Ένα κουτί θάλασσα στην πόρτα σου

1
506

 

Ο Αντώνης, παράκτιος ψαράς από τη Λέσβο, βγαίνει για ψάρεμα από παιδί όμως τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά γυρίζει στο λιμάνι με άδεια τη βάρκα του. Οι καταστροφικές πρακτικές αλιείας οδηγούν τις θάλασσές μας σε μαρασμό. Οι ψαράδες χαμηλής έντασης βλέπουν στη θάλασσα το μέλλον τους, για αυτό την προστατεύουν όσο κανείς, ψαρεύοντας με τρόπους που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στον βυθό και τη θαλάσσια ζωή. Ωστόσο, η αγορά δεν λειτουργεί με ευνοϊκούς όρους για αυτούς, αναγκάζοντας πολλούς να αφήσουν τα καΐκια τους και να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Αν δεν γίνει κάτι πολύ σύντομα θα βλέπουμε τους “θησαυρούς” τους μόνο σε φωτογραφίες.

Antonis

Με το 85% των ψαριών να αλιεύεται εκτός ασφαλών ορίων και την αγορά να κατακλύζεται από αλιεύματα που έχουν πιαστεί με καταστροφικές για τη θάλασσα πρακτικές, οι επιλογές των καταναλωτών είναι περιορισμένες και οι πιθανότητες να βρουν βιώσιμο ψάρι πολύ λίγες. Το πρόγραμμα “Ένα κουτί θάλασσα” δεν υπόσχεται να προσφέρει 100% βιώσιμα αλιευμένα ψάρια. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης αλλαγών στην αγορά, ώστε το 100% βιώσιμα αλιευμένα ψάρια να γίνει σταδιακά πραγματικότητα.

Μπορείς λοιπόν να αλλάξεις το μέλλον υποστηρίζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα της Greenpeace “Ένα κουτί θάλασσα”, που θα κρατήσει τρεις μήνες. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσεις έναν πρωτοποριακό τρόπο διάθεσης ψαριών από το δίχτυ του παράκτιου ψαρά χαμηλής έντασης απευθείας στο πιάτο σου, θα επιβραβεύσεις όσους ψαρεύουν με ήπιο τρόπο και θα στηρίξεις ενεργά τις παράκτιες κοινότητες και την ιδέα της βιώσιμης αλιείας.

Το πρόγραμμα “Ένα κουτί θάλασσα” είναι το πρώτο βήμα για μία πιο δίκαιη αγορά όπου καταναλωτές και ψαράδες προστατεύουν μαζί τη θάλασσα. Ξεκινάμε με τους ψαράδες από την Λέσβο και την Λέρο, καθημερινούς ήρωες που για μήνες άφησαν στην άκρη τα δίχτυα τους και ανέλαβαν να σηκώσουν στους ώμους τους το φορτίο της προσφυγικής κρίσης, χωρίς δεύτερη σκέψη. Στόχος είναι το πρόγραμμα αυτό να περάσει στα χέρια των ψαράδων και να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα για να έχουμε πάντα στο πιάτο μας ψάρια που έχουν αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο.

unnamed2

Με ένα κουτί, ξεκινά η δημιουργία μιας δίκαιης αγορά ψαριών και θαλασσινών που σέβεται ανθρώπους και περιβάλλον. Κάποιοι ψαράδες τολμούν και κάνουν το πρώτο βήμα αλλά χρειάζεται περισσότερος κόσμος που όχι μόνο θα στηρίξει αλλά και θα διαμορφώσει αυτή την προσπάθεια. Άνθρωποι που θα τολμήσουν να κάνουν πράξη το “Ένα κουτί θάλασσα”, από τα νησιά των ψαράδων μέχρι και την πόρτα τους. Αλλά και άνθρωποι που θα ενισχύσουν οικονομικά, με όποιο ποσό μπορούν, αυτή την ιδέα αλλά και την προσπάθεια να εξαπλωθεί και πέραν από τους 3 μήνες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αν θες λοιπόν να παίξεις κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία μίας αγοράς που βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις και στο σεβασμό προς το θαλάσσιο πλούτο μας, πάρε μέρος σε αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια.

Αν βρίσκεσαι στην Αθήνα και θες να στηρίξεις την εκστρατεία, αλλά και να λάβεις ένα κουτί με ψάρια από τους ψαράδες της Λέσβου και της Λέρου, διάλεξε τη φόρμα “Με κουτί”.

Αν ζεις οπουδήποτε αλλού, εντός ή εκτός Ελλάδας, και θες να στηρίξεις αυτή την προσπάθεια, αλλά και το να την εξαπλώσουμε και αλλού με δράσεις που ήδη σχεδιάζουμε, διάλεξε τη φόρμα “Χωρίς κουτί”. Για κάθε περίπτωση κάνε κλικ εδώ

Το κουτί θα περιέχει μια ποικιλία ψαριών από τα είδη που μπορείς να δεις σε αυτή τη σελίδα ή καλαμάρια, ανάλογα με το τι έχουν πιάσει οι ψαράδες εκείνη την ημέρα. Λόγω του πιλοτικού χαρακτήρα του προγράμματος, προσφέρουμε μία σταθερή ποσότητα ψαριών ή καλαμαριών (2kg) για να απλοποιήσουμε τη διαδικασία, ώστε στο μέλλον να μπορείς να παραγγείλεις την ποσότητα που θέλεις από τον ίδιο τον ψαρά.

Στην Λέσβο οι παράκτιοι ψαράδες αγωνίζονται να επιβιώσουν. Παρά τις καθημερινές δυσκολίες όμως, πολλές φορές αφήνουν στην άκρη τη δουλειά τους και βοηθούν τους πρόσφυγες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν σε ασφαλές έδαφος.

“Εσύ διαλέγεις τι ψάρια θα βγάλεις στην πλώρη σου. Πας για ένα είδος, πας για παλαμίδες, θα πιάσεις παλαμίδες. Δεν μπορείς να πιάσεις με τα δίχτυα σου γόνο και όλη την ποικιλία ψαριών.”

Στα παραθαλάσσια χωριουδάκια της Λέρου, οι κάτοικοι βασίζονται στη θάλασσα για το μεροκάματό τους και πολλοί γίνονται ψαράδες από παιδιά. Καθημερινά, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, αφού οι θάλασσες αδειάζουν και εκείνοι πολλές φορές επιστρέφουν με άδεια δίχτυα.

Γνώρισε τους ψαράδες εδώ

unnamed

Πώς βοηθάει το “Ένα κουτί θάλασσα” στη δημιουργία μίας δίκαιης αγοράς;

To “Ένα κουτί θάλασσα” θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου συστήματος αλίειας και διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, καθώς:

  • Δίνει κίνητρα για τη στροφή προς την αλιεία χαμηλής έντασης, που σέβεται το θαλάσσιο περιβάλλον.
  • Αυξάνει την ιχνηλασιμότητα του ψαριού και προσφέρει περισσότερη πληροφορία στον καταναλωτή σχετικά με το πώς και πού αλιεύτηκε το ψάρι.
  • Επιβραβεύει αυτούς που ψαρεύουν με πιο σωστό τρόπο.
  • Ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
  • Παρέχει το πλαίσιο στο οποίο ψαράδες και καταναλωτές μαζί προστατεύουν τους θαλάσσιους πόρους μας.

 

 

 

Shares

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Το πιλοτικό πρόγραμμα της ‪#‎Greenpeace “Ένα κουτί θάλασσα” δημιουργεί έναν πρωτοποριακό τρόπο διάθεσης ψαριών από το δίχτυ του παράκτιου ψαρά χαμηλής έντασης απευθείας στο πιάτο του καταναλωτή. Έτσι επιβραβεύσει όσους ψαρεύουν με ήπιο τρόπο και στηρίζει ενεργά τις παράκτιες κοινότητες και την ιδέα της βιώσιμης αλιείας. Το πρόγραμμα “Ένα κουτί θάλασσα” είναι το πρώτο βήμα για μία πιο δίκαιη αγορά όπου καταναλωτές και ψαράδες προστατεύουν μαζί τη θάλασσα. […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ