Φαγόπυρο: το superfood των Βαλκανίων!

0
1403

Το φαγόπυρο το οποίο στην Ουκρανία αλλά και σχεδόν σε όλο το μπλοκ της ανατολικής Ευρώπης, τρώγεται για αιώνες, παρέμεινε στην διατροφική αλυσίδα των χωρών αυτών, από τα πρώτα χρόνια εξάπλωσης του χριστιανισμού όταν και Ορθόδοξοι μοναχοί από την Ελλάδα έφεραν στις περιοχές αυτές το σιτάρι.

buckwheat-181531_960_720

Το φαγόπυρο θεωρείται ένα από τα νέα superfoods και χρησιμοποιείται ήδη σε διατροφικά προγράμματα τύπου «δίαιτας» ολοένα και περισσότερο, ενώ τα οφέλη του στην υγεία αρχίζουν και εξυμνούνται καθώς θεωρείται ως μία από τις πλέον υγιεινές τροφές παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι το όνομά του ή η μορφή του παραπέμπει στο σιτάρι, το φαγόπυρο ωστόσο δεν περιέχει γλουτένη ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά θρεπτικό, γεμάτο με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, πολύ περισσότερο από τα κλασικά δημητριακά και το σιτάρι. Γι΄αυτό θα το ακούσετε να το αποκαλούν και μαύρο σιτάρι. Από αυτό το «ψευδο-δημητριακό» που είναι αρκετά διαδεδομένο στις ασιατικές χώρες φτιάχνονται (από το αλεύρι του) νουντλς. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής σε Βρετανία, Νορμανδία, βόρεια και ανατολική Ευρώπη.

Οι σπόροι του δεν έχουν καμία σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών (14% στα 100 γρ.). Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη B, κυρίως Β2 και Β3, βιταμίνη Ε και Κ, ενώ περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό. Είναι κατάλληλο, δε, για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Σύμφωνα με διατροφολόγουςΈνα φλιτζάνι φαγόπυρο περιέχει πάνω από 110 % της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης μαγγανίου για τον οργανισμό μας. Επίσης περιέχει υψηλά επίπεδα μαγνησίου, χαλκού, φωσφόρου και ψευδαργύρου, τα οποία όλα έχουν τη δική τους συμβολή στην υγεία. Τέλος σύμφωνα αυτή την φορά με την διατροφολόγο Mikaela Reuben από το Βανκούβερ, «το φαγόπυρο έχει ένα πλήρες προφίλ θρεπτικών συστατικών και με τα 8 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ έχει υψηλότερο επίπεδο πρωτείνης από τα περισσότερα δημητριακά, και είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά.»

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να σερβιριστεί είναι πολλοί καθώς το φαγόπυρο μπορεί να αποτελέσει από μια γλυκιά απόλαυση για πρωινό, αν αναμειχθεί με το γάλα και τη ζάχαρη σε ένα μπολ αντί δημητριακών ή στο τηγάνι ως μείγμα για pancakes ή ένα γευστικότατο πιάτο που ολοκληρώνεται με σάλτσα και μανιτάρια ίσως σε κάποιο δείπνο.

1-1
Τηγανίτες από φαγόπυρο: 60g (1/2 cup) Aλεύρι Φαγόπυρου 1/2κουταλιά σούπας Baking Powder 1/8 κ.σ. αλάτι 1/2 cup γάλα 2κ.σ στέβια

Συνδύασέ το σε σαλάτες, σε επιδόρπιο γιαουρτιού, σε γάλα, χρησιμοποίησέ το όπως θα χρησιμοποιούσες το αλεύρι και θυμήσου να προσθέσεις όλες τις υπόλοιπες αγαπημένες και υγιεινές σου γεύσεις από φρούτα και λαχανικά γιατί είναι σχεδόν αμέτρητοι οι τρόποι που μπορούμε να ευχαριστούμε τα superfoods για την ύπαρξή τους! Το βρίσκεις εύκολα σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προιόντων, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και στις μεγαλύτερες ανοιχτές αγορές της πόλης. Τσέκαρέ το!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ