Εκδόσεις made in SKG

0
2652

Η Θεσσαλονίκη είναι ο πολιτισμός της και ένα αναπόσπαστο κομμάτι του είναι ο εκδοτικός της κόσμος. Πολλοί εκδοτικοί οίκοι έχουν γεννηθεί και ακμάσει εδώ, κι εμείς διαλέγουμε τέσσερις από εκείνους που ξεχωρίζουν, για την αγάπη τους για τον χώρο, την αλληλένδετη σχέση τους με την Θεσσαλονίκη, αλλά και το πείσμα τους κόντρα στους καιρούς για την συνεχή εξέλιξη του βιβλίου στην πόλη μας.

ΙΑΝΟS

ιανος

Ο ΙΑΝΟS αποτελεί μία από τις πιο πρωτοποριακές επιχειρήσεις στον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη. Οι εκδόσεις του ξεκίνησαν την πορεία τους το 1982 και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του ΙΑΝΟΥ και ταυτόχρονα της πόλης, αφού βασική θεματική ενότητα των εκδόσεων από την ίδρυση τους είναι η Θεσσαλονίκη και οι δημιουργοί της. Μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει στον κατάλογό του έργα από σημαντικούς συγγραφείς όπως οι: Ντίνος Χριστιανόπουλος, Χρήστος Γιανναράς, Μίκης Θεοδωράκης, Μανώλης Ρασούλης, Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης κ.ά. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ο κατάλογος έχει διευρυνθεί με σημαντικές σειρές αλλά και συγγραφείς, σε θεματογραφίες όπως λογοτεχνία, μουσική, μελέτες, τέχνη, βιογραφίες, αρχιτεκτονική, κ.α. Στόχος του είναι να συνδέει τους αναγνώστες με τα βιβλία και τους δημιουργούς, με τις ιδέες, τα ρεύματα και τις τάσεις της εποχής.

University Studio Press

university studio2

Ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press έχει συνδεθεί άμεσα με την Θεσσαλονίκη μέσα από την πολύχρονη συνεργασία του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καθώς και λογίους της πόλης. Με εκδόσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος και υψηλής αισθητικής, συμβάλλει εδώ και δεκαετίες στην υποστήριξη και προώθηση των επιστημών, του πολιτισμού και των τεχνών. Από το 1978 έως σήμερα, υποστηρίζει με τις εκδόσεις του το έργο επιφανών ακαδημαϊκών, επιστημόνων και σημαντικών προσωπικοτήτων της κοινωνίας και του πνεύματος, με δυναμική παρουσία στον χώρο της Ιατρικής, της Ιστορίας, της Νομικής, της Αρχιτεκτονικής, των Οικονομικών και του Management, της Φιλολογίας, της Ψυχολογίας και άλλων επιστημονικών κλάδων. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μια μοναδική προσπάθεια στον τομέα των θεματικών εκδόσεων και λευκωμάτων ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Κάθε έκδοση του University Studio Press αποτελεί μία ζωντανή αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας μεταξύ του συγγραφέα και των αναγνωστών στους οποίους απευθύνεται.

Μαλλιάρης-Παιδεία

μαλλιαρης

Ένας οργανισμός με άξονα την γραφή και την ανάγνωση, ο «Μαλλιάρης-Παιδεία» σημειώνει την τεράστια δράση του στο χώρο του βιβλίου ήδη από το 1961, έχοντας πάντα σαν έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η εκδοτική του δραστηριότητα μετράει πάνω από τέσσερις δεκαετίες στην πόλη. Από την πρώτη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας «ΠΑΙΔΕΙΑ» το 1974, μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει περισσότερους από 2.000 τίτλους βιβλίων, μεταξύ των οποίων πολύτομα έργα, όπως εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, ιστορικά έργα, σειρές αρχιτεκτονικής, σχολικά, βοηθήματα, παιδικά, λογοτεχνικά βιβλία, τουριστικοί οδηγοί, βιβλία μαγειρικής κ.α. Στους σταθμούς του, η πρώτη μετάφραση βιβλίων του Ουμπέρτο Έκο στα ελληνικά το 1984, αλλά και η κυκλοφορία δύο μεγάλων έργων: «Θεσσαλονίκη …εν θερμώ – Ο συγκλονιστικός 20ός αιώνας της πόλης» και «Κιβωτός της νεοελληνικής γλώσσας». Το εκδοτικό τμήμα έχει επίσης επιμεληθεί και εκδόσεις εκατοντάδων βιβλίων για λογαριασμό τρίτων, ενώ συνεργάζεται με πολλούς ξένους εκδότες για συνεκδόσεις και μεταφράσεις βιβλίων.

Αφοί Κυριακίδη

κυριακιδη

Η Αφοί Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015, με σκοπό την έκδοση ποιοτικών τίτλων, κυρίως επιστημονικών και διδακτικών συγγραμμάτων. Ιδρυτές της τα αδέλφια Τάσος και Γιάννης Κυριακίδης, που για πάνω από 25 χρόνια εργάστηκαν και εξέλιξαν την εταιρία “Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη”, που έχει κλείσει πια τον κύκλο της. Με όπλα την τεχνογνωσία και την αγάπη για το βιβλίο, και την στήριξη καταξιωμένων συγγραφέων και καθηγητών, έκαναν νέο βήμα, εκδίδοντας ήδη από τους πρώτους μήνες περίπου 50 επιστημονικά και διδακτικά συγγράμματα, καθώς και επιλεκτικά έργα από τα πεδία της λογοτεχνίας, λαογραφίας, εκλαϊκευμένης επιστήμης και παιδικών παραμυθιών. Σήμερα, οι τίτλοι τους ανέρχονται στους 160, με στόχο να ξεπεράσουν τους 200 έως το τέλος του 2017. Στις βλέψεις της εταιρείας, η μετάφραση των ελληνικών τίτλων στην αγγλική γλώσσα, η ανάληψη ποιοτικών εκδόσεων από το διεθνές εκδοτικό περιβάλλον, αλλά και η ηλεκτρονική έκδοση βιβλίων.

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις που ετοιμάζουν αγαπημένοι εκδοτικοί οίκοι στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εδώ

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε το σχόλιό σας