Περιβάλλον

Κάντο όπως στη Βόρεια θάλασσα

Από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα περνάει η βορειοδυτική Ευρώπη.

Parallaxi
κάντο-όπως-στη-βόρεια-θάλασσα-185651
Parallaxi

ενεργειακό νησί

Και το όνομα αυτού: North Sea Wind Power Hub.

Έξι ευρωπαϊκές χώρες και δύο ευρωπαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν το πρώτο “ενεργειακό νησί” του μέλλοντος ως ένα εντυπωσιακό έργο αποκλειστικά πράσινης ηλεκτροδότησης στην Βόρεια Θάλασσα.

Έξι χώρες της Ευρώπης, ενώνονται και καινοτομούν εκμεταλλευόμενες τις δυνατότητες της πράσινης ενέργειας. Οι φουτουριστικές σκέψεις πλέον γίνονται πράξεις και σε ένα καλά οργανωμένο πλάνο όπως όλα δείχνουν εκ πρώτης όψεως, η Βόρεια Θάλασσα θα δείξει την δύναμή της ενάντια μεταξύ άλλων και στην κλιματική αλλαγή.

Από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα περνάει η βορειοδυτική Ευρώπη και αποτελεί ευχής έργον το τεράστιο αυτό πρότζεκτ να λειτουργήσει και ως προπομπός για όσα μπορούν να ακολουθήσουν.

Τόσο σε επίπεδο συνεργασίας κρατών, ιδιωτών και Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο πραγματικής έρευνας και σοβαρής αξιολόγησης των δυνατοτήτων που παρέχει το ίδιο το περιβάλλον δείχνοντας το μέλλον. Ένα μέλλον μάλιστα με όσο το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα χωρίς αυτό να στερείται οράματος, τεχνολογίας, εξέλιξης και ανθρώπου.

Το θέμα παρουσιάστηκε και αναπτύχθηκε στο North Seas Energy Forum, ένα φόρουμ που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Κομισιόν παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς. Στο φόρουμ συμμετέχουν εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων καθώς και ΜΚΟ από το Βέλγιο, την Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πληροφορίες θέλουν έως το 2050 που αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγάλο πρότζεκτ, οι έξι ευρωπαϊκές χώρες και συνολικά περίπου 80 εκατομ. πολιτών να ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από το νησί στην θαλάσσια περιοχή του Ντότζερ Μπανκ στα ανοιχτά της Βρετανίας.

Το κόστος του εκτιμάται περί το 1,3 δισ. δολάρια και υπολογίζεται πως η έκτασή του θα φτάσει τα 6,5 τετρ. χλμ. και θα παίζει τον ρόλο μιας γιγαντιαίας «μπαταρίας» που θα συλλέγει την ενέργεια η οποία θα προκύπτει από ένα δίκτυο από ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες στην θαλάσσια περιοχή γύρω του.

ενέργεια

Οι ευρωπαϊκές χώρες που θα στηρίξουν το πρότζεκτ και θα συμμετέχουν είναι η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία, η Νορβηγία και το Βέλγιο ενώ από πλευράς εταιρειών το μεγαλεπήβολο έργο έχουν αναλάβει οι Energinet και Tenne T από την Δανία και την Ολλανδία αντίστοιχα.

Στα επιμέρους χαρακτηριστικά του, αναφέρεται πως το συγκεκριμένο νησί επιλέχθηκε καθώς τα νερά στην θαλάσσια περιοχή γύρω του είναι σχετικά ρηχά με βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 15-36 μέτρων και για τον λόγο αυτόν έχει επιλεγεί για την τοποθέτηση των 10.000 ανεμογεννητριών ενώ το νησί πέρα από τη μονάδα συλλογής ενέργειας, θα διαθέτει τεχνητή λίμνη, λιμάνι και διάδρομο προσγείωσης μικρών αεροσκαφών.

Η συμφωνία για τη δημιουργία της κοινοπραξίας που θα οδηγήσει στο φουτουριστικό ενεργειακό νήσί της Βόρειας Ευρώπης, υπογράφηκε στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες παρουσία του Αντιπροέδρου της ΕΕ και Επιτρόπου Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς.

*Με πληροφορίες από το tovima.gr και από το energia.gr 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα