Life

Πες μου γιατί είναι δύσκολο το υποβρύχιο ράγκμπυ!

Δεν υπάρχει τυπογραφικό λάθος στον τίτλο. Το υποβρύχιο ράγκμπυ αποτελεί επίσημο άθλημα, έχοντας μάλιστα δική του ομάδα ακόμη και στην Αθήνα.

Λία Καραμπατέα
πες-μου-γιατί-είναι-δύσκολο-το-υποβρύχ-61127
Λία Καραμπατέα

ashfield

Και ναι, δεν υπάρχει τυπογραφικό λάθος στον τίτλο. Το υποβρύχιο ράγκμπυ αποτελεί επίσημο άθλημα, έχοντας μάλιστα δική του ομάδα ακόμη και στην Αθήνα!

Ξεκίνησε πριν περίπου 50 χρόνια στη Γερμανία, ενώ έκτοτε απέκτησε οπαδούς και σε πολλές άλλες χώρες. Παίζεται εξ’ ολοκλήρου στον βυθό της πισίνας και στόχος κάθε ομάδας είναι τα καλάθια, με την μπάλα να απαγορεύεται να βρεθεί έξω από το νερό. Οι παίκτες φυσικά είναι εφοδιασμένοι με μάσκες, βατραχοπέδιλα, αναπνευστήρες και σκουφάκια.

Ποιες οι διαφορές όμως συγκριτικά με ένα μη – υποβρύχιο άθλημα, από τη σκοπιά της Φυσικής;

Γνωρίζουμε πως ακόμη και οι έννοιες των λέξεων «πάνω» και «κάτω», δεν θα είχαν νόημα χωρίς τη βαρύτητα. Το βάρος αποτελεί τη δύναμη με την οποία η γη έλκει όλα τα υλικά σώματα προς το κέντρο της. Έτσι, όποιο αντικείμενο βρεθεί στον αέρα, κατευθύνεται πάντα προς τα κάτω. Παίζοντας με την μπάλα έξω από το νερό λοιπόν, πρέπει να νικήσουμε τις δυνάμεις της βαρύτητας και την αντίσταση του αέρα, ώστε να επιτύχουμε τις επιθυμητές κινήσεις. Μάλιστα, λέγοντας αντίσταση του αέρα εννοούμε τον αέρα που πάντα υπάρχει τριγύρω μας όπου κι αν βρισκόμαστε, και όχι απαραιτήτως τις συνθήκες δυνατού αέρα σε εξωτερικό περιβάλλον (όπως έχουμε συνηθίσει να το φέρνουμε στο μυαλό μας διαβάζοντας αυτήν τη φράση).

Ας πάρουμε τώρα μια βαθιά αναπνοή και ας βουτήξουμε στην πισίνα. Στο νερό υπάρχει άνωση, δηλαδή κάθε υλικό αντικείμενο που βρίσκεται μέσα σε υγρό στοιχείο, μετατοπίζει την ποσότητα νερού, τον χώρο του οποίου καταλαμβάνει. Αυτός είναι ο λόγος που επιπλέουν τα περισσότερα σώματα στο νερό. Πώς συσχετίζεται αυτό με τη βαρύτητα;

Η έλξη της γης σαφέστατα δεν παύει να ασκείται ακόμη και μέσα στο νερό. Όσο πιέζουμε ένα σώμα προς τον βυθό, η μία του επιφάνεια δέχεται ολοένα και αυξανόμενη πιεστική δύναμη (άνωση), αντίθετη σε φορά της βαρύτητας. Έτσι, τείνει να ανέβει προς τα πάνω. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν ισχύει μόνο για την μπάλα μέσα στο νερό, αλλά και για το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Έτσι, οι δυνάμεις που έχει να νικήσει κάποιος για να κάνει τις ίδιες κινήσεις και να κατευθύνει την μπάλα, είναι συγκριτικά αρκετά μεγαλύτερες από αυτές που θα κατέβαλλε εκτός. Ωστόσο, στο εν λόγω άθλημα, χρησιμοποιείται όχι κάποια κοινή μπάλα, αλλά ειδικά φτιαγμένη για αυτόν τον σκοπό μπάλα, αρνητικής πλευστότητας, δηλαδή μια μπάλα που της είναι πιο εύκολο να κατευθύνεται προς τον βυθό, παρά προς την επιφάνεια του νερού.

uwr_001

Όσοι πιστοί λοιπόν, ανατρέξτε στους κανονισμούς του παιχνιδιού, φρεσκάρετε τη Φυσική αλλά και φυσική σας κατάσταση και σπεύστε στην πλησιέστερη πισίνα..!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα