Life

Δύο νέοι ετοιμάζονται για ένα τεράστιο ταξίδι προσφοράς

Προσφέρουν απευθείας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Parallaxi
δύο-νέοι-ετοιμάζονται-για-ένα-τεράστι-370199
Parallaxi

Ο Σταμάτης, βιοτέχνης από την Κατερίνη και ο Γιάννης, εκπαιδευτικός από το Πολύκαστρο Κιλκίς, δεν πήραν εύκολα την απόφαση να αφήσουν για λίγο πίσω την καθημερινότητά τους στην Ελλάδα, για να ταξιδέψουν σε μια αποκομμένη περιοχή στην Τανζανία, μια από τις από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως. Για τους δύο φίλους η απόφαση πάρθηκε δύσκολα, ωστόσο ελήφθη με ανοιχτή καρδιά. Γιατί είχε ως γνώμονα τη θέληση τους για προσφορά. Έτσι, σε λίγους μήνες ξεκινούν ένα ταξίδι, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων στη Τανζανία. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναζητούσαν την πρόκληση «να έρθουν πιο κοντά με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από αυτά που έχουν συνηθίσει στην Ευρώπη», αποκομίζοντας έτσι μια «εμπειρία ζωής μέσω της αλληλεπίδρασης» και βοηθώντας «απευθείας τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Οι δύο φίλοι θα συμμετέχουν σε ομάδα Ελλήνων εθελοντών, που θα ταξιδέψει στην Τανζανία τον Δεκέμβριο, προκειμένου να συνδράμει στην ανέγερση κτιρίου, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους γυναικείου πληθυσμού της περιοχής. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουν μετά τα Χριστούγεννα για το χωριό Γκόγκο της Τανζανίας, όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 12 Ιανουαρίου μαζί με άλλους 23 Έλληνες εθελοντές. Όλοι μαζί θα συμβάλλουν στην κατασκευή ενός κτιρίου με τρεις αίθουσες, όπου θα στεγάζονται οι δραστηριότητες του γυναικείου συνεταιρισμού, ο οποίος θα κατασκευάζει αειφόρα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Παράλληλα, θα συνδράμουν στην κατασκευή τουαλετών στο δημοτικό σχολείο του χωριού Γκόγκο (Gongo) στην περιοχή Miseni.

Ο Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου, βιοτέχνης από την Κατερίνη και ο Γιάννης Πένκης, εκπαιδευτικός από το Πολύκαστρο, μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το επικείμενο ταξίδι τους στην ανατολική Αφρική που θα «τους προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ζωής». Τη δράση τους συντονίζει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Wheeling2help σε συνεργασία με τον τοπικό οργανισμό SANA της Τανζανίας.

Ο Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου εξήγησε ότι η “απόφαση για το συγκεκριμένο ταξίδι πάρθηκε από κοινού με τον Γιάννη τον περασμένο Ιούλιο και συνέβαλε σε αυτό η μαρτυρία φίλων που είχαν συμμετέχει σε παρόμοιες αποστολές στο παρελθόν, αλλά και η ανάγκη για προσφορά στον συνάνθρωπο”. Ο ίδιος ανέφερε ότι “το ταξίδι θα διαρκέσει από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου, προορισμός είναι το χωριό Γκόγκο (Gongo) στην περιοχή Miseni, 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Dar es Salam. Σε αυτό το φτωχό χωριό θα γίνει συνάντηση με τον οργανισμό SANA, για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών”.

‘Οπως είπε, “μέχρι τώρα έχουμε πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια σε αρκετές χώρες. Θέλαμε το επόμενο ταξίδι μας, να έχει θετικό αποτέλεσμα βοηθώντας το μέρος που θα βρεθούμε. Να προσφέρουμε και εμείς από μεριά μας ό,τι πραγματικά μπορούμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη”. Ανέφερε επίσης ότι “ήταν μια απόφαση που πάρθηκε δύσκολα, καθώς είναι μια αποκομμένη περιοχή με κόστος προσέγγισης” και η φύση του προβλήματος που καλούνται να αντιμετωπίσουν, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Ωστόσο πήραν την απόφαση αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος της κοινωνικής απομόνωσης και με γνώμονα τη θέληση τους για προσφορά.

Ο Γιάννης Πένκης δήλωσε ότι διακατέχεται από έντονα συναισθήματα προσμονής και ενθουσιασμού, καθώς το ταξίδι αποτελεί μια πρόκληση «να έρθουν πιο κοντά με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από αυτά που έχουν συνηθίσει στην Ευρώπη», αποκομίζοντας έτσι μια «εμπειρία ζωής μέσω της αλληλεπίδρασης». Ως εκπαιδευτικός σε δομές φιλοξενίας τα τελευταία τρία χρόνια, ο Γιάννης Πένκης συναναστρέφεται με διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς και δεν έχει το φόβο του άγνωστου για το ταξίδι στην Τανζανία, αντίθετα ανυπομονεί να έρθει σε επαφή “με τους ανθρώπους στην συγκεκριμένη περιοχή που έχουν ανάγκη”.

Και οι δύο δηλώνουν ότι θέλουν να «βοηθήσουν απευθείας τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σταμάτης «πολλές φορές υπάρχουν ανάγκες που δεν τις ορίζεις εσύ που πρέπει να βοηθήσεις αλλά τις καθορίζει ο τόπος που έχει τις ανάγκες». Πληροφορίες για την εθελοντική συμμετοχή τους δημοσιεύουν οι δύο νέοι στη διεύθυνση https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/empowering-tanzania-women

Το πρόγραμμα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Wheeling2help” στην Τανζανία

Η συντονίστρια του προγράμματος στην Τανζανία από την οργάνωση Wheeling2help, Κέλλυ Γαρυφαλλή, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν πέντε ομάδες, συνολικά 133 Ελλήνων και Κύπριων εθελοντών, οι οποίοι θα προσφέρουν εθελοντική εργασία στην Τανζανία και την Κένυα, στο πλαίσιο ισάριθμων αποστολών. Κατά την κα Γαρυφαλλή, τον Ιούλιο του 2014 “βρεθήκαμε στο Γκόγκο, όπου με χρήματα που μαζέψαμε από καμπάνιες εξοπλίσαμε με φάρμακα το τοπικό ιατρείο. Τον περασμένο Νοέμβριο, επισκεφθήκαμε για δεύτερη φορά το χωριό με 50 Έλληνες εθελοντές, και χτίσαμε μια φάρμα πουλερικών και τον Νοέμβριο επιστρέφουμε για 3η φορά, στοχεύοντας στην ποιοτική εκπαίδευση των νέων παιδιών”.

Η ίδια δήλωσε ότι η πρώτη ομάδα 30 ατόμων φεύγει στις 8 Νοεμβρίου ενώ η δεύτερη ομάδα αναχωρεί στις 15 Νοεμβρίου για Τανζανία. Στο επόμενο ταξίδι αλληλόδρασης αναχωρεί η τρίτη ομάδα στις 13 Δεκεμβρίου και στις 27 Δεκεμβρίου η τέταρτη ομάδα. Πρόσθεσε ότι από τα 133 συνολικά άτομα που θα λάβουν μέρος στις πέντε αποστολές οι 25 είναι από Βόρεια Ελλάδα, 12 από την Κύπρο, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό και στις αποστολές φέτος θα συμμετέχουν ένας Δανός και μία κοπέλα από τις Σεϊχέλες. Η δράση της οργάνωσης βρίσκεται στον ιστότοπο http://www.wheeling2help.com/my-quest-journey-tanzania/

Η εμπειρία ζωής της Κέλλυ Γαρυφαλλή στην Αφρική

Η Κέλλυ Γαρυφαλλή διηγείται την εμπειρία τις από τα ταξίδια στην Αφρική: “Αγαπώ πολύ να ταξιδεύω, να γνωρίζω τους ανθρώπους και να ανακαλύπτω νέα πράγματα που με εμπνέουν! Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω και στα προηγούμενα ταξίδια αλληλοδρασης με την ομάδα Wheeling2help -στο Νεπάλ τον Απρίλιο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017 και στην Τανζανία πέρυσι τον Νοέμβριο- και αυτή η εμπειρία άλλαξε πολλά. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα παρά όταν κάνουμε κάποιον να χαμογελά! Εκεί, αντίκρισα ένα χωριό, το χωριό Gongo, με πανέμορφη τροπική βλάστηση, μέρος της οποίας δυστυχώς καταστρέφεται λόγω υπερεκμετάλλευσης. Στο πλαίσιο αυτό, γεννήθηκε ως ανάγκη η ιδέα της φάρμας πουλερικών ως ένα πρότζεκτ της SANA, το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει την τοπική κοινότητα του χωριού Gongo στη δημιουργία νέου, εναλλακτικού τρόπου εισοδήματος, αντί της ξυλείας που έχει αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Το διαφορετικό ήταν ότι η βοήθειά μας βασίστηκε στην από κοινού συμμετοχή των ντόπιων κοινοτήτων με συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στα θέματα που οι κοινότητες αντιμετωπίζουν -και αυτή είναι η προσέγγιση που μας άρεσε. Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους πιο χαμογελαστούς ανθρώπους που ενώ είναι τόσο φτωχοί σε υλικά αγαθά -είναι τόσο πλούσιοι και γενναιόδωροι ψυχικά! Το πιο σημαντικό είναι ότι κατάλαβα το πόσο όλοι εμείς μπορούμε να προσφέρουμε τα εργαλεία σε όσους τα έχουν ανάγκη ώστε να ζήσουν καλύτερα. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή που θέλουμε να δούμε σε αυτόν τον κόσμο και αυτό είναι κάτι που θα το κουβαλάω για πάντα μαζί μου και θα εύχομαι και φίλοι μου να έρθουν μαζί μας και να νιώσουν το ίδιο. Το ταξίδι δεν είναι εύκολο… αλλά αξίζει τον κόπο!”.

Ο οργανισμός SANA και η δράση του

Ο οργανισμός SANA (Saving Africa’s Nature), ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή Miseni κοντά στο Saadani National Park, έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής χρησιμοποιώντας βιώσιμες πρακτικές για την προστασία χλωρίδας και πανίδας. Το έργο του SANA στηρίζεται στην από κοινού συμμετοχή και εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλα τα στάδια των παρεμβάσεων, από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση. Ξεκινώντας από τη συμμετοχική συζήτηση για τα προβλήματα που οι κοινότητες αντιμετωπίζουν, τον προσδιορισμό των αναγκών, των κοινωνικών ρόλων και των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων – ο SANA καταλήγει στο σχεδιασμό βιώσιμων λύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα