5 σκηνές σε πόλεις που ερήμωσαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

0
231

ερημωμένες πόλεις ταινίες

Mε αφορμή την ερήμωση για λίγες ώρες τω περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης εξαιτίας της βόμβας στο Κορδελιό, θυμόμαστε πέντε διάσημες ταινίες με πόλεις που ερήμωσαν εξαιτίας ενός συμβάντος.

Υπάρχει πολύ εύκολος τρόπος να προκληθεί κινηματογραφικός πανικός στο κοινό, αρκεί να τους δείξεις την έρημη εικόνα μιας πόλης την οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ούτε για διάστημα  5 δευτερολέπτων χωρίς θόρυβο. Η ανατριχίλα είναι δεδομένη. Δεν αφορούν όλες σε εκρήξεις ή φυσικές καταστροφές αλλά σε διαφορετικά μεταξύ τους συμβάντα που καταλήγουν στον ίδιο σημείο: αστικές περιοχές που μετατρέπονται σε “νεκρή ζώνη”.

5. Philadelphia – Twelve monkeys, 1995

Η ταινία “Οι δώδεκα πίθηκοι” όπως κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το 1995. Ένα θρίλερ μυστηρίου σε σκηνοθεσία Terry Gilliam και πρωταγωνιστές τους Bruce Willis, Madeleine Stowe και Brad Pitt. Ο Bruce Willis σε ένα ερημωμένο σκηνικό της Φιλαδέλφεια όπου μόνο τα άγρια ζώα καταλαμβάνουν τους δρόμους προκαλεί ανατριχίλα. Στο συνεργείο της ταινίας δόθηκε για τα γυρίσματα μία γωνία του Δημαρχείου την οποία και έπρεπε να μετατρέψουν σε σκηνικό της “Αποκάλυψης”. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικά διαζώματα για την απομόνωση του ήχου και προστέθηκε στο σκηνικό χιόνι για να δείχνει ακόμα πιο απόκοσμο. 

4. Los Angeles – Omega Man, 1971

To “Ο Άνθρωπος που Αντίκρισε την Κόλαση” είναι γυρισμένο στο Los Angeles πρωινές ώρες τα Σαββατοκύριακα του 1970. Αυτό αποφασίστηκε όταν ο παραγωγός κατέληξε στο συμπέρασμα πως μία τεράστια παραγωγή θα απαιτούσε μεγάλο κόστος για την απομόνωση ήχων, κίνησης κλπ ανακαλύπτοντας πως το LA τις πρωινές ώρες τα Σαββατοκύριακα ήταν προς έκπληξή του κατά πολύ πιο ήσυχο και ήρεμο. Οπότε όλες οι σκηνές του ερημωμένου Los Angeles είναι γυρισμένες τις συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

3. Madrid – Abre los ojos, 1997

Tο “Άνοιξε τα μάτια” με την Πενέλοπε Κρουζ είναι γυρισμένο στην Μαδρίτη. To Gran Via της Μαδρίτης ήταν εντελώς κλειστό για το συγκεκριμένο γύρισμα της ταινίας εμπνευσμένο από την εκδοχή του μεγάλου μπάτζετ για το Vanillas’ Sky στην Times Square. Η ταινία αφορά σε έναν γοητευτικό άντρα ο οποίος βρίσκει την γυναίκα της ζωής του αλλά έπειτα από ατύχημα πρέπει να εγχειριστεί για να αποκτήσει πίσω το πρόσωπό του.

2. Manhattan – Vanilla sky, 2001

Στο συνεργείο της ταινίας δόθηκε 3 ώρες συνολικά για να κάνουν το γύρισμα στην Times Square πολύ πρωινές ώρες Κυριακής. Η όλη η διαδικασία συμπεριέλαβε ατελείωτες συζητήσεις με το γραφείο του Δημάρχου, το αστυνομικό τμήμα και την επιτροπή κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Το αποτέλεσμα όμως δικαίωσε καθώς αποτελεί ίσως τη μοναδική καλή σκηνή όλης της ταινίας.

1. London – 28 days later, 2002 

Χρειάστηκαν 6 ημέρες για να γυριστούν οι σκηνές στους ερημωμένους δρόμους του Λονδίνου. Η παραγωγή της ταινίας κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια για να κλείσει μόνο για μερικά λεπτά εντελώς τους δρόμους του Λονδίνου και η προσπάθεια άξιζε.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ