Βιβλίο

Φύλαξ: Τα φυλακτά της ύστερης αρχαιότητας

Ο Παναγιώτης Καμπάνης έχει γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο, στο οποίο εξετάζει διεξοδικά τα φυλακτά της ύστερης αρχαιότητας, καθώς και τις αρχαίες παραδόσεις από τις οποίες εμπνέονταν.

Parallaxi
φύλαξ-τα-φυλακτά-της-ύστερης-αρχαιότη-212419
Parallaxi

Εθνικοί και χριστιανοί θεωρούσαν τα φυλακτά ως αντικείμενα προικισμένα με υπερφυσική δύναμη, χάρη στην οποία εξουδετέρωναν όλες τις συμφορές που προκαλούσαν στην ανθρώπινη ζωή οι δαίμονες του κακού. Για να ανακαλύψουμε το βαθύτερο νόημα ενός φυλακτού χρειάζεται να εισχωρήσουμε στα θρησκευτικά αισθήματα που μετέδιδε στον κάτοχό του και να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας. Στο υπόβαθρο των φυλακτών δε βρίσκεται η λογική, αλλά η πίστη. Κάθε αντικείμενο μπορεί να λειτουργήσει ως φυλακτό, να μας περιφρουρήσει, να μας προστατέψει από αρνητικές δυνάμεις, δίνοντάς μας ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά και να μας φωτίσει σε μια δύσκολη στιγμή, αν του εκχωρήσουμε ένα κομμάτι από την ψυχή μας κι αν το επενδύσουμε με την πίστη μας. Η δική μας ενέργεια, η δική μας ψυχή επηρεάζει την ύλη, δίνοντάς της μια θεϊκή ιδιότητα. Σκοπός του βιβλίου είναι να περιγράψει τα φυλακτά ως αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματα των ανθρώπων και να προσπαθήσει να ερμηνεύσει το πώς και το γιατί επιβίωσαν και κατά τη χριστιανική εποχή, παρά τη μεγάλη πολεμική που δέχθηκαν.

Απόψεις

«Με τα θερμότερα συγχαρητήρια μου για μία μελέτη με την οποία θα ζούμε για πολλά χρόνια».

Peter Brown

Καθηγητής της Ύστερης Αρχαιότητας

University of Princeton

…………………………

«…το υλικό που δημοσιεύει και σχολιάζει ο Παναγιώτης Καμπάνης σε αυτό το βιβλίο έχει εξαιρετική σημασία για τη μελέτη της κοινωνίας, του πολιτισμού και των ιδεών και θα δώσει πολύτιμα ερεθίσματα για την έρευνα της ύστερης αρχαιότητας».

Άγγελος Χανιώτης

Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας

και Αρχαιογνωστικών Σπουδών

Institute for Advanced Study

University of Princeton

………………………………

«Ο Παναγιώτης Καμπάνης έχει γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο, στο οποίο εξετάζει διεξοδικά τα φυλακτά της ύστερης αρχαιότητας, καθώς και τις αρχαίες παραδόσεις από τις οποίες εμπνέονταν. Η προσέγγισή του δεν είναι μόνο αρχαιολογική αλλά και ανθρωπολογική ή ακόμα και φιλοσοφική. Εξερευνά τη σημασία των φυλακτών και τις φιλοδοξίες αυτών που τα χρησιμοποιούσαν. Ψάχνει μέσα από τις λέξεις, τόσο των εθνικών, όσο και των πρώιμων χριστιανών συγγραφέων, τον άρρητο λόγο, ώστε να επιτύχει την βαθύτερη κατανόηση των απόψεων τους για την λειτουργία του σύμπαντος και της ζωής. Ο Καμπάνης αναγνωρίζει και σέβεται τα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου και τονίζει τη σημασία της συνέχειας της πίστης».

Jeffrey Spier

Καθηγητής Αρχαιολογίας και Τέχνης

της Ύστερης Αρχαιότητας και του Βυζαντίου

The University of Arizona, Tucson

Διευθυντής του J.P.Getty Museum

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Ο Παναγιώτης Καμπάνης είναι απόφοιτος του Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και Διδάκτορας της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Ύστερης Αρχαιότητας, του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2015 έγινε δεκτός ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής της έδρας Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εδώ και 27 χρόνια εργάζεται ως Αρχαιολόγος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Στην μέχρι τώρα καριέρα του έχει επιμεληθεί πάνω από 47 αρχαιολογικές εκθέσεις, 12 σύγχρονης τέχνης και σημαντικό αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έχει γράψει 8 βιβλία-μονογραφίες, δημοσίευσε πάνω από 120 άρθρα σε διάφορα διεθνή περιοδικά, επιμελήθηκε ή συμμετείχε σε 6 ψηφιακές εκδόσεις, αρθρογραφεί τακτικά σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι ενεργό μέλος σε 16 Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πληροφορίες βιβλίου

  • SKU: 0405343
  • ISBN: 978-618-5271-08-4
  • ISBN2:

9786185271084

  • Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΜΑ
  • Συγγραφέας: ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  • Έτος κυκλοφορίας: 2017
  • Σελίδες: 336
  • Διαστάσεις: 21×29
  • Βάρος: 1.3000 kg
  • Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ
Σάρδιος με παράσταση της μιθραϊκής ταυροκτονίας, ανάμεσα στις προτομές του Ήλιου και της Σελήνης και των Καύτη και Καυτοπάτη. Βαλτιμόρη, The Walters Art Museum, αρ. ευρ. 42.1342. 4ος αι.
Αιματίτης με παράσταση του Αρποκράτη και ζώων σε τριάδες. Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Δημητρίου, αρ. ευρ. 1012. 3ος – 4ος αι.
Αχάτης με παράσταση αστρολογικών συμβόλων μέσα σε ουροβόρο όφι. Επιγραφή: ιαώ / αβήλ/ σουριήλ/ καβριήλ /ραφαήλ. Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο, Συλλογή Τζιβανόπουλου, αρ. ευρ. 96. 4ος αι.
Φυλακτό με τη μορφή του Φθόνου. Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη, αρ. ευρ. 1756. 3ος αι.
Σαρδόνυχας με παράσταση του Σέραπι–Αγαθοδαίμονα και επιγραφή: η χάρις των φορούντις. Παρίσι, Bibliothèque Nationale, Cabinet des Médailles et Antiques, αρ. ευρ. Υ 21587. 3ος – 4ος αι.
Ίασπις με παράσταση ακέφαλου δαίμονα και επιγραφή: βαχυχ/ αζαζ/ αραθ. Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου, αρ. ευρ. 800. 3ος – 4ος
Αμέθυστος με παράσταση του Αετού-Δία και του Γανυμήδη. Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου, αρ. ευρ. 445. 3ος – 4ος αι.
Αιματώδης ίασπις με παράσταση σχηματοποιημένης μήτρας και επιγραφή: ορωριούθ. Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου, αρ. ευρ. 807. 3ος – 4ος αι.
Αιματίτης με παράσταση του θαύματος της αιμορροούσας. Νέα Υόρκη, Metropolitan Museum of Art. αρ.ευρ. 17.190.491. 6ος – 7ος αι.
Χάλκινο ανθρωπόμορφο φυλακτό για το μεταθανάτιο ταξίδι της ψυχής. Θεσσαλονίκη, Συλλογή Γ. Τσολοζίδη, αρ. ευρ. ΣΤ 190. 4ος αι.
Ορεία κρύσταλλος με παράσταση της Θυσίας του Αβραάμ. Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου, αρ. ευρ. 587. 5ος – 6ος αι.
Αιματίτης με παράσταση ανθρώπινου σκελετού που οδηγεί άρμα με δύο λέοντες. Βερολίνο, Ägyptisches Museum der Staatlichen Museen, αρ. ευρ. 9885. 3ος αι.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα