Ένας Θεσσαλονικιός αρχιτέκτονας ταράζει τα νερά της Νέας Υόρκης

0
17230

the big bend

Ένας Έλληνας αρχιτέκτονας έχει βάλει στόχο να αλλάξει τα δεδομένα στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης, προτείνοντας ένα πρωτοποριακό σχέδιο ουρανοξύστη που αντί για ύψος, διαθέτει μοναδικό κυρτό σχήμα και έχει τις βλέψεις να αποτελέσει το μακρύτερο κτίριο στον κόσμο.

ioannis oikonomou

Ο λόγος για τον Ιωάννη Οικονόμου, ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού studio Oiio, που έχει έδρα στην Νέα Υόρκη και στην Αθήνα. Ο Ιωάννης Οικονόμου είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον τομέα της Πολεοδομίας και Χωροταξίας. Το γραφείο του έχει βραβευτεί σε έξι διεθνείς διαγωνισμούς και τώρα προτείνει μια νέα καινοτομία που αν υλοποιηθεί θα γράψει την δική του ιστορία στον χώρο της αρχιτεκτονικής.

big bend

Η είδηση για τον κυρτό ουρανοξύστη, που το αρχιτεκτονικό γραφείο έχει ονομάσει The Big Bend λόγω της καμπής του, εντυπωσίασε μέσα και κοινό όταν το σχέδιο πρωτοπαρουσιάστηκε αυτόν τον Μάρτιο, αποτελώντας αντικείμενο σχολιασμού από ΜΜΕ-κολοσσούς όπως το CNN, το CBS και το BBC. Η πρόταση για το κτίριο έρχεται άλλωστε σε μία περίοδο που οι επιβλητικοί ουρανοξύστες είναι η κυρίαρχη τάση στο Μανχάταν, με το συγκεκριμένο σχέδιο να δίνει μια διαφορετική λύση.

Skyscraper oiio

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του γραφείου, υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη εμμονή που διέπει το Μανχάταν, κι αυτή είναι το τεράστιο ύψος των κτιρίων, πάνω στο οποίο φαίνεται πια να στηρίζουν το κύρος τους. «Αν όμως υποκαθιστούσαμε το ύψος με το μήκος; Αν τα κτίρια ήταν μακρόστενα αντί για ψηλά; Αν καταφέρουμε να λυγίσουμε το κτίσμα μας αντί να λυγίσουμε τους κανόνες πολεοδομίας της Νέας Υόρκης θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα από τα πιο υψηλού κύρους κτίρια στο Μανχάταν. Το μακρύτερο κτίριο στον κόσμο.»

Skyscraper oiio

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που προτείνει ένα κτίριο που θα κυρτώνει στο πιο ψηλό του σημείο, συνεχίζοντας παράλληλα και κλείνοντας σε λούπα στο υπέδαφος, δημιουργώντας ένος είδους κυκλικό κτίσμα που το συνολικό μήκος του θα φτάνει τα 1200 μέτρα, μετρώντας όλη του την περιφέρεια. Έχει γίνει μάλιστα και πρόβλεψη για την δυσκολία που θα παρουσιάζεται στο θέμα της μετακίνησης μέσα στο κτίριο, καθώς η πρόταση αναφέρει ένα ειδικό ασανσέρ που θα κινείται σε καμπύλες, κάνοντας τον συνεχή κύκλο του κτιρίου. Το μοντέρνο σχέδιο θα αποτελέσει λοιπόν με αυτόν τον τρόπο το μακρύτερο κτίριο στον κόσμο, συγκριτικά με άλλους ουρανοξύστες όπως το Burj Khalifa του Ντουμπάι ή ο πύργος της Σαγκάης, που ανέρχονται σε τεράστιο ύψος, το οποίο όμως αυτή η πρόταση θα ανταγωνιστεί σε συνολικό μάκρος.

Skyscraper oiio

Skyscraper oiio

Το The Big Bend, όπως αναφέρει το γραφείο, μπορεί να αποτελέσει μια πιο σεμνή αρχιτεκτονική λύση στους περιορισμούς ύψους των κτιρίων του Μανχάταν οι οποίοι δεν καθιστούν δυνατή την ανέγερση κτισμάτων πέρα από ένα σημείο στον ορίζοντα. Έτσι, η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να δώσει στο κτίριο τις διαστάσεις που θα το κάνουν να ξεχωρίσει χωρίς να ανησυχεί για τις απαγορεύσεις του ουρανού της Νέας Υόρκης.

Skyscraper oiio

Η φιλοσοφία άλλωστε του αρχιτεκτονικού studio Oiio είναι να προτείνει τις δικές του μοναδικές εκδοχές της αρχιτεκτονικής. Οι αρχιτέκτονες, σύμφωνα με τις βλέψεις των Oiio, είναι οι επιτυχημένοι αφηγητές των κτιρίων που δημιουργούν. Και σήμερα οι αρχιτέκτονες είναι απελευθερωμένοι από παλιούς περιορισμούς και έτοιμοι να παλέψουν με έναν αστικό ιστό καλυμένο με στρώσεις πάνω σε στρώσεις, φτιαγμένο από νόημα και μνήμη.

Skyscraper oiio

Το The Big Bend άλλωστε δεν αποτελεί το πρώτο σχέδιο του γραφείου που ξεχωρίζει. Έχουν προηγηθεί ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές προτάσεις για κτίσματα σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική στο ίδιο ανατρεπτικό ύφος από το studio Oiio. Ανάμεσα τους, η ενδιαφέρουσα επέκταση που προτάθηκε από τον Ιωάννη Οικονόμου για το μουσείο Guggenheim, επεκτείνοντας καθ΄ύψος το διάσημο μουσείο που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα χωρητικότητας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αλλά και τον κορυφαίο του σχεδιασμό ονόματι Torch για έναν concept store εστίασης στο Μαυροβούνιο, σχεδιασμένο πάνω στην ιδέα της συνεχούς διαπραγμάτευσης μεταξύ κτιρίου και φυσικού περιβάλλοντος.

TORCH BEACH BAR

TORCH BEACH BAR

Και βέβαια, η πρόταση του γραφείου για την ανάπλαση του Επταπυργίου στην πόλη μας, σαν προσπάθεια αναβίωσης ενός ιστορικού μνημείου στην κεφαλή της Θεσσαλονίκης. Σε μια απόπειρα να καλύψει και τις ανάγκες για δημόσιο χώρο, αλλά και τις σύγχρονες φιλοδοξίες προβολής της πόλης, το σχέδιο οργανώνει το Επταπύργιο σαν ένα στεφάνι, αναδεικνύοντας την διαχρονική συνέργεια μεταξύ του φρουρίου και των τείχων του.

eptapyrgio+oiio+10

Μετά από καινοτόμα σχέδια χρόνων, έπεται να φανεί αν το επόμενο κτίριο που θα θέσει ρεκόρ παγκοσμίως θα ανήκει στον πρωτοπόρο Έλληνα δημιουργό. Η νέα του πρόταση για το The Big Bend αποτελεί μια σύγχρονη αρχιτεκτονική λύση που σίγουρα ελπίζουμε να δούμε στο φημισμένο New York skyline.

thebigbend_oiio_WEB

 

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ