Ντοκιμαντέρ animation- από την Περσία στο Όστιν του Τέξας

0
3118

 

Από τον Ορέστη Ανδρεαδάκη

Το πρώτο κινούμενο σχέδιο του κινηματογράφου ήταν ένα ντοκιμαντέρ για μια κατσίκα που παρουσιάστηκε πριν από 5000 χρόνια.

Όσο κι αν ακούγεται ιστορικά ασύμβατη αυτή η ιστορία, είναι… σχεδόν αληθινή.

Η ανάγκη για αποτύπωση της πραγματικότητας είναι πανάρχαιη, μπορεί να γίνει και χωρίς κάμερα και να επιτευχθεί ακόμη και «εκ των υστέρων», αφού το μεγάλο στοίχημά του ντοκιμαντέρ δεν είναι η απλή αποτύπωση ενός αληθινού συμβάντος, αλλά ο ουσιαστικός σχολιασμός του.

Στην Περσία λοιπόν της 3ης χιλιετίας π. Χ. κάποιος καλλιτέχνης ζωγράφισε σε ένα κεραμικό αγγείο πέντε εικόνες μιας κατσίκας, η οποία πλησιάζει ένα δέντρο, πηδάει και τρώει λίγα φύλα.

bazo

Δεν είχε σημασία γι’αυτόν να μας δείξει την αληθινή κατσίκα, αλλά να σχολιάσει την αληθινή της προσπάθεια για επιβίωση.

Αν απλώσουμε τις εικόνες αυτού του αγγείου σε μια ευθεία θα δούμε το story board του πρώτου αυτού «ντοκιμαντέρ» της Ιστορίας.

storyboard.svg

Μπορούμε όμως να το μετατρέψουμε και σε φιλμ με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Και ιδού το αποτέλεσμα.

Vase_animation_goat

Σήμερα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα δούμε δύο απρόβλεπτα ντοκιμαντέρ με κινούμενα σχέδια, τα οποία ακολουθούν, κατά κάποιο τρόπο, την τεχνική του αρχαίου ντοκιμαντερίστα.

To Ένα νόθο παιδί μιλάει για τα ανεπιθύμητα παιδιά της καθωσπρέπει σουηδικής κοινωνίας του 1900 με κινούμενες εικόνες ζωγραφισμένες στο χέρι.

Το Tower ζωντανεύει την τραγική ιστορία της δολοφονίας 16 φοιτητών του Πανεπιστημίου του Όστιν του Τέξας από ένα ελεύθερο σκοπευτή το 1966, συνδυάζοντας αρχειακό υλικό με ροτοσκοπικό animation.

H πραγματικότητα  ζωγραφίζεται «εκ των υστέρων» και παρουσιάζεται με τον ίδιο τρόπο που την παρουσίασε και ο καλλιτέχνης του αρχαίου αγγείου- δίνοντας δηλαδή τον πρώτο λόγο στον σχολιασμό της αλήθειας.

Αυτό είναι το ντοκιμαντέρ που αγαπάμε. Ελπίζω να το αγαπήσετε κι εσείς.

kino-lorber_wide-32b6b4c5100e921f61c84046424ec0157dbaafc9-s900-c85

Προβολές:

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ; / ΕΝΑ ΝΟΘΟ ΠΑΙΔΙ (WHOSE COUNTRY? / A BASTARD CHILD)

10.03.2017 – Παρασκευή – 18:00, FRIDA LIAPPA

11.03.2017 – Σάββατο – 15:15, JOHN CASSAVETES

ΠΥΡΓΟΣ (TOWER)

11.03.2017 – Σάββατο – 22:30, JOHN CASSAVETES

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ