Ελάτε να φτιάξουμε ένα δάσος

0
1009

o xoros

Ο Περιβαλλοντικός Οικολογικός Σύλλογος Ευκαρπίας και ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου,  σας προσκαλούν να συμμετάσχετε  στη  μεγάλη Δεντροφύτευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 10:30 π.μ., στη Δημοτική Κοινότητα Ευκαρπίας, σε μια περιοχή 200 στρεμμάτων ανάμεσα στο  Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου και στο Ρέμα του Μύλου.

5.000 δέντρα μας περιμένουν, για να δώσουμε ανάσα ζωής σε μια  ταλαιπωρημένη και αδικημένη περιοχή, που περιμένει ακόμη να αναπλαστεί για όλες τις αρνητικές δράσεις που έχει υποστεί και πρόσφατα αντίκρισε (άλλη) μια πλαγιά της (πρώην λατομείο) 100 στρεμμάτων, 500 μέτρα από τα σπίτια της, να ισοπεδώνεται από εκρηκτικά. Σε χώρο που αποκηρύχτηκε από αναδασωτέος για να κατασκευαστεί με το ¨έτσι θέλω¨ ο γιγάντιος και υπέρμετρος σε δυναμικότητα ΣΜΑ* Ευκαρπίας από το  ΦΟΔΣΑ*,  για να συμπιέζει (χωρίς να τα επεξεργάζεται ορθά) σύμμεικτα τα απορρίμματα,  για να τα οδηγεί στην ταφή και στην καύση, κόντρα στο πνεύμα της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων και του νέου Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ*) που επιβάλλει πλέον τοπικά σχέδια και έργα, μικρής εμβέλειας.

Λίγο παραπέρα συνεχίζεται η ρύπανση από την πρώην χωματερή του Δερβενίου στο πανέμορφο ¨Ρέμα του Μύλου¨, καθώς ο ΦΟΔΣΑ δεν έκανε ποτέ ορθά την ανάπλαση που όφειλε ως έργο, μιας και ήταν αποκλειστικά ο υπεύθυνος.

Εμείς απαντάμε σε όλα αυτά με 200 στρέμματα Δεντροφύτευσης. Μαζί με τα παιδιά και τους φίλους μας, δίνουμε ένα μήνυμα ελπίδας, μία ανάσα ζωής.                                  

Το Σημείο Αναφοράς  το οποίο θα της βοηθήσει να βρείτε εύκολα τον  ¨ ΧΩΡΟ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ¨ είτε έρχεστε από Ευκαρπία  μέσα από το παράδρομο  της εθνικής οδού μέσω του ΤΙΤΑΝ, είτε από την έξοδο της εθνικής  μετά το ΤΙΤΑΝ (αν κινείστε της Δερβένι) είτε πριν (αν κινήστε της την Θεσσαλονίκη ) είναι από την ¨Έξοδο Εθνικής – Κόμβος Δερβενίου  –  Καντίνες¨ στον παράδρομο μπροστά της καντίνες . Από εκεί θα υπάρχουν πινακίδες και οδηγίες πως θα φτάσετε στο χώρο (λίγα μόλις μέτρα παραπέρα)

Τη δεντροφύτευση διοργανώνει η Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας, το Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και το τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ και θα βοηθήσουν εθελοντικά στην αρτιότερη υλοποίηση της, δεκάδες σύλλογοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Αν και ο Δήμος θα διαθέσει σκαπτικά εργαλεία, οι εθελοντικές ομάδες, σύλλογοι, φορείς, μεμονωμένοι πολίτες που θα συμμετέχουν, μπορούν  να φέρουν τα εργαλεία (πατόφτυαρο, σκαλιστήρι, τσάπα κ.λ.π.) που διαθέτουν και αυτό θα διευκολύνει τη δράση.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας  η δενδροφύτευση θα μετατεθεί την επόμενη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 και  την ίδια ώρα.

*ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων)

*ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κ. Μακεδονίας)

*ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων)

Η περιοχή Δεντροφύτευσης είναι η παρακάτω (εικόνα από Google Earth):

Google earth

 

Dentrofyteusi_afiseta_4

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ