Να γιατί θέλουμε να έχει ξαστεριά στις 14 Νοεμβρίου!

0
1501

To πιο “κοντινό” φεγγάρι του 21ου αιώνα έρχεται στις 14 Νοεμβρίου 2016. Θυμηθείτε να βρίσκεστε μακριά από φώτα για να το απολαύσετε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορείτε. 

sky-clouds-moon-horizon

Η μεγαλύτερη σελήνη των τελευταίων 70 ετών και η πρώτη για τον 21ο αιώνα, καθώς η αμέσως επόμενη θα συμβεί το 20136. Super Moon το ονομάζουν οι ειδικοί με την τελευταία φορά που το φεγγάρι να βρίσκεστε τόσο κοντά στη Γη να συμβαίνει τον Ιανουάριο του 1948!

Γιατί “Supermoon”; Γιατί κατά την διάρκεια της βραδιάς στις 14 Νοεμβρίου η Σελήνη θα εμφανιστεί έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από το μέσο όρο μιας Πανσελήνου.

Σύμφωνα με την NASA, η Σελήνη σχηματίζει μια ελλειπτική τροχιά, η μία πλευρά της -που ονομάζεται περίγειο- είναι περίπου 48.280 χιλιόμετρα (30.000 μίλια) πιο κοντά στη Γη από την άλλη πλευρά (το απόγειο). Όταν ο Ήλιος, η Σελήνη, και η Γη έρχονται σε ευθεία όπως η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη, αυτό το γεγονός είναι γνωστό ως “συζυγία” (ίσως είναι κάτι που θέλετε να κρατήσετε ως πληροφορία για το επόμενο παιχνίδι trivial). Όταν λοιπόν η αυτό το σύστημα Γης-Σελήνης-Ήλιου (συζυγία) συμβαίνει με την πλευρά περίγειο της Σελήνης που έχουμε μπροστά μας ενώ ταυτόχρονα η Σελήνη είναι στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο, έχουμε αυτό που ονομάζεται περίγειο-συζυγία. Αυτό το γεγονός προκαλεί στη Σελήνη να εμφανιστεί πολύ μεγαλύτερη και φωτεινότερη στον ουρανό από το συνηθισμένο και αυτό είναι που αναφέρεται ως super moon – ή πιο τεχνικά, ένα φεγγάρι περίγειο.

full-moon-460314_960_720

Εάν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε την Σελήνη “Super moon” στις 14 Νοεμβρίου (2016), φροντίστε να απομακρυνθείτε όσο περισσότερο μπορείτε από τα φώτα της πόλης. Και σε περίπτωση που είστε παθιασμένοι με την φωτογραφία τότε η NASA ενημερώνει πως το συγκεκριμένο φεγγάρι θα βρεθεί στο peak της ολοκληρωτικής του όψης το πρωινό της 14ης Νοεμβρίου (8:52am EST (1352 GMT).

Πάρτε μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσει στις 14 Νοεμβρίου: 

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ