Βιβλίο

Ελένη Τσαμαδού: Όλα πλεγμένα στον αργαλειό του χρόνου

Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα της Ελένης Τσαμαδού μας παρασέρνει σε ένα ταξίδι στο χωροχρόνο.

Parallaxi
ελένη-τσαμαδού-όλα-πλεγμένα-στον-αργα-148115
Parallaxi

Η Ελένη Κ. Τσαμαδού σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και International Legal Studies στο American University, Washington College of Law. Σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 1966 μέχρι το 2000, οπότε αποχώρησε με τον ανώτατο βαθμό ιεραρχίας. Ασχολήθηκε κυρίως με θέματα Διεθνών Συναλλαγών και Ιδιωτικοποιήσεων. Τα έτη 2000-2004 εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος σε νομικά θέματα των Υπουργών Ανάπτυξης, και Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Με πατέρα νομικό και λογοτέχνη έζησε σε ένα  περιβάλλον όπου η λογοτεχνία (και η νομική) ήταν στοιχείο της καθημερινότητάς της, πράγμα που φαίνεται και στην αβίαστη γραφή της. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ, το οποίο έχει μεταφραστεί στα γερμανικά με τον τίτλο EIN KONIGREICH FUR EIN GRAB, Η ΕΤΑΙΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ και Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ και τώρα ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Δέχεται επισκέψεις καθημερινά στο: http://tsamadou.psichogios.gr/

361

Ένας δικηγόρος, μία καλόγρια και ένα ταξίδι στο σήμερα και στο παρελθόν. Τι συμβολισμούς κρύβουν τα δύο κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας;

Ο δικηγόρος συμβολίζει την καθαρή σκέψη, τον ορθο λόγισμό. Κατ΄αυτόν όλα πρέπει να υπακοούν σε νόμους και να απορρέουν ως λογική συνέπεια κάποιων παραδεκτών σταθερών. Η καλόγρια πάλι, συμβολίζει τον υπερβατικό λογισμό, τη σκέψη που δεν δεσμεύεται από τη λογική και που αποδέχεται πράγματα που η κοινή λογική θεωρεί αδύνατα και ανεξήγητα.

Πώς προέκυψαν οι δύο ημερομηνίες σταθμοί ως σκέψη; Ποια ήταν η αφορμή για την σύγκριση δύο εντελώς διαφορετικών περιόδων ακόμα και στη λήξη τους;

Η   νεώτερη φυσική θεωρεί  ότι ο χρόνος και ο χώρος είναι  κάτι ενιαίο, ο χωροχρόνος, και όχι  ξεχωριστές συμβατικές έννοιες  όπως έχουμε μάθει να τις θεωρούμε και που δημιουργήσαμε για να μπορούμε να προσδιορίζουμε τη ζωή μας με βάση κάποιες σταθερές. Στο  βιβλίο μου αφήνω τον αναγνώστη να αναρωτιέται κατά πόσον είναι δυνατόν ο άνθρωπος, με τα πεπερασμένα μέσα που διαθέτει, να υπερβεί τα όρια και να ταξιδέψει στο χωροχρόνο, όπου τα πάντα υπάρχουν μόνο σε σχέση με αυτόν που τα παρατηρεί.

Καταλαβαίνω πως είναι λίγο μπερδεμένα και αόριστα αυτά που σας λέω, όμως αν φανταστούμε τον χρόνο σαν  ένα κύκλο ή και μια ευθεία που τεντώνεται στο άπειρο όλα είναι δυνατά, θεωρητικά τουλάχιστον. Εν πάση περιπτώσει αυτές τις δύο ημερομηνίες τις διάλεξα γιατι  συμβατικά έχουμε μάθει να θεωρούμε ότι ορίζουν ένα τέλος και μια αρχή και με ενδιέφερε να ξαναδω την  Ιστορία μέσα από την οπτική της νεώτερης φυσικής.

Τι θα ζήσει ο αναγνώστης διαβάζοντας τους «Άνεμους του Χρόνου»;

Ελπίζω να χαρεί ένα ταξίδι στο χωροχρόνο και να ζήσει μαζί με τους ήρωες μου επειρίες έντονες.

Γιατί πιστεύετε ότι ο άνθρωπος επιστρέφει έντονα πλέον, ακόμα και μέσω της συγγραφικής σκέψης, στο παρελθόν;

Υπάρχει παρελθόν; Δεν είναι όλα ενιαία;  Το παρελθόν, υπήρξε κάποτε παρόν, υπάρχει στο παρόν και, το παρόν γίνεται  παρελθόν στο μέλλον.

Πού αποσκοπούν οι «Άνεμοι του Χρόνου»; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος της ιστορίας σας;

Να μιλήσω και να φωτίσω όσο μπορώ καλύτερα, κάποιες πτυχές της Ιστορίας  και  κάποια πρόσωπα που έχουμε μάθει να κρινουμε διαφορετικά. Να υπενθυμίσω ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, ή αν θέλετε επανέρχεται από διαφορετική οπτική κάθε φορα, αλλά η ουσία παραμένει ίδια. Και κάτι άλλο ακόμη να μιλήσω για τη διαχρονική έννοια της ελληνικότητας.

*Η Ελένη Τσαμαδού θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο PUBLIC Τσιμισκή (Τσιμισκή 24, Θεσσαλονίκη) την Παρασκευή 02/12/2016 19:00 μμ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν o δημοσιογράφος Πέτρος Γαργάνης και η συγγραφέας Σοφία Βόικου. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

9786180111279

Λίγα λόγια για το βιβλίο:1453, 1999. Δύο χρονολογίες-ορόσημα. Η πρώτη σηματοδοτεί το τέλος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, η δεύτερη το τέλος μιας χιλιετίας. Στην Αθήνα τού σήμερα ένας δικηγόρος ακολουθεί μια μυστηριώδη καλόγρια στην πορεία της πίσω στον χρόνο και στον χώρο∙ στην Πελοπόννησο των Φράγκων και των Βυζαντινών Δεσποτών, στα σκαλαβοπάζαρα της Μπαρμπαριάς και στην Κωνσταντινούπολη του τέλους. Παράλληλες ζωές και ιστορίες. Άρχοντες και τυχοδιώκτες, πειρατές και σκλάβοι, γυναίκες τρυφερές και πολεμιστές, σοφοί και ιερωμένοι, πατριώτες και προδότες. Έρωτες χωρίς αύριο. Χαμένα όνειρα και πατρίδες. Το ξύπνημα της ελληνικής συνείδησης, η πρώιμη αναγέννηση στον Μυστρά και η μεταλαμπάδευση της αρχαίας σοφίας στη Δύση. Όλα μπλεγμένα και δεμένα με αόρατες κλωστές στον αργαλειό του χρόνου. Τι είναι αυτό που συνδέει την Κλαίρη της νιότης, την Ανέζα των Φράγκων, Αγνή των Ελλήνων, με την αλλόκοτη καλόγρια που θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω για να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας; Και ο δικηγόρος; Τι θα κάνει; Θα θελήσει να γυρίσει και αυτός τον χρόνο και ν’ αλλάξει κάποιες παλαιότερες αποφάσεις του ή θα επιλέξει να αφήσει τους ανέμους του χρόνου να σκορπίσουν το παρελθόν σαν φύλλα φθινοπώρου; Ένα ιστορικό μυθιστόρημα γραμμένο με σεβασμό στην Ιστορία, που θα αγαπηθεί και θα συγκινήσει με τις αναφορές σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα