Γιος Τρομοκράτη: Η Αληθινή Ιστορία μιας επιλογής

0
438

Ο Ζακ Εμπραχίμ επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη στις 24 Ιανουαρίου για να παρουσιάσει το βιβλίο του, «Γιος Τρομοκράτη: Η Αληθινή Ιστορία μιας επιλογής». Ο Ζακ ήταν μόλις εφτά ετών όταν ο πατέρας του, ο Ελ-Σέιντ Νοσέρ πυροβόλησε και σκότωσε τον αρχηγό του Συνδέσμου Εβραϊκής Άμυνας. Αναγκάστηκε να αλλάξει τόπο κατοικίας πάνω από 20 φορές. Παρά το κλίμα μίσους και δογματισμού της παιδικής του ηλικίας αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για την ταυτότητά του και να αφιερώσει τη ζωή του στην επικράτηση της ειρήνης και τη διασφάλιση της ισότητας. Νιώθει προνομιούχος ακόμα και για τις πιο δύσκολες καταστάσεις της ζωής του γιατί μέσα από αυτές διέσχισε το μονοπάτι της κατανόησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Ζει, μάχεται, και επιλέγει έναν καλύτερο κόσμο. «Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι ένας κόσμος όπου δεν έχει σημασία από πού είστε, από ποια φυλή ή που γεννηθήκατε. Το μόνο που θα έχει σημασία είναι τι θετικές πράξεις κάνουμε στο σύντομο διάστημα που είμαστε εδώ.»

Zak Ebrahim. TED@NYC Talent Search - October 8, 2013, Joe's Pub, New York, NY. Photo: Ryan Lash

Αποφασίζετε να αποκαλύψετε την ταυτότητά σας και γράφετε ένα βιβλίο γι’ αυτό. Πέρα από τους πιθανούς αναγνώστες του, ήταν τελικά ο κύριος «στόχος» ο πατέρας σας; Θα θέλατε να το διαβάσει; Δεν έγραψα αυτό το βιβλίο για τον πατέρα μου αλλά θέλω να μάθει πώς οι αποφάσεις του επηρέασαν την οικογένειά του. Οπότε, ναι, θέλω να το διαβάσει.

Πιστεύετε ότι ο κύριος λόγος για τις αποφάσεις της ζωής σας οφείλεται στο γεγονός ότι γεννηθήκατε στην Αμερική από Αμερικανίδα μητέρα και ανατραφήκατε σε μια διαφορετική κουλτούρα; Τα παιδιά των Ισλαμιστών που γεννιούνται σε εμπόλεμη κατάσταση έχουν επιλογή να αλλάξουν τη ζωή τους; Σίγουρα νιώθω τυχερός για πολλές περιστάσεις της ζωής μου. Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις στη ζωή μου, αυτό που συνειδητοποιώ είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξα προνομιούχος. Προνομιούχος γιατί μεγάλωσα στην Αμερική. Προνομιούχος που έχω μια τόσο δυνατή μητέρα που προσπάθησε να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της. Το γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αυτά τα προνόμια στη ζωή τους. Η ιστορία μου είναι μια ιστορία επιλογών. Αλλά δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε με όποιο υπόβαθρο και αν τον συνοδεύει είναι σε θέση να πραγματοποιήσει κάποιες επιλογές μόνος του. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που έγραψα αυτό το βιβλίο. Να δείξω στους ανθρώπους ότι πρέπει να διασχίσουν ένα μονοπάτι από την ριζοσπαστικότητα στην ειρήνη. Και αυτό είναι δυνατό! Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που στα πλαίσια της κατήχησης έχουν υποστεί κακοποίηση και εκτίθενται στη βία και αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι διαθέτουν, αν πραγματικά διαθέτουν, ελάχιστες επιλογές για την κατεύθυνση της δικής τους ζωής. Θα είμαι πάντα υπέρμαχος αυτών των ανθρώπων. Θα προσπαθώ να ζω τη ζωή μου με τέτοιον τρόπο και να προωθώ ιδανικά που θα τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα διαφορετικό μονοπάτι.

zak 1

Ποιο είναι το σχόλιό σας ή οι σκέψεις σας για την κατάσταση στην Αμερική μετά την εκλογή του Trump; Δεν εκπλήσσομαι. Πραγματοποίησε μια εκστρατεία που βασίστηκε πάνω στον ρατσισμό, τον σεξισμό και τη ξενοφοβία. Είναι κρίμα το γεγονός ότι μετά την εκλογή του πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι οι δικές τους απόψεις είναι δικαιολογημένες και εντάσσονται στην επικρατούσα τάση. Έχει δώσει φωνή σε μερικά από τα πιο μισητά ιδανικά αυτό είναι ένα βήμα πίσω στην πρόοδο των εθνών μας.

Η Ευρώπη ζει κάτω από ένα ξενοφοβικό κλίμα λόγω των πρόσφατων τραγικών γεγονότων. Νομίζετε ότι είναι πιθανό να ανατραπεί στο μέλλον; Δεν είμαι σίγουρος. Είναι σίγουρο ότι δεν διαθέτω την εμπειρία να απαντήσω σε ένα τέτοιο ερώτημα. Πιστεύω ότι η αλλαγή δεν θα επέλθει ριζικά. Θα κάνουμε ακόμα πολλά λάθη πριν μάθουμε από αυτά.

Βιώνουμε ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα. Τι βλέπουν οι άνθρωποι στους πρόσφυγες, τι φοβούνται, τι ξεχνούν να δουν; Το τι βλέπει κάθε άτομο εξαρτάται από τα κίνητρά του. Αν ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους, τότε θα δουν ένα γκρουπ ανθρώπους που απειλούν τις δουλειές τους ή την κουλτούρα τους. Κάποιοι απλά φοβούνται την αλλαγή. Φοβούνται οτιδήποτε είναι διαφορετικό από αυτούς και συχνά δρουν ως αποτέλεσμα του θυμού τους. Οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν την αιτιώδη σχέση υλικής και στρατιωτικής υποστήριξης των δυτικών κρατών προς τις αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής συνειδητοποιούν ότι τα έθνη τους φέρουν κάποια ευθύνη για την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή. Δεν τίθεται, ωστόσο, καμία αμφιβολία για την απειλή του Ισλαμικού εξτρεμισμού. Η απειλή, όμως δε σβήνει απομονώνοντας όσους είναι πιο ευάλωτοι και αναγκάζοντάς τους να στραφούν σε εξτρεμιστικές ιδεολογίες. Ο ISIS δεν είναι η αιτία, είναι σύμπτωμα της οικονομικής της οικονομικής απόγνωσης, υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία, κλιματικής αλλαγής, μεγαλομανών πρόθυμων να προβούν σε κατάχρηση της θρησκείας προς όφελός τους, κ.ά. Πρέπει να αλλάξουμε αυτές τις προϋποθέσεις. Αυτό που οι άνθρωποι καλούνται να συνειδητοποιήσουν είναι ότι αν τους δινόταν επιλογή, οι πρόσφυγες θα έμεναν στα σπίτια τους. Το γεγονός είναι ότι δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Από τα 65 εκατομμύρια πρόσφυγες εκτιμάται ότι τα μισά είναι παιδιά. Θα ήθελα να θέσω το ερώτημα, τι θα κάνατε αν ήσασταν αντιμέτωποι με βέβαιο θάνατο για σας και τους αγαπημένους σας, θα φεύγατε. Η απάντηση είναι απλή. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν για να προσφέρουν στην οικογένειά τους μια καλύτερη ζωή. Θέλουν τα ίδια πράγματα με εμάς. Μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

 « I am the son of the terrorist». Ο Kahlil Gibran, έγραψε: « Τα παιδιά δεν είναι δικά σας παιδιά… έχουν τις δικές τους σκέψεις..». Ένα παιδί μεγαλώνει για να γίνει ένας αυτόνομος άνθρωπος. Ένα μεγάλο μέρος όσων μαθαίνει προέρχεται από την οικογένειά του.

zak

Το βιβλίο σας είναι ένα μήνυμα για την ειρήνη εναντίον του μίσους, για την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από την προσωπική σας ιστορία. Γιατί η ανθρωπότητα διαπραγματεύεται ακόμα και σήμερα αυτά τα δικαιώματα; Για πολύ καιρό είχαμε εν ενεργεία μια πολιτική κερδών πάνω στους ανθρώπους. Τώρα εισπράττουμε τις συνέπειες μια τέτοιας φιλοσοφίας. Επιβραβεύουμε την ακόρεστη απληστία αυτών που είναι πρόθυμοι να διαπράξουν φρικτές πράξεις στο όνομα της ιδιοτέλειας. Ευθυγραμμίζουμε τους εαυτούς μας ενάντια στην ισότητα όλων των ανθρώπων, έτσι ώστε κάποιοι να έχουν περισσότερη από άλλους. Την ημέρα που θα ξυπνήσουμε σε έναν κόσμο όπου η μοίρα των προσφύγων θα είναι πιο σημαντική στους ανθρώπους από το μισθό του CFU της Golden Sachs, η ανθρωπότητα θα έχει βρει μια πιο έντιμη πορεία.

Επισκέπτεστε τη χώρα μας για την παρουσίαση του βιβλίου σας. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες υποδοχής προσφύγων. Τι γνωρίζετε για τη χώρα μας; Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Νταβός στην Ελβετία, πριν επισκεφτώ την Ελλάδα. Συμμετέχω εθελοντικά στην οργάνωση προσφύγων Crossroads Foundation με στόχο να λάμψει ένα φως στο ζήτημα της μαζικής ανθρώπινης μετανάστευσης που επιφέρει επιπτώσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε μέρη, όπως η Ελλάδα, οι πρόσφυγες καταφεύγουν για να γλιτώσουν. Αυτό είναι ένα βάρος που χρειάζεται να στηριχθεί από όλον τον κόσμο. Ένα τεράστιο πρόβλημα που καλείται κάθε έθνος να επιλύσει.

Νιώθετε ότι η ζωή σας βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο; Πώς διαχειρίζεστε τον φόβο; Ο κίνδυνος είναι κάτι που έχω συλλογιστεί. Το 99,999% των αντιδράσεων των ανθρώπων είναι θετικό. Σε κάθε περίπτωση είμαι προνομιούχος που κάνω αυτό που κάνω. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο και γνωρίζω ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται θέτοντας τη ζωή τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι εγώ. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Ποιος είμαι εγώ για να είμαι κάτι διαφορετικό;

Μοιραστείτε μαζί μας μια φράση του βιβλίου και ένα μεγάλο όνειρό σας. «Το γεγονός ότι ο πατέρας μου πήγε στη φυλακή για ένα αδιανόητο έγκλημα όταν ήμουν εφτά ετών κατέστρεψε τη ζωή μου. Όμως της έδωσε και μια δυνατότητα. Δεν μπορούσε να με γεμίσει με μίσος μέσα από τη φυλακή. Και, ακόμα περισσότερο, δεν μπορούσε να με εμποδίσει να έρθω σε επαφή με το είδος των ανθρώπων που είχε δαιμονοποιήσει και να ανακαλύψω ότι ήταν ανθρώπινα όντα- άτομα που θα μπορούσα να αγαπήσω και που μπορούσαν και εκείνα να αγαπήσουν εμένα. Η μισαλλοδοξία δεν μπορεί να υπερισχύει αυτού που βιώνουμε καθημερινά. Το σώμα μου την απέρριψε.» Αυτό το απόσπασμα του βιβλίου συνοψίζει πολλούς από τους λόγους που αποφάσισα να μιλήσω. Το να απορρίπτουμε τους αυθαίρετους λόγους με τους οποίους κρίνουμε ο ένας τον άλλο και δεν έχουν καμία σχέση με το χαρακτήρα μας. Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι ένας κόσμος όπου δεν έχει σημασία από πού είστε, από ποια φυλή ή που γεννηθήκατε. Το μόνο που θα έχει σημασία είναι τι θετικές πράξεις κάνουμε στο σύντομο διάστημα που είμαστε εδώ.

tromokratis_cover(1)

O Zak Εbrahim παρουσιάζει το βιβλίο του στα Public

24/01 και ώρα 19.00 | Public Τσιμισκή

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19.00, ο Ζακ Εμπραχίμ παρουσιάζει το συγκλονιστικό του βιβλίο “Γιός τρομοκράτη” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Keybooks, στο Public Τσιμισκή.

Μια αληθινή, συγκλονιστική ιστορία: H κρυφή ζωή ενός νεαρού Αμερικανού που μεγάλωσε με πατέρα τρομοκράτη. Ο Ζακ Εμπραχίμ ήταν μόλις εφτά χρονών όταν στις 5 Νοεμβρίου 1990 ο πατέρας του, ο Ελ-Σέιντ Νοσέρ, πυροβόλησε και σκότωσε τον αρχηγό του Συνδέσμου Εβραϊκής Άμυνας. Όσο ήταν στη φυλακή ο Νοσέρ βοήθησε στον σχεδιασμό του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993. Σ’ ένα από τα διαβόητα διαγγέλματά του ο Οσάμα Μπιν Λάντεν προέτρεπε τον κόσμο: «Μην ξεχνάτε τον Ελ-Σέιντ Νοσέρ». Το μόνο που έμαθε στα παιδικά του χρόνια ο Εμπραχίμ ήταν να ζει κυνηγημένος εξαιτίας της τρομοκρατίας.

Ερωτήσεις στον συγγραφέα θα απευθύνουν η Έλενα Παπαδοπούλου (Curator TEDxThessaloniki), Ζάϊρα Παπαληγούρα (Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο ΑΠΘ) και Αλέξανδρος Κιουπκιολής (Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο ΑΠΘ).

Είσοδος: Ελεύθερη

Προηγούμενο άρθροΈτσι υποδέχτηκε ο κόσμος το ντεμπούτο του Τραμπ
Επόμενο άρθρο(Δυσ)λειτουργώντας ως πολίτης στη Θεσσαλονίκη σήμερα
Γιώτα Κωνσταντινίδου
Ζω περίπου 30 χρόνια σ’ αυτή την πόλη, δηλαδή όλη τη ζωή μου. Τόσο που όταν ταξιδεύω να μη χαλαρώνω πουθενά, αλλά με το που πατάω το πόδι μου στη Θεσσαλονίκη να ‘’ανασαίνω’’ λυτρωτικά. Όχι, δεν είναι ερωτική ή τέλεια πόλη, είναι πολυπολιτισμική, συμπλεγματική, αντιφατική, γι’ αυτό ταυτίζουμε εύκολα το είναι μας μ’ αυτή. Τελείωσα τη Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ασχολήθηκα ένα χρόνο με την ειδική αγωγή. Τυχαία δημοσιεύτηκε μια κριτική μου για τον Ντοστογιέφσκι, άρχισα να παίρνω τις πρώτες συνεντεύξεις και να γράφω άρθρα σε sites και blogs, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Πετυχημένη συνέντευξη είναι εκείνη που ο συνομιλητής θα σου ανοίξει νέα παράθυρα σκέψης, προβληματισμού και εκείνος θα θυμάται τη φωνή σου. Καθώς μεγαλώνω μαθαίνω να ζω χωρίς τον πατέρα μου και να επαναλαμβάνω τη πιο σημαντική παιδαγωγική έννοια που διδάχτηκα, ‘’να αποδέχομαι την ετερότητα του άλλου’’.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ