Γιατί η Θεσσαλονίκη αγάπησε τον Εμποράκο;

0
535

Κάποιες ταινίες είναι πέρα από κάθε κριτική ή αξιολόγηση, είναι ο τρόπος που επιλέγει ο δημιουργός  τους να μετουσιώσει το όραμα του, την εμμονή του, αυτό που τον καίει σε ταινία κι εσύ θεατής καχύποπτος, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που ζεις στην Ελλάδα της Κρίσης δεν διαφέρει πολύ από το «άντρο των τρομοκρατών»,  στην χώρα του φονταμενταλισμού. Στην μακρινή Τεχεράνη του Ιράν , σε ένα ζευγάρι που μια ατυχής ενέργεια σε μια διαδικασία ανάπτυξης δημιουργεί ρωγμές στο σπίτι τους και πρέπει να πάνε σε άλλο.
Ένα ζευγάρι ηθοποιών είναι οι ήρωες της ταινίας,που στην μακρινή Τεχεράνη ανεβάζει στη μικρή σκηνή του θεάτρου τους, τον «Θάνατο του Εμποράκου» έργο που με τρόπο σπαρακτικό δείχνει τις ρωγμές  του αμερικάνικου ονείρου, έργο που περνάει από τη σκληρή λογοκρισία της χώρας τους και τι παράξενο καταφέρνει να μπει στη ζωή τους με έναν δραματικό τρόπο που μόνο η ίδια η ζωή κι όχι η απεικόνιση της στο θέατρο μπορεί να κάνει.

εμπορακος1Ο εμποράκος της ζωής τους κι όχι του θεατρικού τους έργου που υποδύονται, δημιουργεί ρωγμές στη σχέση τους, στη βεβαιότητα των στερεοτύπων τους, τους φέρνει αντιμέτωπους κατά μέτωπο μ τις αρχές και την παιδεία τους, ο εμποράκος γίνεται ο καταλύτης ώστε το ζευγάρι των νεαρών Ιρανών ηθοποιών ρεπερτορίου να γίνουν αρχετυπικά σύμβολα μιας αχαρτογράφητης κι όμως υπαρκτής Αρχαίας Τραγωδίας κι εμείς μέρος του χορού που βουβοί παρακολουθούμε τις μεταπτώσεις τους, τα πισωγυρίσματα τους, την αίσθηση της δικαιοσύνης, της τιμωρίας,  για την Ύβρη του εμποράκου που η πνιγηρή ζωή του τον οδηγεί σε κάτι που θα ντρέπεται για πάντα και που βεβαίως είναι ανίκανος να υποστηρίξει στη χρηστή του οικογένεια.

εμπορακος4Όμως κάποιες ταινίες έχουν το χρίσμα να είναι κάτι περισσότερο από την υπόθεση τους. Η δυναμική των ερμηνειών πραγματικά καθηλωτική χάρισε πολλά βραβεία στους πρωταγωνιστές της κι στον ίδιο τον σκηνοθέτη. Η πορεία και οι κριτικές ήταν εξαιρετικές τόσο που έφτασε στην πόρτα των Οσκαρ. Ο Εμποράκος λοιπόν είναι υποψήφιος για Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, μα ο άλλος εμποράκος ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα του σκηνοθέτη. Η πανέμορφη και εξαιρετική ηθοποιός πρωταγωνίστρια και λαοφιλής στη χώρα της δήλωσε ότι κάνει μποϋκοτάζ στα Οσκαρ και δεν έχει σκοπό να πάει είτε της το επιτρέψει είτε όχι ο εμποράκος πλανητάρχης.

εμπορακος3Είναι αυτά τα παράδοξα της ζωής που ξεπερνούν το σινεμά. Στην ταινία οι πρωταγωνιστές αφού έρθουν σε άμεση επαφή με την αλήθεια τους λίγο πριν τους τίτλους του τέλους βάφονται και ενδύονται τους ρόλους τους, στην αληθινή ζωή για λίγο μοιάζει να κερδίζει ο εμποράκος-πλανητάρχης,  η ταινία όμως θα είναι εδώ. Προβάλλεται για 5η εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη κι από την Πέμπτη εκτος από την αίθουσα στην Αποθήκη 1 του ΟΛΘ,  επιστρέφει στο κέντρο της πόλης,  στην αίθουσα Παύλου Ζάννα, σαν μια άτυπη συμπαράσταση σε μια κατάφωρη ρατσιστική αδικία, του πλανητάρχη, σαν μια ελάχιστη αντίσταση, κάτι σαν ρωγμή σε ένα πλάνο ανάπτυξης που ήδη από πολλούς αμφισβητείται.

Κι αν συμβεί κάτι στον πλανήτη – όπως στο σπίτι των ηρώων – είναι που εμείς δεν έχουμε άλλον …πλανήτη να πάμε.

Ο Εμποράκος  του Asghar Farhadi

με την Taraneh Alidoosti και τους  Shahab Hosseini & Babak Karimi

εμπορακος 2ο Υποψήφια για Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας

ο Βραβείο Σεναρίου στον Asghar Farhadi και Α’ αντρικού ρόλου στον Shahab Hosseini στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών

ο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβαλ του Σικάγο με αιτιολογικό:

«Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής πηγαίνει στον «Εμποράκο»  από Asghar Farhadi γιαλι από την μια  είναι μια ταινία που μας δίνει μια μοναδική εικόνα για τα προβλήματα που προκύπτουν στην περίπτωση της σεξουαλικής επίθεσης και τον τρόπο που η σύγχρονη ιρανική κοινωνία την αντιμετωπίζει και ταυτόχρονα, είναι μια πολύ δυνατή  ιστορία εκδίκησης που σε καθηλώνει κι από την άλλη  καταγράφει με ρεαλιστικό τρόπο την διαδικασία εξαιρετικά επώδυνων  διλήμματων αποκαλύπτοντας την πολυεπίπεδη ανθρώπινη συμπεριφορά.

ο Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία από την Εθνική Ενωση Κριτικών ΗΠΑ

ο Βραβείο κοινού στο Φεστιβαλ του Αμστερνταμ

Μη χάσετε στα Novacinema αποκλειστικά μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ