Εκπαίδευση

Τώρα μπορεί μια αίθουσα διδασκαλίας να εμπνεύσει το μαθητή!

Ένα νέο είδους διδακτικών αιθουσών που αλλάζουν τα δεδομένα της εκπαίδευσης.

Parallaxi
τώρα-μπορεί-μια-αίθουσα-διδασκαλίας-ν-181169
Parallaxi

Ένα νέο μοντέλο πρωτοποριακής εκπαίδευσης έχει εισάγει εδώ και λίγους μήνες το Κολέγιο Ανατόλια  που ξεκινά με τη δημιουργία καινοτόμων  και ευέλικτων χώρων, προσαρμοσμένων στις σημερινές ανάγκες των μαθητών που βιώνουν την τεχνολογική επανάσταση, ώστε να πλουτίσουν τα εφόδια και τις εμπειρίες τους κατά τη διαδικασία της μάθησης.

τηεμα2 Μια προσπάθεια ριζικής αλλαγής του παραδοσιακού μοντέλου της τάξης, έτσι όπως την έχουμε συνηθίσει ως τώρα με τις Αίθουσες Ευέλικτης Μάθησης.  Η έδρα και τα θρανία αποτελούν παρελθόν. Εκεί τα παιδιά μπορούν να μετακινούν τα έπιπλα, να οργανώνουν με ευελιξία το χώρο τους να διαλέγουν τις θέσεις τους και να διευκολύνουν τη συνεργασία τους σε ομάδες, ανάμεσα σε μαξιλάρες και γραφεία, ανάλογα με τη ροή και τις ανάγκες του μαθήματος, να μιλούν μεταξύ τους και να συνδιαμορφώνουν το μάθημα μαζί με τους εκπαιδευτικούς, σ’ ένα χώρο με χρώματα και φυσικό φωτισμό που διέπεται από αισθητική, ώστε τα παιδιά να είναι χαρούμενα και ικανοποιημένα αρά και περισσότερο εμπλεκόμενα στη μαθησιακή διαδικασία.

τηεμα3Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το Fabrication Lab (Eργαστήριο κατασκευών) ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο κατασκευών, εξοπλισμένο με 3D Printer, μηχανή κοπής και χάραξης (CNC) και εργαλεία για χειρωνακτική εργασία. Τα FabLabs στηρίζονται στην αντίληψη ότι ο μαθητής μαθαίνει μέσα από τον σχεδιασμό και την  κατασκευή, με τα ίδια του τα χέρια ή με τη βοήθεια υπολογιστή,  και κατακτώντας ένα γνωστικό αντικείμενο που τον ενδιαφέρει προσωπικά, αναπτύσσει παράλληλα τις 4 πολυπόθητες δεξιότητες: της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της δημιουργικής σκέψης και  τέλος της κριτικής σκέψης. Έτσι οι μαθητές περνούν διαδοχικά από τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία στον σχεδιασμό και στην κατασκευή πρωτοτύπων και αντικειμένων και την υλοποίηση των ιδεών τους.

Το Κέντρο Πράσινης Εκπαίδευσης, το πρώτο στον κόσμο που έχει δημιουργηθεί σε σχολείο, είναι ένα εργαστήριο Χημείας στην αιχμή της τεχνολογίας στο οποίο οι μαθητές μέσα από διαλέξεις και εργαστηριακές δραστηριότητες γνωρίζουν την Πράσινη Προσέγγιση με κεντρικό άξονα την Πράσινη Χημεία – την επανασχεδιασμένη Χημεία που προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Το Κέντρο είναι ανοιχτό σε μαθητές δημοσίων σχολείων (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) από όλη την Ελλάδα

τηεμα1 Συγχρόνως, και με στόχο τη διάχυση καλών πρακτικών στην ελληνική εκπαίδευση, το Κολέγιο Ανατόλια, έχει ανοίξει τους νέους χώρους μάθησης στην τοπική κοινωνία.

Τα LearningSpaces είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε μαθητές της ευρύτερης σχολικής κοινότητας μέσω των δραστηριοτήτων που οργανώνει το Κέντρο STEM, και μέσω άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κολεγίου Ανατόλια.

Ήδη στους χώρους έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια επιμόρφωσης για καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας, με στόχο την προσαρμογής τους από το μοντέλο εκπαίδευσης της βιομηχανικής κοινωνίας  στην τεχνολογική εκπαίδευση και τη λογική της προσπάθειας αλλαγής της τάξης σε ευέλικτη και μαθητοκεντρική.

τηεμα4“Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η αρχιτεκτονική του χώρου στον οποίο συντελείται η μάθηση μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στο μαθησιακό αποτέλεσμα. Τα σύγχρονα μοντέλα πρεσβεύουν ότι η μάθηση είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν συντελείται με τρόπο δημιουργικό και διερευνητικό, με διαφορετικό ρυθμό και τρόπο ανά μαθητή και φυσικά με τη βέλτιστη χρήση της τεχνολογίας” ανέφερε κατά την παρουσίαση ο Πρόεδρος του Κολεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος.

Η δημιουργία των νέων χώρων χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα USAID/ASHAκαι δωρεές που έγιναν ειδικά για τον σκοπό αυτό από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου Ανατόλια, τον Σύλλογο Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια (ΣΑΑΚ), τον Σύλλογο Φίλων του Κολλεγίου Ανατόλια (ΣΦΚΑ), και δωρητές από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα