“Απόδραση” από τη Βενεζουέλα

0
893

O Γιάννης Κουζηνός, δημοσιογράφος και μάλιστα συντάκτης της Parallaxi, έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και πήγε μετανάστης στη Βενεζουέλα πριν μερικά χρόνια για μια καλύτερη ζωή. Aκόμα από τον περασμένο Μάιο, τα γράμματά του από το Καράκας σοκάρουν. Με την κατάσταση να είναι πλέον εκτός ελέγχου ο Γιάννης κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να καταφέρει να απεγκλωβίσει την οικογένειά του και να φύγουν από την Βενεζουέλα. Χρειάζεται λίγη βοήθεια ακόμα για να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό. Μπορούμε να βοηθήσουμε στηρίζοντας την καμπάνια ΕΔΩ.

venezuela-1
Εικόνα από το ντοκιμαντέρ του Ιάσονα Πιπίνη “Το πείραμα της Βενεζουέλας”

Είναι τόσες οι εξελίξεις, τόση η παράνοια που διέπει την κάθε κίνηση του καθεστώτος εδώ στην Βενεζουέλα αυτές τις μέρες που θα μπορούσα να γράφω ασταμάτητα και πάλι τα γεγονότα θα με ξεπερνούνέγραφε ο Γιάννης Κουζηνός πριν από λίγους μήνες από το Καράκας. 

Με την κατάσταση να έχει πλέον ξεφύγει και το πρόβλημα να είναι ζήτημα ζωής, ο Γιάννης προσπαθεί εδώ και καιρό να κάνει υπερπροσπάθειες για να καταφέρει ο ίδιος και η οικογένειά του για να εγκαταλείψουν το Καράκας.

Για το σκοπό αυτό εδώ και 20 ημέρες, όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος ο Γιάννης, ένας καλός του φίλος ξεκίνησε μία διαδικασία fundraising. Άνθρωποι που γνώρισαν την ιστορία του Γιάννη μέσα από τα άρθρα του ανταποκρίθηκαν με τρόπο πραγματικά συγκινητικό και αυτή την στιγμή έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 9.730$. Η πλατφόρμα που φιλοξενεί την καμπάνια κρατά το 3.64% σαν λειτουργικά έξοδα, από τα 12.000$ που έχει οριστεί σαν μίνιμουμ στόχος και που είναι τα απολύτως αναγκαία για την απρόσκοπτη και με ασφάλεια φυγή της οικογένειας από την Βενεζουέλα προς τον πολιτισμό και την ελευθερία. O διοργανωτής της καμπάνιας και φίλος της οικογένειας, έχει στείλει 2100$, το πόσο ακριβώς που του ζήτησε η ίδια η οικογένεια για τις πρώτες αναγκαίες κινήσεις της και την προετοιμασία για την απόδραση.

 

“Για να φύγουμε από την Βενεζουέλα θα χρειαστεί να περατώσουμε μια σειρά διαδικασιών. Επικύρωση τίτλων σπουδών, χαρτιά, εμβόλια και chip για τα κατοικίδια κλπ. Χρειάζεται λίγος χρόνος για όλα αυτά και λίγο …λάδι για την αργοκίνητη κρατική μηχανή στην Βενεζουέλα αν θέλουμε να φύγουμε από την χώρα αυτό τον αιώνα. Όταν όλα αυτά ολοκληρωθούν το μόνο που χρειαζόμαστε είναι τα εισιτήρια, μια καλή κλειδαριά ασφαλείας για το διαμέρισμα και μια αρκετά μεγάλη μαύρη πέτρα για να την ρίξουμε πίσω μας για πάρα, μα πάρα πολύ καιρό. Όταν φτάσουμε στον προορισμό μας θα πρέπει να έχουμε τα απαραίτητα για να κινηθούμε και να επιβιώσουμε μέχρι να στρώσουμε ξανά την ζωή μας, να αρχίσουμε να εργαζόμαστε και να αναπνέουμε επιτέλους ελεύθεροι. Για όλο αυτό χρειάζεται ένα οικονομικό μαξιλαράκι ασφαλείας που θα μας δώσει λίγο χρόνο να κινηθούμε άνετα και χωρίς να χρειαστεί να κοιμηθούμε κάτω από καμία γέφυρα..”

Ο Γιάννης έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να κερδίσει όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο μπορεί αλλά η αλήθεια είναι ότι το fundraising έχει μείνει στάσιμο για αρκετές ημέρες. Μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε τον Γιάννη και την οικογένειά του να κάνουν το μεγάλο τους ταξίδι. Το ποσό που υπολείπεται δεν είναι άφταστο. Για να βοηθήσετε στο fundraising πατήστε ΕΔΩ.

Η οικογένεια του Γιάννη αποτελείται από την Βικτόρια, την Μίλι και τον Γιάννη. Αλλά και έξι κατοικίδια τα οποία ο Γιάννης αρνείται να δεχτεί στη σκέψη ότι θα τα αφήσει πίσω του, βορά στους άγριους δρόμους του Καράκας. Ο ίδιος σημειώνει για αυτό:

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αρχικά μπορεί να ακούγεται παράδοξο όταν προσπαθείς να ξεφύγεις από μια εφιαλτική ζωή και την στιγμή που μάλιστα ζητάς βοήθεια από άγνωστους, να κουβαλάς μαζί σου 6 ζωάκια αλλά, ειλικρινά τώρα. Αν για να σώσω το τομάρι μου σας ενημέρωνα ότι άνοιξα την πόρτα και πέταξα τα κατοικίδια μου στους δρόμους του Καράκας, που άνθρωπος δαγκώνει σκύλο στην μάχη της επιβίωσης πάνω από μια σακούλα σκουπιδιών,και είναι σίγουρο ότι θα πέθαιναν το πολύ σε μια εβδομάδα, θα με θεωρούσε ο οποιοσδήποτε άνθρωπο που αξίζει την συμπόνια, την καλοσύνη και την βοήθεια από τον συνάνθρωπό του; Εγώ θα με σιχαινόμουν.

*Βοηθάμε στην καμπάνια πατώντας ΕΔΩ.

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ