Κόψτε το κάπνισμα με την στήριξη του ΑΠΘ

0
5702

Είστε καπνιστής και θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα; Το ΑΠΘ δίνει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα «SmokeFreeBrain», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Μπαμίδη.

smokefreebrain3Επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους μεταξύ των οποίων ιατροί, ερευνητές, ακαδημαϊκοί, στατιστικολόγοι θα διερευνήσουν τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Επιπρόσθετα, θα αξιολογήσουν με αντικειμενικό τρόπο την αποτελεσματικότητα της κάθε μεθόδου. Ιδρύματα, όπως νοσοκομεία, οργανισμοί παροχής υπηρεσιών υγείας και κλινικές διακοπής του καπνίσματος θα βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.

Με τη διακοπή καπνίσματος θα βελτιωθεί η υγεία και θα μειωθεί το κόστος που σχετίζεται με ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα. Tο πρόγραμμα SmokeFreeBrain θα ελέγξει την ασφάλεια των νέων μεθόδων διακοπής καπνίσματος. Οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα θα ανακαλύψουν νέες πληροφορίες επιστημονικά τεκμηριωμένες όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των νέων μεθόδων διακοπής του καπνίσματος.

Crushing cigarettesΤο κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη αποτρέψιμη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Προκαλεί περισσότερες από τις περιπτώσεις του καρκίνου του πνεύμονα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και συμβάλλει στην ανάπτυξη άλλων παθήσεων των πνευμόνων. Το πρόγραμμα «SmokeFreeBrain» θα διερευνήσει και θα αξιολογήσει διαφορετικές μεθόδους για τη διακοπή καπνίσματος. Στο πλαίσιο του προγράμματος, νέες θεραπείες θα αναπτυχθούν και θα αξιολογηθούν επιστημονικά.

Το «SmokeFreeBrain» εμπλέκοντας επιστήμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους θα οδηγήσει στην παραγωγή γνώσης η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο τοπικό όσο και στο παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Τεχνικές αιχμής στον τομέα της τοξικολογίας, πνευμονολογίας, νευροεπιστήμης και ψυχολογίας θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας: της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων με και χωρίς νικοτίνη ως μια προσέγγιση μείωσης της βλάβης ή/και ενίσχυσης της διακοπής, ενός ειδικά σχεδιασμένου πρωτόκολλου παρέμβασης με νευροανάδραση για τη διακοπή του καπνίσματος, ενός ειδικά σχεδιασμένου πρωτόκολλου παρέμβασης που βασίζεται σε εφαρμογές για κινητά, των ενημερωτικών δράσεων του Υπουργείου για το κοινό (π.χ. Διαφημιστικές καμπάνιες κατά του καπνίσματος), των φαρμάκων.

smokefreebrain2Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι είναι καπνιστές, νέοι, άνεργοι ή πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) ή Άσθμα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Ωστόσο, κατά τη συμμετοχή στη φαρμακολογική μελέτη ο συμμετέχοντας επιβαρύνεται με την αγορά του φαρμάκου, καθώς αυτό δεν συνταγογραφείται.

*Για δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα: info@smokefreebrain.eu Tηλ. 6943781581, 2310 999217 (ώρες: 10:00-14:00 & 17:00-20:00). Πληροφορίες http://smokefreebrain.eu.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ