Πες όχι στα χημικά απορρυπαντικά

1
854

aporrypantika

Τα περισσότερα (αν όχι όλα) από τα απορρυπαντικά του εμπορίου είναι χημικά και άκρως επικίνδυνα για την υγεία μας. Μπορούμε να παρασκευάσουμε μόνοι μας τα απορρυπαντικά που χρειαζόμαστε, για να καθαρίσουμε το σπίτι, την κουζίνα μας, το μπάνιο κ.λπ.. Τα απορρυπαντικά αυτά όχι μόνο θα μπορέσουν να καθαρίσουν άριστα, αλλά θα προστατέψουν και την υγεία μας, αφού δεν θα είμαστε εκτεθειμένοι σε χημικά παρασκευάσματα. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ξύδι, σόδα και νερό. Το ξύδι και η σόδα από μόνα τους αποτελούν δύο πάρα πολύ δυνατά καθαριστικά, που μπορούν να μας λύσουν τα χέρια. Ο συνδυασμό όμως και των δύο μπορεί να μας δώσει λύσεις που μόνο χημικά μπορούσαν.

Για το σπίτι:

Σιφώνια
Μεγάλο πρόβλημα σε κάθε σπίτι αποτελεί η διατήρηση των σωληνώσεων καθαρών. Η ανάμειξη μισού φλιτζανιού σόδας με μισό φλιτζάνι ξύδι, μας δίνει ένα δυνατό καθαριστικό για σιφώνια. Ρίχνουμε στην αναλογία που είπαμε μια φορά τον μήνα και στη συνέχεια προσθέτουμε μετά από 15 λεπτά ζεστό νερό. Τα σιφώνια θα ξεβουλώσουν και θα καθαρίσουν, ενώ οι δυσάρεστες οσμές θα εξαφανιστούν.

Τζάμια-καθρέφτες
Με δύο κουταλιές ξύδι σε δύο λίτρα ζεστό νερό, έχουμε ένα άριστο καθαριστικό για τα τζάμια. Γεμίζουμε τον ψεκαστήρα και έτοιμο για χρήση.

Άλατα σε μπάνιο και κουζίνα
Παρασκευάζουμε μόνοι μας, με μισό φλιτζάνι ξύδι και ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα ζεστό νερό, ένα τέλειο καθαριστικό για τα άλατα σε βρύσες στο μπάνιο και την κουζίνα.

Καμένα λίπη
Ότι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί στο φούρνο μας, είναι τα καμένα λίπη. Λύση υπάρχει και είναι οικολογική και φθηνή. Φτιάχνουμε ένα παχύρευστο μείγμα σόδας με νερό και το βάζουμε πάνω στο σημείο όπου είναι το καμένο λίπος, αφήνουμε για περίπου 24 ώρες και τα καμένα λίπη θα εξαφανιστούν απλά με ένα σκούπισμα την άλλη μέρα.

Για τους λεκέδες των ρούχων:

Για πολύ δύσκολους λεκέδες υπάρχουν επίσης κάποιες χρήσιμες συμβουλές. Προσοχή! Δοκιμάζουμε σε μια άκρη του ρούχου μήπως ξεβάφει και θυμόμαστε ότι τα οξέα (χυμός λεμονιού και ξύδι) εξουδετερώνουν τα αλκάλια (μαγειρική σόδα και αμμωνία) και αντιστρόφως. Στη συνέχεια πλένουμε.

Λάσπη: Τρίβουμε με διάλυμα 30 ml σόδας καθαρισμού και 250 ml ζεστού νερού.

Φρούτα – κρασί: Ρίχνουμε αμέσως πάνω στο λεκέ αλάτι ή πολύ ζεστό νερό και μετά το βυθίζουμε στο γάλα.

Λάδι – λίπη – γράσα: Ρίχνουμε πρώτα βραστό νερό και μετά μαγειρική σόδα και νερό.

Τσίχλα: Τρίβουμε με πάγο.

Μελάνι: Μουλιάζουμε το ρούχο σε γάλα ή καθαρίζουμε με οξυζενέ και νερό.

Αίμα: Μουλιάζουμε το ρούχο σε κρύο νερό. Όσο πιο κρύο, τόσο καλύτερα.

Καφές: Σε χλιαρό νερό, ρίχνουμε λίγο ασπράδι αυγού και τρίβουμε το λεκέ.

Σκουριά: Τρίβουμε με αλάτι και χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσει.

Μούχλα: Διαλύουμε σαπούνι, καλύπτουμε τους λεκέδες με αυτό, μετά ρίχνουμε αλάτι και το αφήνουμε στον ήλιο, ενώ διατηρούμε συνεχώς τα σημεία υγρά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αν χρειαστεί.

Χαλιά: Χρησιμοποιούμε ξύδι με νερό και σαπούνι. Οι λεκέδες από κόκκινο κρασί καθαρίζονται με λευκό κρασί και ζεστό νερό με σαπούνι. Για άσχημες μυρωδιές ρίχνουμε μαγειρική σόδα και καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα.

Για το γυάλισμα των μετάλλων

Χαλκός: Χυμός λεμονιού και αλάτι ή ζεστό ξύδι και αλάτι.

Χρώμιο: Λίγη αμμωνία με ζεστό νερό.

Μπρούντζος: Σε ίσα μέρη αλάτι κι αλεύρι μαζί με λίγο ξύδι.

Ασήμι: Βράζουμε 1 λίτρο νερό στο οποίο προσθέτουμε 15 ml αλάτι και 15 ml μαγειρική σόδα. Αφήνουμε να κρυώσει για τρία λεπτά και γυαλίζουμε με ένα μαλακό πανί.

Shares
Προηγούμενο άρθροΜην τα …βάζεις με τους Λαρισαίους
Επόμενο άρθροΤο μεγάλο παιχνίδι στο ΑΠΘ
parallaxi
To No1 Free Press Περιοδικό στην Θεσσαλονίκη. Από το 1989 κάθε μήνα στους δρόμους της πόλης και καθημερινά στο διαδίκτυο με την εγκυρότητα του ονόματος και της ομάδας της. Ιδέες, τάσεις, πρόσωπα, πολιτισμός, η πόλη και ο κόσμος. Είστε στο σωστό σημείο: Η parallaxi γνωρίζει την Θεσσαλονίκη καλύτερα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γενικότερα να έχετε υπ όψιν σας ότι και αυτό που περιγράφετε , μπορεί να ονομαστεί ως χημικό. Η γνώμη μου είναι ότι πολλές φορές , αλλά και στο παρόν άρθρο η λέξη “χημικό” χρησιμοποιείται θέλοντας να περιγράψει από μόνη της κάτι το αρνητικό , ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να περιγράψει το σύνολο των ουσιών που μας αποτελούν και τρεφόμαστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ