Συνδυασμοί τροφίμων: Ξεχάστε ό,τι ξέρατε

0
2695

wine and chocolateΚάνουμε βασικά λάθη στη διατροφή μας. Οι παρακάτω 8 συχνοί συνδυασμοί τροφίμων το αποδεικνύουν.

  1. Φρούτα για επιδόρπιο

fruits-601739_960_720Τα φρούτα απορροφούνται πολύ γρήγορα από το πεπτικό σύστημα. Όταν όμως συνδυάζονται με δημητριακά, κρέας ή αποξηραμένα προϊόντα παραμένουν επί μακρόν στην πεπτική οδό με αποτέλεσμα να γίνεται ζύμωση. Μεταξύ άλλων αυτή η διαδικασία μπορεί να καταστρέψει τα τοιχώματα των εντέρων.

  1. Ζωική πρωτεΐνη και άμυλο

Κρέας με πατάτες ή κοκκινιστό με μακαρόνια. Τίποτα από όλα αυτά. Η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης ταυτόχρονα με υδατάνθρακες εξουδετερώνει τα οφέλη και των δύο μακροθρεπτικών συστατικών (μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια (λίπη) και οι υδατάνθρακες. Είναι τα κύρια συστατικά των τροφίμων και αποτελούν είτε τα βασικά συστατικά από τα οποία «κτίζεται» το σώμα μας). Τα διαφορετικά πεπτικά ένζυμα συγκρούονται και προκαλούν αέρια, τυμπανισμό, δυσπεψία και δυσφορία.

  1. Αμυλούχοι υδατάνθρακες και ντομάτες

tomatoes-1076658_960_720Οι ντομάτες είναι ένα όξινο φρούτο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν καταναλωθεί ταυτόχρονα με αμυλούχους υδατάνθρακες όπως είναι το ρύζι και οι γλυκοπατάτες. Μεταξύ άλλων αυτός ο συνδυασμός ευθύνεται για δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και άλλα πεπτικά προβλήματα. Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι ντομάτες με το άμυλο μπορούν να προκαλέσουν μεταγευματική υπόταση.

  1. Συνηθίσατε να αντικαθιστάτε γεύμα με ένα γιαουρτάκι με φρούτα;

yogurt-1786329_960_720Ο συνδυασμός φρούτων και γαλακτοκομικών δεν είναι και τόσο καλός για τον οργανισμό. Τα γαλακτοκομικά προκαλούν δυσκοιλιότητες, φράσσουν το ιγμόριο, εξασθενούν το ανοσοποιητικό και οξύνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών. Όταν συνδυάζονται με φρούτα όλα τα παραπάνω συμπτώματα επιδεινώνονται. Γι’ αυτό καταναλώστε το αγελαδινό (ή ακόμα καλύτερα κατσικίσιο ή πρόβειο) γιαούρτι σας χωρίς προσθήκες.

  1. Το κλασικό πρωινό με γάλα και Δημητριακά δεν είναι και τόσο υγιεινό!

cereal-1444496_960_720Για πολλούς τα δημητριακά με το γάλα αποτελούν συνώνυμο ενός καλού και θρεπτικού πρωινού. Όμως και τα δύο τρόφιμα περιέχουν ταχύκαυστους υδατάνθρακες που συνδυαστικά μπορούν να εκτοξεύσουν τα σάκχαρα στο αίμα και να μας προκαλέσουν οξύ αίσθημα κόπωσης και πείνας όταν παρέλθει η επίδρασή τους.

  1. Κρασί με γλυκά

Το οινόπνευμα του κρασιού ανεβάζει κατακόρυφα τα επίπεδα σακχάρων μαζί με την παραγωγή ινσουλίνης. Έτσι, τα σάκχαρα του επιδορπίου θα αποθηκευτούν ως λίπος και θα αυξήσουν το βάρος μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να απολαύσετε το κρασί σας με τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα ινώδη λαχανικά.

  1. Μπέργκερ με τηγανιτές πατάτες

burgerΟ αγαπημένος συνδυασμός πολλών από εμάς δεν είναι και ο βέλτιστος για την υγεία. Ένα καλά ψημένο φαγητό με υψηλά επίπεδα λίπους, συντηρητικών και άλλων χημικών στοιχείων δημιουργεί μια ουσία παρόμοια με τον ξυλάνθρακα (σαν τα κάρβουνα της ψησταριάς). Ο συνδυασμός της με τις τηγανιτές πατάτες δημιουργεί κυτοκίνες που προκαλούν φλεγμονές και επιταχύνουν τη γήρανση.

  1. Κέηκ, μάφινς κλπ με φρουτοχυμούς

cakeΈνας συνδυασμός με πολλές θερμίδες και λίγα διατροφικά οφέλη. Ξεκινώντας τη μέρα μας με αυτό τον τρόπο είναι βέβαιο ότι θα κουραστούμε γρήγορα και θα νιώσουμε λιγούρες και εκνευρισμό γύρω στο μεσημέρι. Η έλλειψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών μαζί με την υψηλή κατανάλωση σακχάρων και τον γλυκαιμικό δείκτη στα ύψη δεν είναι και ότι καλύτερο για την ενέργεια του οργανισμού μας.

Πηγή: econews.gr

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ