Το νέο υπερπολυτελές στολίδι της Ινδίας

0
232

Πολυτέλεια, ανακάλυψη και σεβασμό στο παρελθόν ήθελαν να πετύχουν οι αρχιτέκτονες του Alila Fort Bishangarh και όπως όλα δείχνουν μετά από μία δεκαετία σκληρής δουλειάς το πέτυχαν. Πρόκειται για το νέο υπερπολυτελές στολίδι της Ινδίας το οποίο άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγες μέρες και εντυπωσιάζει στην θέασή του, επάνω σε ένα λόφο από γρανίτη στην οροσειρά Aravalli, περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο νοτιοδυτικά του Jaipur, στη βόρεια Ινδία.

Χτισμένο μέσα στο 230 ετών φρούριο του Bishangarh, αυτή η νέα ταυτότητα του ιστορικού σημείου, με τα 69 πλέον πολυτελή δωμάτια, χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί. Είναι αυτό το είδος του τόπου, της ατμόσφαιρας, όπου περιμένετε να βρείτε μια κρυμμένη καταπακτή ή μια σπειροειδή σκάλα που οδηγεί σε μια μυστική λίμνη. Μία πρώτης τάξεως σύνδεση ιστορίας, πολυτέλειας, αρχιτεκτονικής και μυστηρίου.

Εκτός από το άνοιγμα των τοίχων για τη σύνδεση των δωματίων και τη δημιουργία χώρου για τα κουβούκλια του ανελκυστήρα, η εταιρία STAHAPATYA Architects με έδρα το Jaipur διατήρησε ολόκληρη την αρχική δομή ανέπαφη.

Κάθε παράθυρο και πύλη εισόδου, οι καμάρες και οι κίονες, τα κιγκλιδώματα, οι πυργίσκοι και οι τοίχοι… όλα έπρεπε να είναι πλήρως εναρμονισμένα με το αρχικό φρούριο“, λέει ο Ritu Khandelwal, βασικός αρχιτέκτονας των STHAPATYA Architects CNN. “Ήμασταν πολύ προσεκτικοί στο να μην κάνουμε ένα «παλάτι» και, αντίθετα, να αφήσουμε το φρούριο να αφηγηθεί την ιστορία του».

Ο Ritu και ο Sandeep Khandelwal, οι αρχιτέκτονες πίσω από την ανακαίνιση, εργάζονται πάνω σε έργα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και πολυτελείς κατοικίες από το 1994. Το Alila Fort Bishangarh όμως ήταν μακράν το πιο εκτεταμένο έργο τους.

“Αυτό το έργο είναι σαν ένα παιδί για μας… και ένα έργο διατριβής”, λέει ο Khandelwal.

Ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια, με προσεκτική αξιολόγηση της σταθερότητας και των δυνατοτήτων του φρουρίου. Οι Khandelwals διερεύνησαν κάθε γωνιά και κρησφύγετο για να αξιολογήσουν τη δύναμη και τη σταθερότητά του.

Ήταν ένας λαβύρινθος, με νυχτερίδες και πιθήκους που κατοικούσαν σε κάθε γωνιά του” λέει ο Khandelwal. “Ήμασταν ενθουσιασμένοι! Θέλαμε να λύσουμε το παζλ“.

Ήταν ένα γυμνό, όμορφο, ωμό παλιό φρούριο, καθισμένο στη μέση ενός μικρού χωριού του Bishangarh, ανέγγιχτο για χρόνια“, λέει ο Khandelwal.

Τα δύο πρώτα χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα. Κάθε υπάρχων χώρος και όροφος είχε μια μοναδική, ασυνήθιστη διάταξη – καθιστώντας την διαδικασία αποκατάστασης εξαιρετικά περίπλοκη.

“Είναι μια οργανική δομή, χωρίς γωνίες. Κάθε λεπτομέρεια του έργου εκτελέστηκε χωρίς τυπικό σχέδιο, καθώς κάθε γωνιά του κτιρίου είχε το δικό της” λέει ο Khandelwal.

Αργότερα ήρθαν περισσότερα εμπόδια – όπως η μεταφορά δομικών υλικών σε ένα λόφο χωρίς υπάρχοντα δρόμο, το άνοιγμα τρυπών για την εγκατάσταση ηλεκτρικού και αποχετευτικού συστήματος σε ένα λόφο από γρανίτη.

Για την εσωτερική διακόσμηση, όλα όσα χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τον τόπο της Ινδίας. Από τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα γρανίτη μέχρι τα φωτιστικά και τα έπιπλα. Η αισθητική είναι καθαρή και απλή αλλά όπως λένε χαρακτηριστικά οι αρχιτέκτονες “Η απλότητα είναι το τέλος και όχι η αρχή του σχεδιασμού”.

Χωρίς κατόψεις, καθένα από τα 69 δωμάτια και σουίτες έχουν ένα μοναδικό σχήμα και μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Κοινό τους σημείο τα παράθυρα τα οποία δημιουργήθηκαν με το παραδοσιακό χαρακτηρισικό στυλ της ινδικής αρχιτεκτονικής, “jharokha” και χαρίζουν μοναδική θέα.

ΠΗΓΗ: CNN

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε το σχόλιό σας