Ψήφισε εναντίον της Νορβηγικής σφαγής!

1
6372

Σε λίγες μέρες, ξεκινά ένα απο τα πιο φρικτά έθιμα στον κόσμο, η ετήσια σφαγή εκατοντάδων εγκύων φαλαινών στη Νορβηγία. Αλλά φέτος υπάρχει ένα σχέδιο και μια ελπίδα για να σωθούν!

whaling2Kάθε χρόνο στη Νορβηγία κομματιάζονται έγκυες φάλαινες, πανέξυπνα πλάσματα, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους τραγουδώντας και βιώνουν συναισθήματα παρόμοια με τα δικά μας, για να φτιάχθουν καλλυντικά και ζωοτροφές. Οι φαλαινοθήρες θεωρούν την εγκυμοσύνη των θηλυκών ως «δείγμα καλής υγείας»!

Ο σημερινός πληθυσμός των ρυγχοφάλαινων, που κυνηγούν κυρίως τα νορβηγικά φαλαινοθηρικά, εκτιμάται σε λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Νορβηγία είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος φαλαινών παγκοσμίως. Η Νορβηγία είναι η κορυφαία χώρα φαλαινοθηρίας στον κόσμο και έχει ορίσει ποσόστωση θανάτωσης 999 φαλαινών κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου του 2017, από 880 φάλαινες το 2016. Έτσι, μια ομάδα ανθρώπων μέσω της πλατφόρμας του Avaaz αποφάσισε να δημιουργήσει μια πρωτοφανή παγκόσμια κατακραυγή, ώστε να πιέσει τους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς φορείς με σκοπό να κλείσουν στα λιμάνια της τα φαλαινοθηρικά της Νορβηγίας, κάτι που έγινε και στην Ισλανδία.

Σύμφωνα με περσινή έκθεση από το Ίδρυμα Πρόνοιας Ζώων και άλλες ΜΚΟ άγριας ζωής, το 2014 και το 2015, η Νορβηγία θανάτωσε περισσότερες φάλαινες από την Ιαπωνία και την Ισλανδία μαζί.

Η Νορβηγία και η Ισλανδία είναι οι μόνες χώρες που συνεχίζουν να κυνηγούν εμπορικά φάλαινες, παρά το μορατόριουμ της ΔΕΦ και αρνούνται να εφαρμόσουν την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας που έχει επιβάλει από το 1986 η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ). Η Ιαπωνία διεξάγει επίσης αμφιλεγόμενες αποστολές φαλαινοθηρίας για λόγους έρευνας, αν και ο ερευνητικός χαρακτήρας τους έχει απορριφθεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και των σχετικών οργάνων.

Η Ιαπωνία αντιμετώπισε παρόμοια κριτική πέρυσι, καθώς ο φαλαινοθηρικός της στόλος επέστρεψε με 333 νεκρές φάλαινες, συμπεριλαμβανομένων 230 θηλυκών. Και σε αυτή την περίπτωση, το 90% των ενήλικων θηλυκών φαλαινών ήταν έγκυοι.

whaling

Υπόγραψε εδώ για φωνάξουμε «Νορβηγία, με καμία Παναγία»!

Διαβάστε την επιστολή προς τη νορβηγική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους αρχηγούς των κρατών που επιτρέπουν τη διέλευση νορβηγικών φαλαινοθηρικών:

Ως πολίτες από όλο τον κόσμο, καλούμε τη νορβηγική κυβέρνηση να σταματήσει τη σφαγή φαλαινών και τις ευρωπαϊκές χώρες να απαγορεύσουν στα νορβηγικά φαλαινοθηρικά να δέσουν στα λιμάνια τους. Η απόφασή σας αυτή μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και να συμβάλει στην απαγόρευση της φαλαινοθηρίας σε όλη την Ευρώπη.
H επιστολή προς ενημέρωση του κοινού για το ζήτημα:

Tο κίνημά μας και οι συνεργάτες μας πείσαμε τη Γερμανία και την Ολλανδία να κλείσουν τα λιμάνια τους για τα ισλανδικά φαλαινοθηρικά, αναγκάσαμε έναν Ισλανδό εκατομμυριούχο φαλαινοθήρα να σταματήσει το κυνήγι, κάναμε τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) να απαγορεύσει το κυνήγι για δήθεν «επιστημονικούς» σκοπούς και βοηθήσαμε να ανοίξει ο δρόμος για την προστασία του 30% της θαλάσσιας έκτασης του πλανήτη.

Ως τώρα η Νορβηγία δεν έχει δεχθεί κυρώσεις για τις μαζικές δολοφονίες που διαπράττει εδώ και χρόνια. Μάλιστα η κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διπλασιάσει τον αριθμό των φαλαινών που σκοτώνει! Όμως, για να βγάλουν κέρδος, πρέπει να εξάγουν το κρέας στο εξωτερικό, μέσω ευρωπαϊκών λιμανιών.

Βοήθησε να σώσουμε αυτά τα υπέροχα πλάσματα από τα νορβηγικά καμάκια. Όταν πιάσουμε το 1 εκατ. υπογραφές, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βγάλουμε στη φόρα το μυστικό της Νορβηγίας, μέχρι να την μποϊκοτάρουν όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια και να αναγκαστεί να σταματήσει οριστικά τη φαλαινοθηρία. Πρόσθεσε τώρα το όνομά σου και διάδωσέ το παντού. Ας δημιουργήσουμε σήμερα την παγκόσμια κατακραυγή που θα σώσει φάλαινες!

Η πίεση για να απαγορευτεί αυτή η βάρβαρη σφαγή δυναμώνει. Αλλά είμαστε αντιμέτωποι με το φαλαινοθηρικό λόμπι. Οι φάλαινες δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να τραγουδήσουμε το τραγούδι τους, τόσο δυνατά που θα είναι αδύνατον να μας αγνοήσουν. Ας βάλουμε τέλος στη φαλαινοθηρία μια για πάντα.

Με ελπίδα, 

Rewan, Caroline, Diego, Allison, Emma, Danny, Alice και όλη η ομάδα του Avaaz. 

 

Shares

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ας φανταστούμε πως μπορεί αντιστοίχως κάπου στη Νορβηγία να έχει στηθεί μια αντίστοιχη εκστρατεία κατά της σφαγής χιλιάδων αμνών στη χώρα μας την περίοδο του Πάσχα κι ας μην είμαστε τόσο (μα τόσο) υποκριτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ