Life

H θυσία της Ελλάδος από το Σόιμπλε

Οι Γερμανοί ζητούν από το Σόιμπλε να παραιτηθεί για όσα κάνει στην Ελλάδα.

Parallaxi
h-θυσία-της-ελλάδος-από-το-σόιμπλε-199121
Parallaxi

Σε σχόλιό της με τίτλο «Ένας λαός θυσία στον προεκλογικό αγώνα – “Όχι” Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής πολιτικής» η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Για μια ακόμα φορά η μοίρα της Ελλάδας εξαρτάται από το Βερολίνο.

Τίποτα δεν άλλαξε σε αυτή την τελευταία επταετία. Σήμερα, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό μείγμα ρεαλιστικών και προεκλογικών κινήτρων, τα οποία καθιστούν δύσκολη μια επίλυση της κρίσης. (..) Σε περίπτωση που ο Β. Σόιμπλε υποχωρούσε γρήγορα, οι Σοσιαλδημοκράτες θα ισχυρίζονταν ότι επιτέλους ο υπουργός Οικονομικών συνειδητοποίησε πως η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. (…) Και μετά είναι ο φόβος μπροστά στο κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), το οποία θα μπορούσε να μιλήσει για “μαλακή γραμμή” Σόιμπλε και να καλλιεργήσει προεκλογικά αρνητικό κλίμα κατά της Ελλάδας. Όλα αυτά επηρεάζουν το Βερολίνο». Και προσθέτει η εφημερίδα: «Τα σπασμένα όμως τα πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Ένας ολόκληρος λαός έχει γίνει θύμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Όσο συνεχίζεται η διένεξη, τόσο δυσκολότερα η Ελλάδα θα καταφέρει να διαφυλάξει τις μέχρι σήμερα επιτυχίες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όσο υπάρχει αβεβαιότητα, δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Ποιος θα επένδυε σε μια χώρα που δεν ξέρει τι του ξημερώνει;».

Για μια φορά ακόμα η Ελλάδα αγωνιά, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, σε σχόλιο με τίτλο «50 χρόνια δουλείας».

«Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά στον Γερμανό Β. Σόιμπλε. Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η αρνητική του στάση εγκυμονεί, ωστόσο ,κινδύνους γιατί χωρίς ελαφρύνσεις το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χωρίς το Ταμείο ο Β. Σοίμπλε δεν προτίθεται πια να βοηθήσει την Ελλάδα. (…) Ο γόρδιος δεσμός δεν είναι εύκολο να λυθεί. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί διέξοδος τις επόμενες εβδομάδες» επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Και προσθέτει: «Ο Β. Σόιμπλε έστησε παγίδα στους δανειστές, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία. Το τίμημα το πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, που θα βιώσουν στο πετσί τους τα νέα μέτρα λιτότητας. Σε περίπτωση που είχε επιβληθεί σε Γερμανούς ένα τόσο καταστροφικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε δεν θα ήταν πια υπουργός. Όμως, η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Για να κερδίσει την εύνοια του ΔΝΤ, το Eurogroup θέλει να πιέσει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι θα πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Στην πράξη αυτό σημαίνει 50 χρόνια δουλείας. Η κρίση που ξεκίνησε το 2010 θα βασανίζει ακόμα πολλές γενιές Ελλήνων. Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί».

Επιπλέον, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) στο Ευρωκοινοβούλιο Σβεν Γκίγκολντ, «Η εξευτελιστική διελκυστίνδα σε βάρος του ελληνικού λαού συνεχίζεται. Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν επιτρέπεται, όμως, πλέον να γίνεται μπαλάκι στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Όσο συνεχίζεται η καταστροφική πολιτική της λιτότητας, θα γίνεται ολοένα και πιο πιθανό ότι ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να εξοφλήσει τους δανειστές της. Για την μονομερή πολιτική των περικοπών, την ευθύνη φέρει συνολικά ο μεγάλος συνασπισμός (χριστιανοδημοκρατών-σοσιαλδημοκρατών), όπως επίσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το μπλοκάρισμα όμως της ελάφρυνσης του χρέους οφείλεται πρωτίστως στον Γερμανό υπoυργό Οικονoμικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ελάφρυνση του χρέους δεν πρέπει να συνδέεται με νέα μέτρα αυστηρής λιτότητας, αλλά με μια ευρεία μεταρρύθμιση της ελληνική διοίκησης».

Επίσης, ο ευρωβουλευτής της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Φάμπιο ντε Μάσι και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και κάθε διαθέσιμα μέσο για να γίνουν επενδύσεις. Τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να επιτραπεί να αναχρηματοδοτηθούν ξανά από την ΕΚΤ. Ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να υπάρξει μόνον εαν τεθεί τέλος στην πολιτική των περικοπών. Η Ελλάδα διολισθαίνει προς την ύφεση, λόγω των πακέτων της υποτιθέμενης διάσωσης. Δεν υπάρχει κανένας δείκτης ο οποίος να παραπέμπει στη συνήθη ανάκαμψη κάθε χώρας, όπου δεν εφαρμόζεται πολιτική περικοπών».

Ο κ. Ντε Μάσι υποστήριξε επίσης ότι «η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική ανάκαμψη αντί σταθερής ύφεσης. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι τα υποτιθέμενα δισεκατομμύρια της “βοήθειας” διατίθεται κατά 90% για την εξυπηρέτηση του χρέους και αποτέλεσαν στην πράξη σωτηρία για τις τράπεζες. Είναι παράλογο να δίνεις σε μια υπερχρεωμένη οικονομία νέα δάνεια για την εξόφληση παλαιών χρεών» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα