Εκθέσεις

Lumiere: Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Φώτων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πάρτε μια γεύση από το φαντασμαγορικό υπερθέαμα που ξεκινά στο Λονδίνο!

Στέλλα Παϊσανίδη
lumiere-το-μεγαλύτερο-φεστιβάλ-φώτων-στο-ηνω-277934
Στέλλα Παϊσανίδη

Μεγαλύτερο, πιο φωτεινό και πιο τολμηρό επιστρέφει σήμερα (18 – 21/1) το Φεστιβάλ Φώτων “Lumiere” στο Λονδίνο. Περισσότερα από 50 έργα τέχνης επαναπροσδιορίζουν την αρχιτεκτονική και τους δρόμους του Λονδίνου, μετατρέποντας την πόλη σε εκθαμβωτική έκθεση νυχτερινής τέχνης. Ποια είναι, όμως, η ταυτότητα και η ιστορία του αστικού αυτού γεγονότος; Ιδού γιατί το φεστιβάλ αποτελεί μοναδικό υπερθέαμα.

Τα ιδιαίτερα έργα τέχνης

Η καινοτομία των εκθεμάτων που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ έγκειται στην τοποθέτησή τους εκτός των παραδοσιακών χώρων τέχνης όπως είναι τα θέατρα και οι γκαλερί. Στόχος των δημιουργών είναι ο φωτισμός των δρόμων της πόλης. Ολόκληρα κτήρια, πλατείες και πάρκα μεταμορφώνονται θεαματικά μέσω του φωτισμού τους καθιστώντας τις τοποθεσίες πηγή έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν παράλληλα στο κοινό βίντεο και διαδραστικά γλυπτά.

#julianopie

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gabriel Hernan Ramirez (@gabrio1976) στις

*Μία μόνιμη εγκατάσταση στην οδό Carnaby που παρατίθεται και ως μέρος του φεστιβάλ. 

Η ιδέα

Το πρώτο φεστιβάλ Lumiere στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε στο Durham της βορειοανατολικής Αγγλίας το 2009. Οι διοργανωτές του εμπνεύστηκαν από το «Fête des lumières» στη Λυών της Γαλλίας, οι ρίζες του οποίου ανάγονται στον 19ο αιώνα:

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1852, στο παρεκκλήσι του λόφου Fourvière, η εκκλησία άρχισε να πλημμυρίζει. Οι εορταστικές εκδηλώσεις τέθηκαν πίσω στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Αλλά το κλίμα δεν ευνοούσε τους διοργανωτές. Μια βίαιη καταιγίδα ξέσπασε κατά τη διάρκεια της ημέρας και η εκδήλωση έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Στη συνέχεια, βλέποντας τον καιρό να βελτιώνεται καθώς νύχτωνε, οι άνθρωποι άφησαν αυθόρμητα τα σπίτια τους με αναμμένα κεριά και άρχισαν να περιηγούνται στην πόλη. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παρθένος Μαρία έσωσε την ημέρα εκείνη την πόλη από την πανούκλα.

Το φεστιβάλ στη Λυών επεκτείνει το παραδοσιακό φεστιβάλ της 8ης Δεκεμβρίου, όταν οι κάτοικοι γιορτάζουν την Παναγία, το άγαλμα της οποίας βρίσκεται στο λόφο Fourvière, με θέα στην πόλη. Κάθε χρόνο την ίδια περίπου περίοδο οι κάτοικοι συνεχίζουν να βάζουν λαμπτήρες κεριών στα περβάζια και τα μπαλκόνια τους και περιπλανιούνται στους δρόμους της πόλης.

Το πρώτο Φεστιβάλ Φώτων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Artichoke» καλεί τους διεθνείς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν  στο Ηνωμένο Βασίλειο έργα αντίστοιχα με αυτά του φεστιβάλ στην Λυών. Έτσι, το πρώτο φεστιβάλ Φώτων Lumiere πραγματοποιείται στο Durham το 2009. Αρχικά προγραμματισμένο ως ένα, με την υποστήριξη του Durham County Council και άλλων χορηγών, οι παραγωγοί του Artichoke καταφέρνουν να επαναλάβουν το γεγονός στη χώρα κάθε χρόνο από τότε.

Το 2015, ένα ρεκόρ 200.000 επισκεπτών ήρθε στην εκδήλωση απολαμβάνοντας μια «φάλαινα» στον ποταμό Wear αλλά και μια διαδραστική προβολή στην εσωτερική οροφή του καθεδρικού ναού Durham.

Το “Les Luminéoles, Porté par le vent” (Γαλλία) δημιουργήθηκε από την Artichoke και αποτέλεσε μέρος του Lumiere Durham 2015. Εικόνα: Matthew Andrews.
Το Έργο “Complex Meshes” (Γαλλία) του Miguel Chevalier αποτέλεσε επίσης μέρος του Lumiere Durham 2015. Εικόνα: Matthew Andrews

Καθώς το Lumiere αναγνωρίστηκε ως γεγονός ταξίδεψε σε άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου όπως το Derry. Το 2013, το φεστιβάλ διοργανώθηκε ως μέρος της προσπάθειας του Durham για την πρωτεύουσα του πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Ιανουάριο του 2016, το Lumiere ήρθε στην πρωτεύουσα για πρώτη φορά. Καταλαμβάνοντας μεγάλα τμήματα του West End, όπως η Oxford Street, η Regents Street και η Piccadilly και μεταμορφώνοντας το Mayfair και το King’s Cross, το φεστιβάλ κατάφερε να προσελκύσει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες στην πόλη.

Έργα- σταθμοί στο Lumiere London

Μερικά από τα προηγούμενα έργα που άφησαν εποχή περιλαμβάνουν τη μεταφορά του κεντρικού Λονδίνου σε ακινησία με τον ελέφαντα του σουλτάνου, τις φωτιζόμενες σκηνές κατά μήκος της ακτογραμμής του Ηνωμένου Βασιλείου για το στρατόπεδο ειρήνης του Deborah Warner αλλά και την καύση σε 140μ μήκος μοντέλου του 17ου αιώνα στο Λονδίνο, στον Τάμεση, που σηματοδοτεί την 350η επέτειο της Μεγάλης Πυρκαγιάς του Λονδίνου.

Το Lumiere London 2018

Το θέαμα επιστρέφει αυτό το μήνα, στις 18 Ιανουαρίου, με τέσσερις βραδιές θαυμάτων. Όπως και πριν, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και θα περιλαμβάνει έργα τέχνης στις περιοχές Mayfair, Fitzrovia, West End, King’s Cross, Victoria, Southbank και Waterloo. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που το φεστιβάλ πάει νότια του ποταμού, καθώς ο πύργος του Εθνικού Θεάτρου θα φωτίζεται. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις θα είναι φωτισμένες από τις 5.30 μ.μ.- 10.30 μ.μ. κάθε βράδυ.

Εικόνα: Secret London

Τα “must- see” στο Lumiere London 2018

Waterlicht

Ο Ολλανδός σχεδιαστής Daan Roosegaarde πλημμυρίζει την Granary Square με φως σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την επακόλουθη αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Η αλλαγή του κλίματος είναι κάτι που παθιάζει τον Roosegaarde γι’ αυτό και έχει αποκληθεί στο παρελθόν με το παρατσούκλι «Ο πράσινος Van Gogh» της Ολλανδίας.

The Flamingo Flyway

Με τον καλλιτεχνικό τους διευθυντή Jo Pocock, η Lantern Company παρουσιάζει  πανέμορφα ροζ πουλιά να πετάνε πάνω από τα εστιατόρια και τα μπαρ της περιοχής, σε μία νύξη για τις περιστασιακές μετακινήσεις των φλαμίνγκο (που τείνουν να συμβαίνουν τη νύχτα, όπως ακριβώς η έκθεση θα λάμψει μόνο τα βράδια).

Εικόνα: The Lantern Company

The Light of the Spirit

Η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Patrice Warre εκτοξεύει και πάλι το μοναστήρι Westminster με χρώμα, προβάλλοντας έντονο μπλε, κόκκινο και κίτρινο επάνω στην πέτρινη πρόσοψη των δυτικών πύργων και της βόρειας πόρτας. Η Μονή είναι αναμφισβήτητα ένα όμορφο κτήριο, αλλά δεν είναι φωτεινό. Έτσι, η καλλιτεχνική παρέμβαση της Warre ήταν καταλυτική.

Pub crawl of #lumierelondon #dryjanuaryisover #westminsterabbey #thelightofthespirit #patricewarrener

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hayley James (@hayleyannajames) στις

Cirque Bijou’s umbrellas

Το έργο Umbrella Project υπόσχεται να είναι ένα από τα πιο γοητευτικά αξιοθέατα του φεστιβάλ, καθώς συμμετέχουν και οι ίδιοι οι Λονδρέζοι. Κοινοτικές ομάδες από τις περιοχές Redbridge, Greenwich, Lambeth και Waltham Forest παρουσιάζουν το αριστούργημα, στο εσωτερικό του οποίου έχει τοποθετηθεί LED φωτισμός σε Fitzrovia, Mayfair, Piccadilly, Regent Street και Victoria.

One way to brighten up the rainy days. #lumiere #durham #lumieredurham #durhamlumiere #umbrella #umbrellas #red #blue #green #yellow

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη James Andrews (@lordjimmy84) στις

Η επιτυχία του φεστιβάλ ενθουσίασε και άλλες πόλεις ανά τον κόσμο κι εδώ και χρόνια διοργανώνεται και στη Μπογκοτά, τη Φρανκφούρτη, το Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα