Extreme ρεκόρ στον Πλανήτη Γη

1
2892

Πολλές φορές σε κουβέντες, σε κουβέντες μεταξύ φίλων, προς ενδυνάμωση του ενός ή του άλλου επιχειρήματος τίθεται το θέμα των Ρεκόρ. Αρνητικά ή θετικά πάντα έχουν εξαιρετικό ενδιάφερον και “πίσω κείμενο” που μπορούμε να ανακαλύψουμε με μπόλικες ώρες μέλετης.

Ποιο είναι το πιο “καυτό” μέρος στον κόσμο;

deathvalley

Κοιλάδα του Θανάτου, Καλιφόρνια- Νεβάδα, ΗΠΑ. Το λέει και το όνομά της, άλλωστε, καθώς η ζέστη εδώ είναι απλώς… θανατηφόρα! Με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 75 βαθμούς Κελσίου, η Κοιλάδα του Θανάτου απλώνεται στις πολιτείες της Καλιφόρνια και της Νεβάδα και λαμβάνει επάξια τον τίτλο του πιο “καυτού” μέρους του πλανήτη. Λόγω του αδυσώπητα ζεστού κλίματος, πολύ λίγοι άνθρωποι ζουν εδώ και μόνο μερικά άγρια ζώα μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10 Ιουλίου του 1913 καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία αερά στον πλανήτη που άγγιζε τους 56 βαθμούς Κελσίου.

Ποιο είναι το πιο “παγωμένο” σημείο του πλανήτη; 

Eastantarctica

Το Ανατολικό οροπέδιο στην Ανταρκτική. Στην υψηλότερη κορυφή του Ανατολικού οροπεδίου η θερμοκρασία μπορεί να πέσει εως και -93 βαθμούς Κελσίου, όπως και καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2010.

Ποια είναι η πόλη με του περισσότερους κατοίκους;

sanghai

Σανγκάη, Κίνα. Aγγίζοντας τον εξωφρενικά μεγάλο αριθμό των 24,150,000 μόνιμων κατοίκων, η Σανγκάη είναι η μοναδική πόλη που αποτελεί “σπίτι” για 24 εκαττομύρια ανθρώπους.

Ποια είναι η πόλη με τους λιγότερους κατοίκους;

vaticancity

Πόλη του Βατικανού, Βατικανό. Η πόλη του Βατικανού έχει επισήμως 842 μόνιμους κατοίκους γεγονός που την καθιστά την χώρα και την πόλη με τους λιγότερους κατοίκους.

Ποια είναι η πιο πλούσια πόλη στον κόσμο; 

tokyojapan

Tόκιο, Ιαπωνία. Ο πύργος ο οποίος φαίνεται στην φωτογραφία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι φτιαγμένος απο χρυσάφι καθώς το ΑΕΠ του Τόκιο φτάνει το 1,520 δις δολλάρια αφήνοντας πίσω την Νέα Υόρκη με το ισχνό ποσοστό των 310 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Πού βρίσκεται η πιο φτωχή πόλη στον κόσμο; 

congo

Κινσάσα, Κονγκό. Η Κινσάσα είναι πιο φτωχή πόλη στην Λαική Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία είναι και η πιο φτωχή χώρα στον κόσμο, με ΑΕΠ μόλις 55 δισεκατομμυρίων. Πολλοί απο τους κατοίκους ζούν με κάτι λιγότερο απο 1 δολλάριο την ημέρα.

Ποια είναι η ψηλότερη κορυφή του κόσμου; 

mounteverst

Έβερεστ, Οροσειρά των Ιμαλαίων. Ξεπερνόντας τα 8,800 μετρά απο την στάθμη της θάλασσας, το Έβερεστ είναι το κοντινότερο που μπορείς να φτάσεις στο απώτερο διάστημα ενώ πατάς ακόμη στην Γή.

Ποιο είναι το βαθύτερο σημείο του πλανήτη; 

challengerdeep

Τάφρος των Μαριανών, Ειρηνικός Ωκεανός. Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μόνο τρείς άνθρωποι έχουν φτάσει στον πάτο της τάφρους εκ των οποίων ο ένας είναι ο κινηματογραφιστής James Cameron.

Ποιο είναι το πιο φωτογραφημένο μέρος στην Αμερική; 

guggenheimΤο Μουσείο Γκούγκενχαιμ της Νέας Υόρκης. Το Μουσείο Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ ή απλά Μουσείο Γκούγκενχαϊμ Νέας Υόρκης είναι ένα μουσείο τέχνης που βρίσκεται στη περιοχή Άπερ Ιστ Σάιντ της Νέας Υόρκης και το παραδόξως το πιο φωτογραφημένο σημείο στην Αμερική.

Πού είναι το πιο “υγρό” μέρος στον κόσμο; 

maysyram

Μοσινράμ, Ινδία. Πρόκειται για τον εφιάλτη όλων εκείνων των οποίων τα μαλλιά τείνουν να φριζάρουν και βρίσκεται στην βορειοδυτική Ινδία. Αναφερόμαστε στο χωριό Μοσινράμ, το οποίο βρίσκεται δικαιωματικά στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, καθώς το κλίμα του είναι το πιο υγρό στον κόσμο. Η υγρασία από τον κόλπο της Βεγγάλης συμπυκνώνεται πάνω από το υψίπεδο των λόφων Khasi, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να βρέχει 11.871 χιλιοστόμετρα. Σύμφωνα με το BBC, ακόμα και ο Ιησούς του Ρίο ντε Τζανέιρο θα… λύγιζε από αυτή την ποσότητα νερού.

Πού βρίσκεται το πιο ξηρό μέρος στον κόσμο; 

atacama

Έρημος Ατακάμα, Χιλή. Η έρημος Ατακάμα αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, εκτεινόμενη από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει ηλικία 15 εκατομμυρίων ετών και είναι 100 φορές πιο ξηρή από την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μάλιστα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της πλέον μακροχρόνιας ξηρασίας, καθώς έχει καταγραφεί περίοδος 400 ετών χωρίς βροχή, έως το 1971.

Ποια είναι η πιο ακριβή πόλη για να ζήσεις; 

singapore

Σιγκαπούρη. Η Σιγκαπούρη μόλις πρόσφατα ξεπέρασε το Τόκιο και κατέλαβε τον τίτλο της πιο ακριβής πόλης για να ζεί κανείς. Ένα μικρό δείγμα της ακρίβειας της αγοράς είναι οι τιμές των αυτοκινήτων οι οποίες τετραπλασιάζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις πενταπλασιάζονται σε σχέση με τις Η.Π.Α και την Ε.Ε.

Ποια είναι η πιο φθηνή πόλη να ζήσεις; 

βομβαηΒομβάη, Ινδία. Στον αντίποδα της Σιγκαπούρης βρίσκεται η Βομβάη σαν την πιο φθηνή επιλογή για να ζήσεις κανείς σύμφωνα με την «Παγκόσμια Λίστα Κόστους Ζωής». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Βομβάη, μία διαδρομή οκτώ χιλιομέτρων με ταξί στοιχίζει λιγότερο από 2€.

Ποια χώρα καταναλώνει την περισσότερη κατά κεφαλήν ποσότητα τροφής; 

ηπα

H.Π.Α. Στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλωνόνται κάθε μέρα κατά μέσο όρο απο έναν άνθρωπο 3,770 θερμίδες, γεγονός που την καθιστά και την παγκόσμια πρωτεύουσα της παχυσαρκίας.

Ποια είναι η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο; 

δαμασκοςΔαμασκός, Συρία. Aν και οι απόψεις διίστανται για το ποιά πόλη μπορεί να διεκδηκίσει επίσημα τον τίτλο της αρχαιότερης πόλης που κατοικείται ακομή και σήμερα, τα περισσότερα στοιχεία πάντως κλείνουν προς την πρωτεύουσα της Συρίας. Η Δαμασκός αποτελεί ένα απο τα “σιγουράκια” της κούρσας καθώς η ιστορία της φθάνει μέχρι και 11,000 χρόνια πρίν.

Ποια είναι η νεότερη χώρα στον κόσμο; 

southsudan

Νότιο Σουδάν. Το Νότιο Σουδάν επισήμως αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη χώρα το 2011, καθίστοντας την ως την νεότερη χώρα στον κόσμο.

Ποια πόλη είναι ο πλέον επισκέψιμος προορισμός στον κόσμο;

londonΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Το Λονδίνο μετά απο αρκέτα χρόνια “κόντρας” με την Μπανγκόκ παίρνει τα σκήπτρα της πλεόν επισκέψιμης πόλης στον κόσμο. Η πόλη βλέπει κάθε χρόνο 18,6 εκατομμύρια επισκέπτες να καταφθάνουν γεγονός που τις αποφέρει έσοδα εώς και 19,3 δισεκατομμύρια.

Ποια είναι η λιγότερο δημοφιλής χώρα στον κόσμο; 

iran

Ιράν. Το Ιράν ψηφίζεται εδώ και πολλά χρονιά συμφωνά με το MasterCard’s Global Destinations City Index ως η λιγότερη δημοφιλής χώρα με αρνητικό ποσοστό που αγγίζει το 79%.

Ποια είναι η πιο επικίνδυνη πόλη για να ζήσεις; 

sanpedroΣαν Πέδρο, Ονδούρα. Στο Σαν Πέδρο λαμβάνουν χώρα περίπου 3 φόνοι την ημέρα. Η βία της πόλης πηγάζει κυρίως απο το αυξημένο παράνομο εμπόριο ναρκώτικων και όπλων.

Ποια πόλη καταναλώνει την περισσότερη καφεϊνη στον κόσμο; 

swedenΣουηδία. Οι Σουηδοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 388 μιλιγκράμ καφείνης κάθε ημέρα.

Ποια χώρα του κόσμου καταναλώνει το περισσότερο αλκοόλ; 

belarusΛευκορωσία. Στην μικρή χώρα της Λευκορωσίας, κάθε άνθρωπος απο την ηλικία των 16 καταναλώνει 4,62 γαλόνια αλκοόλ κάθε χρόνο.

Ποια χώρα κια ποια πόλη είναι οι πιο φιλικές για τους ποδηλάτες; 

netherlandsΓκρόνινγκεν, Ολλανδία. Το 50% του πληθυσμού του Γκρόνινγκεν κινείται μέσω ποδηλάτου καθημερινώς αλλά και οι περισσότερες πόλεις της Ολλανδίας έχουν μια ιδιαίτερη ποδηλατική παράδοση.

Ποια είναι η πιο αποδοτική ενεργειακά πόλη στον κόσμο; 

icelandΡέικιαβικ, Ισλανδία. Όλη η ενέργεια και η θερμότητα που καταναλώνεται απο τους πολίτες του Ρέικιαβικ έρχεται απο γεωθερμικά εργοστάσια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθιστόντας την παγκόσμια πρωτεύουσα της ενέργειας στον κόσμο. Η πόλη αντικατέστησε τα παραδοσιακά λεωφορεία με υδροηλεκτρικά τα οποία “καίνε” μόνο νερό.

Ποια χώρα έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο; 

monacoΜονακό. Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2013, το Μονακό έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο με μέσο όρο ζωής τα 87,2 χρόνια. Οι άνδρες του Μονακό ζούν κατά μέσο όρο 85,3 χρόνια ζωής, ενώ οι γυναίκες ζούν κατά μέσο όρο έως και 89 χρονών.

Ποια χώρα έχει το μικρότερο προσδόκιμο ζωής; 

sierraleoneΣιέρρα Λεόνε. Στον αντίποδο του Μονακό, ο πληθυσμός της Σιέρρα Λεόνε ζεί κατά μέσο όρο μέχρι τα 47 του χρόνια. Μέσος όρος προσδόκιμου ζωής των ανδρών είναι 47 έτη ζωής ενώ των γυναικών 48. Η φτώχεια της χώρας παίζει μεγάλο ρόλο στο προσδόκιμο ζωής.

Ποια χώρα είναι η πιο στρεσαρισμένη λόγω του επιπέδου ζωής; 

nigeriaΝιγηρία. Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά αυτοκτονιών, το ΑΕΠ της, την διαφθορά, την έλλειψη ευκαιριών για σπουδές και τα ποσοστά ανεργίας καταλαβαίνουμε πως είναι λογικό οι Νιγηριανοί να είναι ο πιο στρεσαρισμένος λαός του κόσμου.

Ποια είναι η καλύτερη συνδεδεμένη πόλη στο Internet; 

southkoreaΣεούλ, Νότια Κορέα. Παρά το γεγονός ότι τα 618 εκατομμύρια που χρησιμοποιούν το ίντερνετ στην Κίνα σερφάρουν κατά μέσο όρο 18,7 ώρες την εβδομάδα, η Κίνα δεν τα κατάφερε να μπεί στο Top 10 των χωρών με το καλύτερο ίντερνετ. Η Σεούλ είναι μια άλλη ιστορία αφού αν λάβουμε υπόψη την μέση ταχύτητα του ίντερνετ, την διαθεσιμότητα του, την “στήριξη” της πρωτοπορίας του κλάδου και τους κανόνες ασφαλείας και ιδιωτικότητας είναι φανερό γιατί η Σεούλ είναι η πρωταθλήτρια του ίντερνετ στον κόσμο.

Πηγή: olpasttime.com

 

Προηγούμενο άρθροMake Thessaloniki Great Again
Επόμενο άρθροΠιο δυνατό απο ποτέ το ΔΕΛΑΣΑΛ
parallaxi
To No1 Free Press Περιοδικό στην Θεσσαλονίκη. Από το 1989 κάθε μήνα στους δρόμους της πόλης και καθημερινά στο διαδίκτυο με την εγκυρότητα του ονόματος και της ομάδας της. Ιδέες, τάσεις, πρόσωπα, πολιτισμός, η πόλη και ο κόσμος. Είστε στο σωστό σημείο: Η parallaxi γνωρίζει την Θεσσαλονίκη καλύτερα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Ξεπερνόντας τα 8,800 μετρά απο την στάθμη της θάλασσας, το Έβερεστ είναι το κοντινότερο σημείο που μπορείς [..?..]στο απώτερο διάστημα ενώ πατάς ακόμη στην Γή.”
    ?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ