Η Γερμανία νομιμοποιεί την χρήση Ινδικής Κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς

0
1630

Με έναν ιστορικό νόμο το γερμανικό κοινοβούλιο νομιμοποίησε φέτος στις 19 Φεβρουαρίου τη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Μετά από πολλά χρόνια δημόσιου διαλόγου, αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων, συμφερόντων αλλά και επιστημονικών πορισμάτων.

marijuana1Η χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία απλοποιείται και οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν ινδική κάνναβη σε ασθενείς με ανίατες νόσους, οι οποίοι και θα μπορούν να την προμηθεύονται από τα φαρμακεία με κάλυψη της δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς μέχρι σήμερα έπρεπε να πληρώνουν από την τσέπη τους.

BERLIN, GERMANY - AUGUST 13: Activists, including two waving German flags that have a marijuana leaf painted on them, demanding the legalization of marijuana prepare to march in the annual Hemp Parade (Hanfparade) on August 13, 2016 in Berlin, Germany. German proponents of cannabis legalization are hoping that the legalization in several states in the USA in recent years will increase the likelihood of legalization in Germany. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
(Photo by Sean Gallup)

Το υπουργείο Υγείας πρόκειται να προκηρύξει πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη σύσταση της Υπηρεσίας, η οποία θα κάνει παραγγελίες κάνναβης σε παραγωγούς στη Γερμανία, στη συνέχεια θα αγοράζει τη συγκομιδή σε τιμή που θα έχει προαναγγείλει και στη συνέχεια θα την πουλά σε εταιρείες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ η τελική προμήθεια θα γίνεται στα φαρμακεία. Η πρώτη σοδειά προγραμματίζεται να έρθει το 2019 ενώ μέχρι τότε θα εισάγονται οι απαραίτητες ποσότητες ινδικής κάνναβης απο την Ολλανδία και τον Καναδά.

marijuana-herbal-medicineΣτη νεοσυσταθείσα Υπηρεσία Ελέγχου Κάνναβης περνά η εποπτεία παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα. Kύριο μέλημα της είναι να παρεμποδίσει την διοχέτευση του υλικού στην μαύρη αγορά. Επίσης καθιστάται σαφές οτί ο νόμος δεν αφορά την απελευθέρωση της χρήσης κάνναβης ενώ δεν υπάρχει ακομά πρόβλεψη για παροχή ειδικών βεβαιώσεων, έτσι ώστε όταν οι ασθενείς κάνουν δημόσια χρήση να μην κατηγορούνται για παράνομη κατοχή κάνναβης.

FILE ISRAEL CANNABIS LEGALIZATION USAΠρόσφατα και οι εξελίξεις στην Ελλάδα σύμφωνα με το ζήτημα είναι ραγδαίες. Μετά το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που συστήθηκε με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεσμεύθηκε να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος.

cannabisΣτην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την κάνναβη, είτε για την ιατρική είτε για την ευφορική χρήση. Κάποιες χώρες εξακολουθούν να επιμένουν στην ποινικοποίηση και την καταστολή. Σε περίπου 14 χώρες στην ευρύτερη Ευρώπη έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβη κυρίως για ιατρική χρήση, ή δείχνουν ανεκτικότητα, ή έχουν ανακοινώσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ