Κινηματογράφος

Moving Silence: Βωβός κινηματογράφος και ζωντανή μουσική

H Βερολινέζικη πλατφόρμα για τον σύγχρονο βωβό κινηματογράφο, επιστρέφει για δεύτερη φορά στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Parallaxi
moving-silence-βωβός-κινηματογράφος-και-ζωντανή-μ-177734
Parallaxi

Το Moving Silence, η Βερολινέζικη πλατφόρμα για τον σύγχρονο βωβό κινηματογράφο, επιστρέφει για δεύτερη φορά στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στις 10 & 11 Μαρτίου, με την υποστήριξη του Goethe Institut Θεσσαλονίκης, και στο πλαίσιο του 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

movingΑπό το 2009, το δίκτυο διεθνών καλλιτεχνών διοργανώνει προβολές φιλμ χωρίς ήχο που συνοδεύονται από ζωντανή μουσική.  Η ποίηση του βωβού κινηματογράφου που προέρχεται από τις αρχές του κινηματογράφου εκφράζεται μέσα από την σύγχρονη αισθητική της ψηφιακής και αναλογικής εικόνας, όπως και μέσα από την ηχητική παραγωγή. Η διοργάνωση περιλαμβάνει ένα διεθνές πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους συνοδεία ζωντανής μουσικής από μουσικούς της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδος και προαιρετική συνεισφορά από το κοινό.

Παράλληλα με το διήμερο προβολών, φιλοξενείται στο ΚΣΤΘ η ψηφιακή έκθεση GIF: Morphologies of a copyleft tale, μια εξερεύνηση των σχεδιαστικών δυνατοτήτων και αφηγηματικών μεταμορφώσεων που υφίσταται ένα GIF όταν γίνεται viral, επανεξετάζοντας μέσα από μια σύγχρονη οπτική τη μελέτη του Vladimir Propp ‘Μορφολογία του παραμυθιού’ πάνω στους μετασχηματισμούς της ανώνυμης συλλογικής δημιουργίας αφηγήσεων. Αποτελεί συνεργασία του Moving Silence με το HMKW Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών του Βερολίνου, την ομάδα DER FILTER και του software project librarybox. Η έκθεση είναι προσβάσιμη εικονικά μέσα από ένα pop-up τοπικό δίκτυο που ανοίγει στους φυσικούς χώρους των εκδηλώσεων του Moving Silence. Φέρτε τα smartphone και tablet σας!

moving

Πρόγραμμα Παρασκευή| 10.3.2017 | 20:00

Ταινίες: DREAM WORLDS

Η συγκεκριμένη επιλογή των 6 σύγχρονων βωβών ταινιών μικρού μήκους καλούν το θεατή  να εισέλθει σε μια πληθώρα ποιητικών, παράξενων, φωτεινών και σκοτεινών κόσμων, που οι δημιουργοί τους έχουν πλάσει.  Όλες οι ταινίες προέρχονται από διαφορετικές πηγές υλικών που κυμαίνονται από το ντοκιμαντέρ μέχρι  το κολλάζ, objet trouvé, ενυδρεία, ή 3D γραφικά.

Traumzeit

Armin Mobasseri (DE)/ 2012, 29min/ Μουσική: epavlispavlakis (παύλος βάκαλος) http://www.epavlispavlakis.com/

Die Stunde der Matronen

Stea Andreasson & Juergen Eckloff (DE)/ 2009, 15:40min / Μουσική: Γιώργος Αβραμίδης και Χρήστος Παππάς

Parasit

Nikki Schuster (DE)/ 2013, 7min/ Μουσική: Alien Mustangs https://alienmustangs.bandcamp.com/

Jellyfishes

Matthias Fritsch (DE) / 2011, 7min/ Μουσική: May Roosevelt http://www.mayroosevelt.com/

Lost Boy

Ash Thorp & Antony Scott Burns (USA)/ 2016, 9min / Μουσική : Κωστής Δρυγιανάκης  https://www.facebook.com/cdrygianakis https://soundcloud.com/costisdrygianakis

Σάββατο|11.3.2017 | 20:00

Ταινίες: THE ASTRAY AND THE DOOMED

Η συγκεκριμένη συλλογή από 9 βωβές ταινίες μικρού μήκους αφηγείται τραγικές ιστορίες, περιπλανώμενους χαρακτήρες και καταστάσεις χωρίς προοπτική.    

Darra

Samuli Ala-Lahti, Lina Kuhanen, Mikko Kuoppasalmi, Wilma Kurumaa, Sami Lehti, Patrik Lilja, Silja Minkkinen, Terri Niemi, Vilma Vehmasaho (FI)/ 2015, 4min/ Μουσική: Μιχάλης Σιγανίδης και Δημήτρης Λεοντζάκος

I Play Dead

Kaveh Akaber (SE)/ 2013, 14min/ Μουσική: Fuku Cosmonaut https://fukucosmonaut.wordpress.com/

Clown Children

Jannicke Systad Jacobsen (NO)/ 2005, 6min/ Μουσική: The Sailing Tomatoes http://www.sailingtomatoes.gr/

97%

Ben Brand (NL) / 2013, 8min/ Μουσική: Μιχάλης Σιγανίδης και Δημήτρης Λεοντζάκος

Neighbours

Norman McLaren (CA)/ 1952, 8min/ Μουσική: Monobloc

Wire Cutters

Jack Anderson (USA)/ 2014, 9min/ Μουσική: Moody Alien (http://moody-alien.weebly.com/)

MS Stubnitz

Nikki Schuster (DE)/ 2015, 5min/ Μουσική: Δώδεκα Δάκτυλα

Out of Nowhere

Maayan Tzuriel & Isca Mayo (IR)/ 2012, 6min/ Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης http://www.manosmilonakismusic.com/

Kurzschluss

Xaver Xylophon Böhm (DE)/ 2009, 7min/ Μουσική: Fuku Cosmonaut https://fukucosmonaut.wordpress.com/

*Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Μαρτίου. Ώρα: 20.00-21.30. Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Αποθήκη 1. Λιμάνι. Ελεύθερη Είσοδος με προαιρετική συνεισφορά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα