Πες μου γιατί ακούμε μουσική!

0
1380

DSCF8649

Τώρα πλέον, που η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι εφικτή ακόμη και μέσω του κινητού μας τηλεφώνου, μπορεί ο καθένας μας ανά πάσα στιγμή να απολαύσει την αγαπημένη του μουσική. Πώς λειτουργεί όμως ο πιο παραδοσιακός τρόπος μετάδοσής της, δηλαδή το αγαπητό μας ραδιόφωνο;

Κύμα καλείται στη Φυσική μία διαταραχή η οποία έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται μέσα στο υλικό μέσο στο οποίο διαδίδεται. Το μέσο αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ακόμη και ο αέρας.

Τα κύματα μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο διάδοσής τους αλλά και με τις συχνότητές τους. Τα κύματα μέσω των οποίων ταξιδεύει το σήμα που εκπέμπουν οι κεραίες των ραδιοφωνικών σταθμών, ανήκουν στην κατηγορία των υψηλής συχνότητας ραδιοκυμάτων, δηλαδή σε συχνοτική περιοχή της τάξης των 30-300ΜΗz.

Προκειμένου να ληφθεί και να αποκωδικοποιηθεί σωστά από τους ραδιοφωνικούς δέκτες μας το σήμα που λαμβάνουμε, χρειάζεται η διαδικασία της διαμόρφωσης και αποδιαμόρφωσης, η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας κυματομορφής (η οποία καλείται φέρον σήμα), μέσω της οποίας “ταξιδεύει” το ραδιοφωνικό σήμα. Η διαμόρφωση μπορεί να γίνει τόσο ως προς το πλάτος του σήματος (AM: Amplitude Modulation) όσο και ως προς τη συχνότητά του (FM: Frequency Modulation).

car-radio

Πώς γίνεται όμως και στην ίδια συχνότητα, ακούμε διαφορετική μουσική ανάλογα με το σε ποια περιοχή της χώρας είμαστε;

Η συχνότητα τώρα, ως μέγεθος, είναι ανάλογη της ταχύτητας διάδοσης του κύματος και αντιστρόφως ανάλογη του μήκος κύματός του. Κατά συνέπεια, ανάλογα με τη συγκεκριμένη συχνοτική τιμή, προκύπτει συγκεκριμένο μήκος κύματος, άρα και η εμβέλεια απόστασης την οποία μπορεί να υποστηρίξει το εκπεμπόμενο σήμα.

Παράλληλα, όπως ίσως έχετε προσέξει, ανάμεσα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, μεσολαβεί ένα μικρό εύρος ανεκμετάλλευτων συχνοτήτων, προκειμένου να αποφευχθούν παρεμβολές μεταξύ των διαφορετικών σημάτων. Ενώ, ακούγοντας ραδιόφωνο κατά την οδήγηση, το σήμα μπορεί να είναι πιο ευάλωτο σε παράσιτα ή περιστασιακά να χάνεται, λόγω των φυσικών εμποδίων που συναντά το κύμα κατά τη διάδοσή του μέχρι να φτάσει στους δέκτες μας.

Εντυπωσιακό…;

 

Shares
Προηγούμενο άρθροΗ Μ. το γλεντούσε το πένθος της
Επόμενο άρθροΈνα γεύμα σε αναμονή στην Καμάρα!
Λία Καραμπατέα
Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα με τις σπουδές στη μουσική, γεννήθηκε η αγάπη για τις θετικές επιστήμες. Έτσι, ταυτόχρονα με το Πιάνο, συμβάδισε η Φυσική στο Α.Π.Θ. από το 2007 ως το 2011, η συνέχεια μετά το πτυχίο σε μεταπτυχιακές σπουδές που αφορούν τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, και τη συνέχεια δεν την ξέρει ακόμη κανείς. Παρατηρώντας, μέσα από ομάδες εθελοντισμού και εργασιακά πόστα που περιέχουν επαφή με παιδιά, τον μοναδικά ξεχωριστό τρόπο σκέψης και αντίληψης που έχει ο καθένας μας, η επιθυμία για κάθε μορφής επικοινωνία (γνώσεων και όχι μόνο) γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ