Life

Ένα ποντιακό χωριό βραβεύεται!

Μια συγκλονιστική ιστορία από τα χρόνια της κατοχής φέρνει στο φως μια εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Μεσιανού.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ένα-ποντιακό-χωριό-βραβεύεται-203825
Γιώργος Τσιτιρίδης

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό χωριό των Γιαννιτσών, το Μεσιανό. Ένα αμιγώς ποντιακό χωριό που το 1940 μετρούσε μόνο μερικά χρόνια ζωής μιας και οι κάτοικοι του είναι όλοι πρόσφυγες από τον Πόντο που δημιούργησαν το χωριό από την αρχή μετά την εγκατάσταση τους στον Ελλαδικό χώρο. Αυτό το μικρό χωρίο έδειξε το πιο ανθρώπινο πρόσωπο και την φιλοξενία του όταν κλήθηκε να βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή φιλοξενώντας 33 παιδιά, ορφανά και απόρων οικογενειών για μερικούς μήνες, μια τακτική συνηθισμένη εκείνη την περίοδο και σε άλλα χωριά. Οι οικογένειες που ζούσαν στις μεγάλες πόλεις δέχονταν να αποχωριστούν τα παιδιά τους, τα οποία μέσα από συλλόγους και σωματεία κατέληγαν σε επαρχιακά σπίτια, τα οποία ναι μεν ζούσαν και βίωναν τις ίδιες δυσκολίες με όλους στα δύσκολα κατοχικά χρόνια, αλλά με το προνόμιο να έχουν την δυνατότητα να επιβιώνουν από την καλλιέργεια της γης τους και τον αγροτικό τρόπο επιβίωσης.

Τα εντυπωσιακό για το Μεσιανό είναι πως σε ένα χωριό μόλις 40 σπιτιών φιλοξενήθηκαν 33 παιδιά με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης. 33 στα 40 σπίτια έδειξαν άμεσα την αλληλεγγύη τους στηρίζοντας από το υστέρημα τους αυτά τα παιδιά. Γι’ αυτή την ενέργεια το χωριό τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο, από τον ”Κοινωνικό Διαγωνισμό για την διάσωση του πεινασμένου παιδιού”.

Γράφει ο Θεοφύλακτος σε ένα κείμενο του 1942 για το γεγονός: «Γειά χαρά εις εκείνους, που εισηγήθηκαν και επέδρασαν στην πατριωτική καρδιά των φιλοτίμων Μεσιανιτών. Είναι αυτοί, που ανύψωσαν το Μεσιανό σε μεσουράνημα δόξης που θα μείνει αιώνια. Για μας εδώ στην πόλη υπάρχει ακόμα καιρός. Χρεωστούμε να πάρωμε στα σοβαρά το παράδειγμα του μικρού χωριού. Η Ελληνική ψυχή πάντοτε εδάμασε τας περιστάσεις με βάσιν την στενήν συνοχήν του Έθνους μας, την εξαιρετικήναρετήν της Φυλής μας, την Ξενίαν, την οποίαν εθεοποίησεν. Χάρις εις αυτήν με ελαχίστας θυσίας και σχεδόν ανεπαίσθητα θα κατανικήσωμεν τας αντιξόουςπεριστάσεις. Συνοδοιπόροι εις τον ίδιον δρόμον της ζωής, δεν θα πρέπη να αφήσωμε κανένα εις τον δρόμο και θα είναι εντροπή μας να τον εγκαταλείψωμεν. Πρωτοπόρος και καθοδηγητής μας το Μεσιανό. 33 πρός 40… Υποκλιθήτε, πολίται μπροστά στο Μεσιανό».

Η μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστη αυτή ιστορία, που την θυμούνται αμυδρά κάποιοι γηραιότεροι του χωριού που σπάνια αναφέρουν χωρίς να τονίζεται η σημασία της, περνώντας σχεδόν στην λήθη, επανέρχεται και διασώζεται ως ένα κομμάτι της ιστορίας χάρη σε μια έρευνα και μια μεγάλη εκδήλωση που ετοιμάζει ο Σύλλογος Ποντίων Μεσιανού. Σκοπός η αξιοποίηση και διάσωση της ιστορικής αυτής μνήμης, η προσπάθεια ανεύρεσης κάποιων από εκείνα τα παιδιά και η διενέργεια μιας μεγάλης μουσικής εκδήλωσης που θα συμβάλει στην διαδραστικότητα και εξωστρέφεια της ιστορίας του μικρού χωριού.

Η εκδήλωση “33 προς 40 – Το ανθρωπιστικό χωριό Μεσιανό” υπό την αιγίδα του Δήμου Πέλλας θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 25 Ιουνίου στις 19.00, στο Μεσσιανό Ν. Πέλλας, στο χώρο του γηπέδου του χωριού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα συντονίσει και θα παρουσιάσει ο ηθοποιός κος Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Κεντρικοί Ομιλητές:

Κα Άννα Θεοφυλάκτου Πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης κος Ακριτίδης Παναγιώτης

Χαιρετισμοί
Δήμαρχος Πέλλας: κος Γρηγόριος Στάμκος Εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμαριάς και του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Εκπρόσωπος του Ορφανοτροφείου Γιαννιτσών Εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Εκπρόσωπος – δημοσιογράφος της Ετ3: κος Γεώργιος Γεωργιάδης Φορείς & Αρχές του ν.Πέλλας
Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα ανοίξουν Πυρριχιστές Συμμετοχή 30 περίπου καλλιτεχνών που θα πλαισιώσουν μουσικά τη βραδυά.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν, μεταξύ άλλων, στο Ορφανοτροφείο Γιαννιτσών καθώς και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Θεσσαλονίκης.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα