Πυροβολισμοί έξω από το Λούβρο

0
348

παρισι

Πυρά έξω από το διάσημο και ιστορικό μουσείο της Γαλλίας σήμερα το πρωί. Έξω από τον Λούβρο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Γάλλος στρατιώτης άνοιξε πυρ τραυματίζοντας εισβολέα ο οποίος επιχείρησε να περάσει στο Μουσείο προσπερνώντας την διαδικασία ελέγχου, κρατώντας βαλίτσα και επιτιθέμενος στους αστυνομικούς και στρατιωτικούς της ασφάλειας του μουσείου, τραυματίζοντας με μαχαίρι ένα στρατιωτικό.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε πως “ένα σοβαρό περιστατικό δημόσιας ασφάλειας βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του μουσείου του Λούβρου“.

Ζωντανά εικόνα από το σημείο:

Οι αρχές εκκένωσαν το σημείο και επιχειρούν στο εσωτερικό του μουσείου. Ειδικό κλιμάκιο ερευνά το οικοδομικό τετράγωνο γύρω από το Μουσείο για την ανίχνευση εκρηκτικών μηχανισμών. Ο δράστης ο οποίος παραμένει τραυματισμένος με 5 πυροβολισμούς επιτέθηκε πρώτος στον στρατιώτη τραυματίζοντάς τον με μαχαίρι πριν ο δεύτερος απαντήσει με πυρά. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για δυο βαλίτσες στα χέρια του υπόπτου κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο δράστης φώναξε “Allahu Akbar” (ο Αλλάχ είναι μεγάλος) αλλά ως τώρα δεν έχει βρεθεί εκρηκτικό υλικό με τις αρχές να ερευνούν το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος καθώς ακολουθώντας την συμπεριφορά του δράστη, ο οποίος πιστεύεται πως ενεργούσε μόνος, η υπόθεση μπορεί να πάρει αυτή την τροπή.

Ο Γάλλος στρατιωτικός είναι ελαφρά τραυματισμένος σύμφωνα με την αστυνομία αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Γαλλία κάνει λόγο για μία προβληματική και επιθετική προσωπικότητα του δράστη ως μία “ξεκάθαρα τρομοκρατική φύση”.

Οι αστυνομικές αρχές του Παρισιού έκαναν επίσημες δηλώσεις λέγοντας πως ο δράστης είχε ξεκάθαρα πρόθεση τρομοκρατικής επίθεσης παρά το γεγονός πως οι αποσκευές που μετέφερε δεν περιείχαν εκρηκτικά. Ο δράστης σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της αστυνομικής διεύθυνσης στο Παρίσι, όρμησε κρατώντας μαχαίρι στους αστυνομικούς και στρατιωτικούς της ασφάλειας του Μουσείου φωνάζοντας απειλές και «Αλλάχ Ακμπάρ». Γάλλος στρατιωτικός πυροβόλησε στην κοιλιακή χώρα τον δράστη του οποίου το τραύμα κρίνεται σοβαρό ενώ έγινε και δεύτερη σύλληψη υπόπτου στο σημείο για τον οποίο μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάποια σχέση με το συμβάν. Οι λόγοι που στρέφουν τις έρευνες πλέον στην εκδοχή απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος είναι οι απειλές και τα σχόλια του δράστη κατά την στιγμή της επίθεσής του στην ασφάλεια του μουσείου.

Εικόνα έξω από το Μουσείου του Λούβρου την στιγμή του πυροβολισμού:

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε παρόμοιο περιστατικό στην γαλλική πρωτεύουσα. Στις 17 Νοεμβρίου του 2015 η αστυνομία άνοιξε πυρ σε ένα μαύρο αυτοκίνητο που κινούνταν ύποπτα γύρω από το μουσείο του Λούβρου ενώ στις 20 Ιουλίου του 2016 ένας λάθος συναγερμός οδήγησε πάνοπλους αστυνομικούς μέσα στο μουσείο με αποτέλεσμα εκατοντάδες τουρίστες σε πανικό να τρέχουν ουρλιάζοντας προς κάθε κατεύθυνση.

Μετά τα τρομοκρατικά επεισόδια στο Παρίσι η επισκεψιμότητα του Λούβρου έπεσε το 2016 σε 7,3 εκατομμύρια επισκέπτες και τα μέτρα ασφαλείας πλέον είναι δρακόντια.

Λίγα πράγματα για το Μουσείο του Λούβρου 

Στα γαλλικά “Musée du Louvre” είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας στις όχθες του Σηκουάνα και εκθέτει 35.000 έργα τέχνης με τις μόνιμες συλλογές του μουσείου να καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες ή χώρους.

Ειναι το δημοφιλέστερο μουσείο του κόσμου με 9,7 εκατ. επισκέπτες. Ξεκίνησε να χτίζεται τον 12ο αι. ως φρούριο και στη συνέχεια έγινε βασιλικό παλάτι μέχρι και τη Γαλλική Επανάσταση το 1789 και στη συνέχεια μετατράπηκε σε μουσείο που στεγάζει εκθέματα παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι, η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης όπως και πίνακες του Νταβίντ, του Ραφαήλ και του Μιχαήλ Άγγελου.

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ