωγή των νωπών καρπών στηνΚίνα ως Actinidia chinensis ή Actinidia deliciosa.

Αν συνεχίζετε να «ξινίζετε» στην όψη του ακτινιδίου, διαβάστε για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας και σίγουρα θα σπεύσετε να προμηθευτείτε μια σακούλα ακτινίδια, από το πλησιέστερο μανάβικο.

Εξωτικό, θρεπτικό και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό, το ακτινίδιο είναι το κατεξοχήν φρούτο του χειμώνα. Είναι πολύ ζουμερό και έχει μια χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, που ίσως και να αποθαρρύνει πολλούς να το προτιμούν. Οι ευεργετικές του όμως ιδιότητες, σίγουρα θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε.

Το ακτινίδιο δεν είναι μόνο ευεργετικό για την υγεία, αλλά έχει και ιδιαίτερα χαμηλή θερμιδική αξία, για όσους προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους. Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό ή σε κάποιο γλυκό, ή να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα από ακτινίδιο. Η διατροφική του αξία διατηρείται σε οποιαδήποτε μορφή του.

Να σημειώσουμε ότι το Ακτινίδιο Πιερίας (Π.Γ.Ε.), που παράγεται στον κάμπο της Πιερίας και είναι γνωστό ως «φρούτο του Ολύμπου», έχει ήδη κατακτήσει ιδιαίτερα απαιτητικές
αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ, όπου η παρουσία του Πιερικού Ακτινιδίου
(Π.Γ.Ε.) στην αγορά είναι ισχυρή.

aktinidio

Και μην παραλέιπετε κι εσείς να το βάλετε μόνιμα στη διατροφή σας γιατί:

Προστατεύει από το άσθμα και ασθένειες του αναπνευστικού

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων. Συγκεκριμένα πρόσφατες μελέτες που διενεργήθηκαν στην Ιταλία, σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών, απέδειξαν τα οφέλη του ακτινιδίου για την αναπνευστική λειτουργία.

Καταπολεμά τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Το ακτινίδιο είναι περισσότερο αποτελεσματικό σε σύγκριση με την ασπιρίνη, που καταναλώνουμε προληπτικά για την προστασία της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ακτινίδια δεν προκαλούν φλεγμονές ή λοιπές παρενέργειες στο έντερο. Μελέτη που διενεργήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 2 με 3 ακτινιδίων την ημέρα, μειώνει σημαντικά τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και το ενδεχόμενο δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα, σε ποσοστό 18%.

Έχει αντικαρκινική δράση

Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν σημαντικά στην προστασία και αποτροπή οξυγόνωσης του DNA.

Βοηθά στην καλύτερη πέψη

Το ακτινίδιο είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Οι συγκεκριμένες ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της πέψης, καθώς λειτουργούν ρυθμιστικά και απομακρύνουν τις περιττές για τον οργανισμό τοξίνες, ιδίως από το έντερο.

Προστατεύει τα μάτια

Το ακτινίδιο είναι πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και την σχετική με την ηλικία, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για τους ανθρώπους άνω των 55.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Τα ακτινίδια είναι καλοί ρυθμιστές των επιπέδων της πίεσης του αίματος. Είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες και ιδίως σε κάλιο.

Είναι καλό για την επιδερμίδα μας

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει και χαρίζει ένα υγιές και φωτεινό δέρμα, αποτρέποντας την εμφάνιση τυχόν ανεπιθύμητων παθήσεων.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, που είναι ένα από τα πιο «δυνατά» αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας, τα ακτινίδια θωρακίζουν τον οργανισμό από εξωτερικούς «εχθρούς», ενώ παράλληλα χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.

Καταπολέμα την ανδρική στειρότητα

Λόγω του ότι το ακτινίδιο περιέχει αργινίνη, ένα αμινοξύ με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής των ανδρικών γεννητικών οργάνων, καταπολεμώντας σημαντικά τη στυτική δυσλειτουργία.

Βοηθά τις εγκύους

Η μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος που περιέχει το ακτινίδιο, το κάνει ιδιαίτερα ευεργετικό για τις εγκύους, καθώς βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος του εμβρύου στη μήτρα.

Πηγή: Greek-Gourmet.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα