5 φυσικοί τρόποι να πολεμήσετε το κρυολόγημα

0
7468

Δεν υπήρξε σπίτι νομίζω αυτές τις γιορτές  που να μην είχε έναν τουλάχιστον γριπωμένο με όλη τη συνακόλουθη ταλαιπωρία. Η διατροφή, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών λοιμώξεων και των συμπτωμάτων που τις συνοδεύουν, εφοδιάζοντας τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν δε θέλετε πάντως να καταφύγετε αμέσως στα φάρμακα και τα σιρόπια, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά γιατροσόφια είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Cold-and-Flu

Η βιταμίνη C, η οποία ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κι έχει συσχετισθεί με την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Ωστόσο, η εν λόγω βιταμίνη δεν αποτελεί το μοναδικό διατροφικό «εμβόλιο», καθώς υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να δράσουν προστατευτικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο ψευδάργυρος, ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που συμμετέχει σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της ομαλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις πλουσιότερες πηγές ψευδαργύρου συγκαταλέγονται τα θαλασσινά, και ιδιαίτερα τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το αβγό, ορισμένα όσπρια και ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μέλι, βότανα και σούπες συγκαταλέγονται στις πρώτες βοήθειες που παίρνουμε οι ίδιοι ή δίνουμε στα παιδιά μας για να ανακουφιστούν από τον πόνο, το βήχα και τον πυρετό.

Το φασκόμηλο περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ασκούν ευεργετική δράση σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας. Δεν συνιστάται όμως η κατανάλωσή του κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό.

Το σκόρδο, επίσης, βοηθά στην αποβολή της βλέννας, ενώ είναι επίσης γνωστό αντιικό, αντιβακτηριδιακό και αντιοξειδωτικό τρόφιμο.

Cayenne-Pepper

Το πιπέρι καγιέν μπορεί να προσθέσει νοστιμιά στο γεύμα σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι ο καλύτερος φίλος σας στο κρυολόγημα. Είναι η μύτη σας χάλι; Έχετε κρυώσει. Τίποτα δεν κάνει τα πράγματα να ρέουν και πάλι πιο γρήγορα από το πιπέρι καγιέν. Ρίξτε το στο φαγητό σας και πάρτε και μερικά μαντηλάκια κοντά σας!

Tip: Το τσάι είναι ένα αφέψημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και τις κρύες μέρες του χειμώνα, πολλοί είναι εκείνοι που το επιλέγουν για να ζεσταθούν ενώ βοηθά επίσης στην καταπολέμηση του πονόλαιμου.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες τροφές με τις οποίες το τσάι δεν πρέπει να συνδυάζεται καθώς αυτές εξουδετερώνουν τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού μειώνεται όταν το συνδυάζουμε με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το σπανάκι, τα δημητριακά και οι φακές. Ο λόγος είναι ότι ο σίδηρος ενώνεται με τις αντιοξειδωτικές ουσίες και δεν τους επιτρέπει να δράσουν ως συνήθως.

Πηγή: medical news

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ