Πες όχι στις πλαστικές σακούλες

0
645

πλαστικο

της Γεωργίας Εφαπλωματά

Ζω στην Ολλανδία τα τελευταία πέντε χρόνια, κι ακόμα όταν πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ, κάνω πάντα την ίδια σκέψη.

«Πόσοι τόνοι από πλαστικές σακούλες καταναλώνονται άραγε κάθε χρόνο στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας;»

Μια σκέψη που όσο ζούσα εκεί δεν με είχε απασχολήσει, γιατί απλά δεν είχα δει στην πράξη τις εναλλακτικές.

Εδώ λοιπόν, στην κρύα Ολλανδία, το πράγμα λειτουργεί ως εξής στα σούπερ μάρκετ της χώρας:  Έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις πλαστικές σακούλες προς 0,25 ευρώ έκαστη.

Να τις αγοράσεις, και όχι να τις προμηθευτείς δωρεάν. Κι αυτό είναι το πρώτο καλό κίνητρο που σου δίνουν για να μην τις χρησιμοποιείς. Επίσης, οι συγκεκριμένες σακούλες είναι μεγάλες και ιδιαίτερα ανθεκτικές, κι επάνω τους εκτός από το λογότυπο του σούπερ μάρκετ υπάρχει και το μότο «ξαναχρησιμοποίησε με».

Σε όλα όμως τα σούπερ μάρκετ υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσεις πάνινες μεγάλες τσάντες, με το λογότυπό τους, με σκοπό να χρησιμοποιείς αποκλειστικά τις ίδιες κάθε φορά. Και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι πελάτες που παρατηρώ όσο περιμένω στο ταμείο, κρατάνε είτε παλιότερες  πολύ-χρησιμοποιημένες σακούλες ή πάνινες.

Κι όλο αυτό σε μια χώρα που σε κάθε γειτονιά υπάρχουν μεγάλοι κάδοι ανακύκλωσης για τα πάντα. Κάδοι που χρησιμοποιούνται ορθολογικά και αδειάζονται από τους αρμόδιους εξαιρετικά τακτικά. Μάλιστα πριν λίγους μήνες λάβαμε μια επιστολή από τον δήμο, στην οποία ανέφερε ότι ο κάδος πλαστικού που υπάρχει στην άκρη του τετραγώνου μας θα μεταφερθεί σε μια άλλη περιοχή (γιατί εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη), και αφού μας ζητούσαν συγγνώμη για την αναστάτωση, μας ενημέρωναν για την θέση των υπόλοιπων πλησιέστερων κάδων.

Κρίνοντας αποκλειστικά και μόνο από τον εαυτό μου, βλέπω μια τεράστια διαφορά στην ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιούσα στην Ελλάδα και που χρησιμοποιώ εδώ, και επίσης πως όσο χρησιμοποιώ εδώ το περισσότερο το ανακυκλώνω.

Κι εγώ είμαι μόνο μία.

Φανταστείτε το όλο αυτό πολλαπλασιασμένο με τον αριθμό των κατοίκων!

Τόσο απλές πρακτικές, που οδηγούν όμως σε τόσο μεγάλες διαφορές για το περιβάλλον. Το σπίτι μας δηλαδή.

Ας παραδειγματιστούμε…

Shares

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ