Κόσμος

Η απίστευτη ετήσια σφαγή στη Νορβηγία που βαφτίστηκε “έθιμο”

Ένας αναγνώστης της parallaxi βρέθηκε στα νησιά Φερόες και έγινε μάρτυρας ενός φρικτού εθίμου.

Parallaxi
η-απίστευτη-ετήσια-σφαγή-στη-νορβηγία-223170
Parallaxi

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΟ ΥΛΙΚΟ. Το οπτικοακουστικό υλικό που ακολουθεί περιέχει ιδιαίτερα σκληρές σκηνές οι οποίες μπορεί να ενοχλήσουν κάποιον χρήστη. 

Φωτογραφίες – Video / όπως παραχωρήθηκαν από αναγνώστη που βρέθηκε εκεί αποκλειστικά στην parallaxi  

Τα νησιά Φερόες επιμένουν να συντηρούν ένα ακατανόητο έθιμο της παράδοσής τους, σφαγιάζοντας τελετουργικά εκατοντάδες φάλαινες κάθε χρόνο μετατρέποντας την θάλασσα σε σκηνικό πραγματικού εγκλήματος.

Όπως είναι λογικό, η συγκεκριμένη παράδοση έχει επικριθεί και καταδικαστεί παγκοσμίως από οργανώσεις ενώ δημιουργούνται συνεχώς καμπάνιες για τα δικαιώματα των ζώων και συγκεκριμένα κατά της φαλαινοθηρίας.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτή την περίοδο το έθιμο είναι εξαιτίας της μετανάστευσης των φαλαινών. Τα θηλαστικά την περίοδο της μετακίνησής τους, κολυμπάνε κοντά στις ακτές με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στους κυνηγούς να τις περικυκλώσουν με λέμβους και να τις οδηγήσουν στην παραλία. Η συνέχεια είναι σκληρή καθώς τα θηλαστικά ξεβράζονται μέχρι την ακτή όπου σφαγιάζονται είτε στην άμμο είτε σε πολύ ρηχά νερά.

Το τοπικό κυνήγι-έθιμο αιώνων, συγκεντρώνει κάθε χρόνο αρκετό κοινό καθώς παρατηρείται κόσμος ο οποίος όχι απλά παρακολουθεί αλλά μπαίνει στο νερό για να βοηθήσει να βγουν οι φάλαινες στην άμμο. 

Υπάρχει νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στις Φερόες Νήσους να διεξάγουν κάθε χρόνο το έθιμο της σφαγής εξαιτίας ενός νόμου που μεταβιβάζεται μερικώς από την εκάστοτε κυβέρνηση της Δανίας αν και η νομιμότητα της συγκεκριμένης πρακτικής έχει αμφισβητηθεί έντονα από ακτιβιστές.

Οι ακτιβιστικές οργανώσεις εξηγούν για τα όμορφα θηλαστικά πώς πρόκειται για πανέξυπνα πλάσματα. Οι φάλαινες -όπως και τα δελφίνια- επικοινωνούν μεταξύ τους “τραγουδώντας” και αναπτύσσουν συναισθήματα παρόμοια με του ανθρώπου και αντιλαμβάνονται πλήρως τον πόνο κατά την διάρκεια της σφαγής τους. 

Eπιπλέον, σύμφωνα με την Avaaz η Νορβηγία είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος φαλαινών ενώ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο πως οι φάλαινες σφαγιάζονται έγγυες κατά την διάρκεια του εθίμου.

Ο σημερινός πληθυσμός των ρυγχοφάλαινων, που κυνηγούν κυρίως τα νορβηγικά φαλαινοθηρικά, εκτιμάται σε λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Νορβηγία είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος φαλαινών παγκοσμίως. Η Νορβηγία είναι η κορυφαία χώρα φαλαινοθηρίας στον κόσμο και έχει ορίσει ποσόστωση θανάτωσης 999 φαλαινών κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου του 2017, από 880 φάλαινες το 2016. Έτσι, μια ομάδα ανθρώπων μέσω της πλατφόρμας του Avaaz αποφάσισε να δημιουργήσει μια πρωτοφανή παγκόσμια κατακραυγή, ώστε να πιέσει τους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς φορείς με σκοπό να κλείσουν στα λιμάνια της τα φαλαινοθηρικά της Νορβηγίας, κάτι που έγινε και στην Ισλανδία.

Σύμφωνα με περσινή έκθεση από το Ίδρυμα Πρόνοιας Ζώων και άλλες ΜΚΟ άγριας ζωής, το 2014 και το 2015, η Νορβηγία θανάτωσε περισσότερες φάλαινες από την Ιαπωνία και την Ισλανδία μαζί.

Η Νορβηγία και η Ισλανδία είναι οι μόνες χώρες που συνεχίζουν να κυνηγούν εμπορικά φάλαινες, παρά το μορατόριουμ της ΔΕΦ και αρνούνται να εφαρμόσουν την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας που έχει επιβάλει από το 1986 η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ). Η Ιαπωνία διεξάγει επίσης αμφιλεγόμενες αποστολές φαλαινοθηρίας για λόγους έρευνας, αν και ο ερευνητικός χαρακτήρας τους έχει απορριφθεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και των σχετικών οργάνων.

Η Ιαπωνία αντιμετώπισε παρόμοια κριτική πέρυσι, καθώς ο φαλαινοθηρικός της στόλος επέστρεψε με 333 νεκρές φάλαινες, συμπεριλαμβανομένων 230 θηλυκών. Και σε αυτή την περίπτωση, το 90% των ενήλικων θηλυκών φαλαινών ήταν έγκυοι.

Το κίνημα πιστεύει όπως και άλλες ακτιβιστικές οργανώσεις πως αν υπάρξει παγκόσμια κατακραυγή, θα μπορέσει να πιέσει την Ευρώπη, να κλείσει τα λιμάνια της στα φαλαινοθηρικά της Νορβηγίας. Μπορείτε να βρείτε την καμπάνια της Avaaz ΕΔΩ, της PETA ΕΔΩ και του Sea Sepherd ΕΔΩ.

*Με πληροφορίες από Independent, Guardian, Avaaz, PETA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα