Πότε θα φτάσει η Οδική Ασφάλεια στις σχολικές αίθουσες;

0
1337

οδικη ασφαλεια

Τα τροχαία δυστυχήματα είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει έντονα την χώρα μας τον τελευταίο καιρό, με το τραγικό δυστύχημα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, αλλά και το πιο πρόσφατο τροχαίο στον Εύοσμο με τέσσερις νεκρούς νέους, να πρωτοστατούν.

Το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας παίρνει όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα, με τα τελευταία αυτά παραδείγματα να αποδεικνύουν την άμεση ανάγκη παιδείας που έχουν οι οδηγοί της χώρας, καθώς οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, μεταξύ των οποίων παιδιά και έφηβοι, επιτάσσουν περισσότερο από ποτέ την προσοχή και την ορθή εκπαίδευση.

Μέσα σε όλα αυτά, πρόεκυψε η είδηση ότι 30 ηλεκτρονικά βιβλία για την οδική ασφάλεια που δημιουργήθηκαν από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, και αφορούν σε όλες τις ηλικίες των παιδιών, περίμεναν έναν ολόκληρο χρόνο για την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, την οποία έλαβαν μόλις πριν λίγες ημέρες.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ Ευάγγελος Μπεκιάρης σε πρόσφατη δήλωση στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV, όλο το υλικό για την οδική ασφάλεια είχε παρουσιαστεί από τον ίδιο στα πλαίσια διακομματικής στη Βουλή πριν από 6 μήνες, με καθολική αποδοχή. Έπρεπε να περάσει όμως μισός χρόνος για να εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ενώ δεν είναι και πάλι σίγουρο ότι γίνει άμεση εφαρμογή του ανάλογου εκπαιδευτικού προγράμματος στα σχολεία.

Γεγονός που δεδομένων των τραγικών δυστυχημάτων που συγκλόνισαν μέσα σε διάστημα δύο μόλις μηνών την χώρα δημιουργεί απορία για την καθυστέρηση του Υπουργείου Παιδείας. Ειδικά τη στιγμή που το μόνο που μένει είναι μια υπουργική απόφαση, καθώς και η εκπαίδευση κάποιων εκπαιδευτικών ώστε να περάσει η διδασκαλία του μοντέρνου υλικού της οδικής ασφάλειας των ηλεκτρονικών βιβλίων που ετοίμασαν, το Σεπτέμβριο, στα σχολεία.

Όλο το υλικό που ετοιμάστηκε υπάρχει αυτή τη στιγμή μάλιστα στο edrive-academy, έναν διαδικτυακό κόμβο ευθύνης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για θέματα Οδικής Ασφάλειας, που δημιουργήθηκε σαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης για την προώθηση της ασφαλούς μετακίνησης και οδήγησης.

Η πλατφόρμα παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, προσαρμοσμένο σε κάθε ηλικία. Ξεκινά από τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου αντίστοιχα, με στόχο την έγκαιρη και μεθοδική απόκτηση γνώσεων οδικής συμπεριφοράςκαλλιεργώντας σταδιακά στην συνείδηση των παιδιών και εφήβων την ασφαλή και οικολογική μετακίνηση. Εφοδιάζοντας τόσο τους γονείς, όσο και τους φορείς της εκπαίδευσης (δασκάλους και καθηγητές σχολείων και εκπαιδευτές οδήγησης) με τους σχετικούς συμβουλευτικούς και εκπαιδευτικούς οδηγούς, διασφαλίζεται η όσο το δυνατό πιο έγκυρη και αποτελεσματική μεταλαμπάδευση γνώσης.

Η πλατφόρμα απευθύνεται σε όλους τους χρήστες της οδού, όπως πεζούς, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές, άτομα με αναπηρία, αρχάριους, έμπειρους και επαγγελματίες οδηγούς, καθώς και σε όλους τους Φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ευαισθητοποιούνται σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και έχουν ως αντικείμενο την εκπαίδευση αυτών.

Επιδίωξη του eDrive Academy είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του χρήστη της οδού ώστε να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του για ασφαλέστερες καθημερινές μετακινήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εμπέδωση των θεμάτων οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής στα παιδιά και στην προετοιμασία τους ως υπεύθυνων αυριανών οδηγών.

Επόμενο βήμα, το τέλος στην αναμονή από το Υπουργείο Παιδείας, και το πέρασμα της παιδείας αυτής στις σχολικές αίθουσες. Είναι καιρός πια.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ