Life

Αγαπητά Σούπερ Μάρκετ – Κάντε τις σοκολάτες σας πράσινες και δίκαιες

H αλήθεια πίσω από τη Διεθνή Βιομηχανία Σοκολάτας και πως μπορείς να βοηθήσεις.

Parallaxi
αγαπητά-σούπερ-μάρκετ-κάντε-τις-σοκο-108221
Parallaxi

Πριν από λίγο καιρό είχε γίνει viral η είδηση πως μειώνεται υπερβολικά η παραγωγή κακάο και ότι μέχρι το 2020, αυτό θα υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τα ποσοστά της ζήτησής του. Σχεδόν όλο το διαδίκτυο “έπεσε να πεθάνει” στην ιδέα και μόνο πως θα εκλείψει η σοκολάτα από τον πλανήτη. Καλώς και ταραχθήκαμε, απλά ίσως ήρθε η ώρα να προσθέσουμε και δύο τρεις σωστούς λόγους ανησυχίας σε αυτή την ταραχή.

Δεν αρκεί να την απενεχοποιούμε συχνά επιστημονικά εξυμνώντας τις ευεργετικές ιδιότητες του κακάο ή να μην μπορούμε να φανταστούμε τις δύσκολες στιγμές μας χωρίς αυτήν, γιατί μετά από τα παρακάτω στοιχεία, η σοκολάτα  θα πάψει να είναι το ίδιο θετικά επιδραστική στην καθημερινότητά μας. Κανείς δεν πρόκειται να την κόψει, και δεν είναι άλλωστε και αυτός ο στόχος. Σκοπός είναι η υπέρτατη απόλαυσή της από τον σύγχρονο κόσμο, να πληροί, τουλάχιστον τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια του δίκαιου εμπορίου. Στο τέλος το κειμένου, μετά από τις τελευταίες διαφωτιστικές έρευνες της “γλυκόπικρης” απόλαυσης, θα βρείτε το αίτημα προς τα σούπερ μάρκετ για δίκαιες και πράσινες σοκολάτες, το οποίο και μπορείτε να υπογράψετε.

Elfenbeinkueste, Sinikosson, Kakaoplantage, Kakao, Plantage, Anbau, Landwirtschaft, Junge, Portrait, Kind, Kinderportrait, Kinderarbeit, Einheimischer, Bevoelkerung, Westafrika, Afrika, 02.10.2008. QF English: Ivory Coast, Sinikosson, cocoa plantation, agriculture, cultivation, boy, portrait, child labour, chocolate, West Africa, October 2, 2008. 11 year old Ibra, using a machete tied to a stick to harvest cocoa pods from a tree on father's cocoa plantation on outskirts of village of Sinikosson. He does not attend school, work begins at 8 am. He has no idea what happens to the cocoa beans. || Kakao an der Elfenbeinkueste. Der 11-jaehrige Ibra erntet mit seiner Machete reife Kakaofruechte auf der Kakaoplantage seines Vaters am Rande des Dorfs Sinikosson. Er besucht keine Schule, die Arbeit beginnt in der Regel um 8 Uhr morgens und umfa??t das abschneiden der Fruechte, einsammeln, mit der Machete aufschlagen, Bohnen entnehmen... Die Familie lebt von der Hand in den Mund und kann keinerlei Ruecklagen bilden. Der Verkauf der Kakaobohnen bildet fuer sie die einzige veritable Einnahmequelle. Ibra weiss nicht was anschliessend mit den Bohnen geschieht. Kakao ist der Grundstoff zur Herstellung von Schokolade. Das Land ist weltgroesster Kakaoproduzent und -exporteur, mit einer Ernte von ca. 1 Million Tonnen in 2008. Damit hat es einen Anteil von ca. 34 % der weltweiten Gesamtproduktion. Hauptsaechlich bedingt durch Koruption in Regierung und Kakaobehoerden und dem Eigeninteresse multinationaler Konzerne (Cargill, ADM, Callebaut, Nestl?Ê) ist das Einkommen der Erzeuger (Kleinbauern) kaum existenzsichernd. Als direkte Folge und mangels Alternativen sind Kinderarbeit und Ausbeutung, bis hin zu Kinderhandel, weit verbreitet. Schulen, Krankenhaeuser, fliessendes Wasser, Strom, Telekommunikation und ausgebaute Strassen existieren in gro??en Teilen der Anbaugebiete nicht. Als Kakao bezeichnet man die Samen des Kakaobaumes (Kakaobohnen). Die reifen, je nach Sorte gr??ngelb bi

Κατά μέσο όρο, οι Έλληνες καταναλώνουν 2 κιλά σοκολάτας το χρόνο, όταν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αυτών είναι οι σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας των σούπερ μάρκετ. “Δυστυχώς, πολλές απ’ αυτές τις σοκολάτες έχουν μια πικρή επίγευση”, εξηγεί η Κέλλυ Γαρυφαλλή από την Fair Trade Hellas.

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη από την Fair Trade Hellas, η οποία είναι γνωστή για τον αγώνα που δίνει υπέρ του δίκαιου εμπορίου, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας δεν πληρούν τα οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια, με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ παγκοσμίως να επωμίζονται μεγάλα κέρδη όταν ταυτόχρονα οι μικροί παραγωγοί κακάο ζουν σε συνθήκες μεγάλης έως απόλυτης φτώχειας.

31e1d568-cc92-45da-bcc1-3e392da4e93f

Στην έρευνα που διεξήχθη στην Αθήνα, οι σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας των ελληνικών σούπερ μάρκετ εξετάστηκαν όσον αφορά την κοινωνική και οικολογική ποιότητά τους από την Fair Trade Hellas στον Έλεγχο Σοκολάτας 2016 που βασίζεται σε ανεξάρτητα σήματα πιστοποίησης (Fairtrade, UTZ, Rainforest Alliance και το ΕU-Organic-Label).  Καμία από αυτές δεν αναδείχθηκε ως πράσινη σε κανένα από τα δύο αυτά πεδία (οικολογικό ή κοινωνικό) εξαιτίας της εκτεταμένης κοινωνικής και περιβαλλοντικής εκμετάλλευσης στην συμβατική εφοδιαστική αλυσίδα κακάο.

Παράλληλα τα στοιχεία δείχνουν πως στην συγκεκριμένη βιομηχανία αποτυπώνεται και μία από τις μεγαλύτερες εκφάνσεις εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας αλλά και της οικολογικής καταστροφής εξαιτίας των βλαβερών και πολύ τοξικών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα:

• Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά δουλεύουν στις καλλιέργειες κακάο στην Δυτική Αφρική. • Στην Γκάνα, οι παραγωγοί κακάο κερδίζουν μόνο 80 cent την ημέρα, ενώ στην Ακτή Ελαφαντοστού μόνο 50 cent. • Μόνο ένα 6,6% της τιμής που πληρώνουμε για μια σοκολάτα επιστρέφει πίσω στον παραγωγό κακάο. • Τα ιδιαιτέρως τοξικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες κακάο βλάπτουν σοβαρά τους μικροκαλλιεργητές, τις οικογένειες τους αλλά και το περιβάλλον.

To διάστημα αυτό η Fair Trade Hellas, υποστηρίζει την εκστρατεία Supply Chainge – Make Super Markets Fair και πιο συγκεκριμένα την καμπάνια που αφορά στην προτροπή των σούπερ μάρκετ για να κάνουν τις σοκολάτες τους πιο “πράσινες και δίκαιες”. Πιο συγκεκριμένα η Fair Trade Hellas, ως μέλος της Ευρωπαϊκής καμπάνιας, SupplyChainge – Make Supermarkets Fair, απευθύνει έκκληση προς τα σούπερ μάρκετ: “Αγαπητά Σούπερ Μάρκετ – Κάντε τις σοκολάτες σας πράσινες και δίκαιες»

Με το αίτημα αυτό, οι καταναλωτές απαιτούν από τα σούπερ μάρκετ να χρησιμοποιούν 100% ανεξάρτητους πιστοποιημένους τρίτους φορείς κακάο για τις σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας (ιδανικά Fair Trade και organic), διασφαλίζοντας τα δικαιώματα εργασίας και την απαγόρευση της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας, και να επιδιώκουν να χρησιμοποιούν σημαντικά περισσότερο οργανικό κακάο.

Αυτό που μπορεί εύκολα να γίνει, ίσως ακόμα πιο εύκολα και από το να σταματήσουμε να επιλέγουμε αυθόρμητα ετικέτες σοκολάτας χωρίς να ελέγχουμε τα “διαπιστευτήριά” τους, είναι ως πρώτο βήμα να υπογραφεί διαδικτυακά, απλά και εντελώς δωρεάν το αίτημα της εκστρατείας ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα