Οι καλές οικολογικές ειδήσεις του 2016. Ναι υπήρχαν!

0
358

detox

Το 2016 μπορεί να ήταν μία δύσκολη χρονιά, όμως είχε και τις θετικές στιγμές της για την οικολογία και τον άνθρωπο. Η Greenpeace κάνει τον απολογισμό της και μετράει τις νίκες της περασμένης χρονιάς με ένα όμορφο βίντεο που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε στο 2017.

Εκτός όμως από τις μεγάλες οικολογικές και ανθρωπιστικές νίκες που μετράει δεν ξεχνάμε και κάποιες ακόμη παγκόσμιες αλλά και τοπικές καλές ειδήσεις για το περιβάλλον.

– Η μεγαλύτερη ολλανδική σιδηροδρομική εταιρεία, NS, λειτουργεί πλέον όλα τα τρένα της αποκλειστικά με αιολική ενέργεια.

– Η Ινδία φύτεψε 50 εκατ. δέντρα μέσα σε μια μέρα και κατάφερε να σπάσει το αντίστοιχο παγκόσμιο ρεκόρ που διατηρούσε το Πακιστάν από το 2013, με 1 εκατ. δέντρα.

– Για πρώτη φορά στην Ιστορία ένα αεροσκάφος διέσχισε όλο τον πλανήτη χωρίς σταγόνα καύσιμο, μόνο με την ενέργεια από ειδικά φωτοβολταϊκά πάνελ.

– Τον Οκτώβριο, εκπρόσωποι 170 κρατών συμφώνησαν για μείωση του επικίνδυνου αερίου HFC, το οποίο «φυλακίζει» 1.000 φορές περισσότερη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα.

– Το διεθνές αεροδρόμιο Kerala Cochin, το 7ο μεγαλύτερο της Ινδίας, έγινε το πρώτο στον κόσμο που θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια, προερχόμενη από δικά του φωτοβολταϊκά.

– Η Πορτογαλία κατάφερε να καλύψει τις συνολικές ανάγκες της χώρας σε ρεύμα για 107 συνεχόμενες ώρες (4 ημέρες) μόνο με τη χρήση καθαρής ενέργειας παραγόμενης από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό.

– Το στοίχημα της καθαρής ενέργειας κερδίζει μέρα με τη μέρα η Κόστα Ρίκα. Ήδη έχει να επιδείξει ένα σημαντικό επίτευγμα: από τον Αύγουστο του 2016, το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται, το καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές.

– O πρώτος ενιαίος ποδηλατοδρόμος, μήκους 27 χλμ, που θα ενώνει τη βόρεια Αθήνα με το παραλιακό μέτωπο, δρομολογείται με την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου, από τον φαληρικό όρμο έως το Γκάζι – Θησείο. Η νέα κατασκευή αφορά διαδρομή 16,7 χλμ με κατεύθυνση προς την Κηφισιά.

– Κόκκινοι ασφαλτοστρώθηκαν οι δρόμοι του Ιστορικού Κέντρου των Σερρών στα πλαίσια του έργου «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Χώρων», καθώς η συγκεκριμένη απόχρωση έχει την ιδιότητα να μειώνει τη θερμοκρασία κατά 2-3 μονάδες.

– Η Αλόννησος έχει πρωτοπορήσει στο θέμα της κατάργησης της πλαστικής σακούλας και έχει αποσπάσει πολλά διεθνή και ελληνικά βραβεία για τα θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και καινοτομίας κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του «πράσινου» νησιού.

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ